Header image
«
»
  • Češi podlehli také Rusku a na Švédských hrách končí poslední

    13.02.2011 | Filip Lefenda
    Češi podlehli také Rusku a na Švédských hrách končí poslední

K finálnímu vystoupení na turnaji ve švédském Stockholmu nastoupili v pravé poledne hokejisté České republiky. V herně vyrovnaném zápase se nakonec svěřencům kouče Aloise Hadamczika uspět nepodařilo a po prohře 2:4 končí český tým se ziskem pouhého bodu na čtvrtém místě.

Rusko
Ericsson Globe, Sthlm.
13.02.2011
12:00
4:2
(1:1, 1:0, 2:1)
Česko
Branky: 8. Rybin (Paršin, Jemelin), 39. Rybin (Paršin), 46. Galimov (Čurilov), 47. Kuzněcov (Šipačev) - 6. Němec, 56. Rolinek (Průcha,Marek). Rozhodčí: Sören Persson, Morgan Johansson – Christian Tillerkvist, Johannes Käck. Počet diváků: 1857. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0.

Rusko: M. Birjukov - Kornějev, Kalinin, Guskov, J. Birjukov, Kuljaš, Jemelin, Aťušov, Bělov - Afinogenov, Gluchov, Arťuchin - Galimov, Čurilov, Kaljanin - Rybin, F. Fjodorov, Paršin - Trubačev, Šipačev, Kuzněcov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Česko: Štěpánek - Zíb, Škoula, Němec, Čáslava, Lojek, Mojžíš - Kašpar, Novotný, Červenka - Průcha, Marek, Rolinek - D. Květoň, Vampola, Adamský (18. Gulaš) - Jánský, Koukal, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Aktivněji do utkání vstoupili Rusové, kteří svůj úvodní atak málem okořenili brankou. Skrumáž v brankovišti však vyřešil Štěpánek včasným zalehnutím kotouče. Češi kontrovali rovněž povedenou akcí, kdy jeden z českých hráčů rozezvonil brankovou konstrukci, posléze střílel Rolinek, který však trestuhodně minul odkrytou část branky a halou to jen zahučelo. I nadále se hrál hokej nahoru dolů, šance měla obě mužstva. V 5. minutě měl další velkou šanci ke skórování Hadamczikův výběr, Koukal však puk za záda dezorientovaného Birjukova nepropasíroval. O minutu později putoval na trestnou lavici Kuzněcov a Češi měli jako první výhodu přesilové hry, ve které se zrodila gólová akce. Marek vypálil jedovatý projektil, který se odrazil od zadního mantinelu zpět před bránu a Ondřej Němec nasadil Birjukovi se štěstím jesličky. Česká radost však příliš dlouho nevydržela, když se o malou chvíli později prosadil Maxim Rybin, který poprvé překonal Štěpánka. Následovala ruská hra v početní výhodě, ale tu hokejisté z největší země světa nevyužili i díky skvělé defenzivní činnosti našich zadáků. V 11. minutě střílel po přesném pasu z první Rybin, ale jeho dělovka šla tentokrát o centimetry vedle. Na druhé straně rozezvučel mantinel Marek, ani jeho střelecký pokus se tedy neujal. Poté přišla na řadu další ruská přesilovka, která už byla o něco málo nebezpečnější, než ta první, avšak ani tato nabídka hry v početní převaze zužitkována nebyla. I nadále však pokračovala aktivní hra Ruska, Češi se v úvodní dvacetiminutovce převážně bránili. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu, když naši hokejisté vytěžili z minima maximum a drželi tak po dvaceti minutách s ruským favoritem krok v podobě vyrovnaného výsledku.
Střely na bránu v 1. třetině
Rusko – Česká republika 16:6

