Header image
«
»
  • Výběr tří korunek smetl Rusy a triumfoval na Švédských hrách

    12.02.2011 | Radek Barkman
    Výběr tří korunek smetl Rusy a triumfoval na Švédských hrách

Ve druhém odpoledním utkání hraném v hale Globen změřil síly domácí výběr Tří korunek s notně pozměněným kádrem Ruska. Ten sice ve čtvrteční bitvě přetlačil Finy 5:3, nicméně proti Švédsku favoritem nebyl. Domácí posilněni o přesvědčivou výhru 6:1 nad českým výběrem na soupeře vlétli a prakticky už během prvních deseti minut rozhodli o svém vítězství 6:2, kterým si zároveň zajistili prvenství na Švédských hokejových hrách.

Švédsko
Ericsson Globe, Sthlm.
12.02.2011
16:00
6:2
(4:0, 0:0, 2:2)
Rusko
Branky: 3. Thörnberg (Krüger), 5. Krüger (Axelsson, Andersson), 7. Petrasek (Andersson), 8. Johansson (Thörnberg, Melin), 41. Axelsson, 48. Thörnberg (Persson) - 46. Kuznetsov (Trubačev, Aťušov), 53. Galimov (Čurilov). Rozhodčí: Saavolainen, Laaksonen (oba Fin.) - Dahmén, Käck. Vyloučení: 9:12. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 5:2, 6:2.

Švédsko: Liv - Nordgren, Persson, Lindström - Andersson, Sjögren, Axelsson - Melin, Krüger, Thörnberg - Brodin, Wallin, Hjalmarson - Johansson, Ekholm - Fälth, Erixon - Petrasek, Fernholm - Ericsson, Sandtsröm

Rusko: Birjukov (8. - 54. Volkov) - Arťuchin, Gluchov, Afinogenov - Kaljanin, Čurilov, Galimov - Paršin, Fjodorov, Rybin - Šipačev, Trubačev, Kuzněcov - Kornějev, Kalinin - Birjukov, Guskov - Jemelin, Kuljaš - Bělov, Aťjušov.

Švédové začali velmi aktivně, hned v úvodních minutách si vypracovali dvě velké šance. Třetí už skončila gólem v ruské síti. Krüger pálil od modré, Biryukovi kotouč propadl, první se k němu dostal Martin Thörnberg a dorazil ho do sítě - 1:0. Neuběhly ani dvě minuty a Biryukov lovil puk ze sítě podruhé. Tentokrát ho překonal Marcus Krüger – 2:0. Rusové si tedy už v 5. minutě vybrali time-out. A v sedmé minutě bylo s Ruskem ještě hůř. Švédsko totiž zásluhou Davida Petraska využilo první přesilovku utkání - 3:0. Uběhla přesně minuta a žlutomodrý tým mohl zvednout ruce nad hlavu počtvrté. Biryukova vyhnal z branky Magnus Johansson – 4:0. Do branky se tak dostal Volkov. V 15. minutě mohl už tak dost velký náskok zvýšit Ekholm, Volkov se za jeho střelou jen ohlédl. Naštěstí pro Rusko šla těsně mimo. Galimov měl v 19. minutě v přesilovce první větší šanci Rusů v zápase. Liv však puku v cestě do brány zabránil ramenem. Švédové byli v první dvacetiminutovce jasně lepším týmem, ruský výběr se téměř vůbec nedostal do útočného pásma, domácí tedy zaslouženě odešli do první přestávky s bezpečným vedením.

Po první třetině, která byla jasně v režii Švédů, se Rusové alespoň trochu poučili a začali aktivněji. Nejprve pálil Galimov, ale jeho střela šla těsně mimo. Ve 26. minutě se ke slovu dostali opět Švédové. Nordgren pálil velmi nebezpečně v přesilovce, Volkovovi nadělala jeho střela hodně problémů. Vše nakonec zachraňoval ruský obránce, který natlačil švédského útočníka do branky a dosáhl tak přerušení hry. O pár minut později zapomněla švédská obrana na Rybina, který zkoušel Liva překonat bekhendovou střelou, ale na švédského brankáře si nepřišel. Za další okamžik měli Rusové výhodu, tentokrát střílel Jemelin, Liv se jen ohlédl, ale naštěstí pro něj zamířila střela těsně vedle. Ve 33. Minutě měli Rusové asi největší možnost na zkorigování výsledku. Za faul na Rybina bylo nařízeno trestné střílení. Jeho exekuce se ujal sám faulovaný, ale nepovedlo se mu tak, jak si představoval. Liv ho tedy bez problémů zlikvidoval a rychlonohému ruskému útočníkovi nezbývalo nic jiného, než vztekle praštit hokejkou. Naopak pár minut před koncem prostřední části mohl zvýšit švédský náskok Axelsson. Jím nahozený puk projel nejprve Volkovovi mezi nohama, prosvištěl brankovištěm, ale nakonec do branky nezapadl.

Třetinu začali domácí hráči stejně jako tu první. Tedy rychlým gólem. Tentokrát se trefil už po osmnácti vteřinách Dick Axelsson po školácké chybě gólmana - 5:0. Ve 43. Minutě zvedla diváky ze sedadel bitka za brankou domácích. Rusové příliš dotírali na Liva, švédský brankář se rozčílil a jel si to ručně stručně s Rusi vyřídit. Nakonec hráli Švédové přesilovku. Rusové se poprvé prosadili až ve 46. minutě, když Liva přece jen dokázal překonat Evgeny Kuznetsov – 5:1. Ruská radost však trvala sotva dvě minuty, protože Martin Thörnberg ujel ruské obraně a bez slitování a zcela chladnokrevně zakončil svůj blafák a navýšil náskok Tří korunek. V 53. minutě opět ruský výběr dokázal snížit. Alexander Galimov krásně vymetl horní růžek Livovy branky - 6:2. V 54. minutě se do ruské branky vrátil znovu Biryukov. Zatímco v úvodu utkání to vypadlo na obrovský ruský debakl, v posledních minutách byli svěřenci trenéra Bykova aktivnější a měli ještě spoustu gólových šancí. Nicméně zázračný obrat se nekonal a Tři korunky se tak mohou radovat z dalšího vysokého vítězství.