Z kraje druhé třetiny se poroučel za katr Novotný, ale Sborná byla v zakončení doslova marná. Krátce po návratu českého hráče šel pykat pro změnu Lojek a další nápor Ruska byl na světě. Ani tentokrát se však Štěpánek příliš nezapotil, Rusové dnes až nad míru mnoho kombinovali. Za zmínku tak stojí pouze pokus Trubačeva, jenž kotouč ve velké rychlosti za Štěpánkova záda neusměrnil. Příliš nebezpečí nepřišlo ani během dvouminutového trestu Kornějeva, utkání bylo vizitkou především dvou pozorných obran. Během další přesilovky nastala kuriózní situace, kdy Kuljaš při pokusu o odpálení kotouče k protější bráně zasáhl omylem svého spoluhráče Kuzněcova, jenž se s bolestivou grimasou jen velmi těžce dopotácel na střídačku. Dobrou šanci měl následně Koukal, ale zcela osamocen před Birjukovem neuspěl. Následně pálil také Rachůnek, který z dobré pozice trefil opět pouze připraveného Birjukova. Výkon ruského brankáře, kterému se příliš nevedlo zejména v utkání proti Švédsku, s postupem času rostl a stal se základním stavebním kamenem k ruskému úspěchu. Minutu a půl před koncem prostřední fáze hry se totiž Rusko dostalo do vedení. Nahození od modré čáry zpracoval Paršin, jenž našel přesným pasem Maxima Rybina a ten z velkého úhlu vykouzlil svou druhou přesnou trefu v zápase. Nepomohly ani následné české protesty, hlavní sudí Persson situaci s videorozhodčím konzultovat nehodlal.
Střely na bránu ve 2. třetině
Rusko – Česká republika 6:10.

Do závěrečného dějství tak nastoupil tým Aloise Hadamczika s jednobrankovým mankem, které však ke smůle našich hokejistů postupně narůstalo. Ve 45. minutě totiž Mojžíš poslal kotouč mimo kluziště, ovšem následně byla reklamována teč ruského hráče. Ani tentokrát však neměl rozhodčí pochopení pro české protesty a poslal Mojžíše ven ze hry. Pobyt na trestné lavici trval přesně minutu. V čase 45:06 našel Čurilov na pravé straně Alexandera Galimova a ten si bez potíží poradil s ležícím Štěpánkem. O minutu později bylo na ruské straně ještě veseleji. Naši hráči nedokázali dostat kotouč ze své třetiny a Jevgenij Kuzněcov toto zaváhání dokonale potrestal. Třígólová ztráta byla vzhledem k předvedené hře Česka velmi, velmi krutá. A mohla být na chvíli i o něco větší. V 50. minutě se totiž před Štěpánka prodral Šipačev, avšak hráč ruského Čerepovce se na střeleckou listinu díky povedenému zákroku Štěpánka nezapsal. V 56. minutě vybojoval český výběr přesilovou hru. Hákováním se provinil Jemelin a Češi hru v početní výhodě zužitkovali vskutku bleskově. Průcha vyčaroval milimetrový pas na připraveného Tomáše Rolinka a druhý jmenovaný po pohledné akci snížil na rozdíl dvou branek, když se Birjukov nestihl přemístit. Stav 4:2 však trval až do samotného konce zápasu. Nutno podotknout, že závěr utkání patřil jednoznačně českým barvám, když naši hokejisté hráli dokonce dvojnásobnou přesilovku a pořádně ruské defenzívě zatápěli. O delší tlak však Českou republiku připravil naprosto zbytečně Průcha, který přímo před očima sudího „zboural“ protihráče a šel pykat za nedovolené bránění. V samotném závěru tak mohl snížit už jen Marek, jeho pokus však zneškodnil pozorný Birjukov.
Střely na bránu ve 3. třetině
Rusko – Česká republika 14:9.

Čeští hokejisté tak prohráli i poslední duel na turnaji, když podlehli Rusku 2:4 a se ziskem jednoho bodu, který si připsali v souboji s Finskem, končí na turnaji poslední.