Header image
«
»
  • Domácí opanovali Švédské hry. Na závěr zdolali Finsko po nájezdech

    13.02.2011 | Václav Baumann
    Domácí opanovali Švédské hry. Na závěr zdolali Finsko po nájezdech

Hokejisté tří korunek vyhráli domácí turnaj, když dokázali v severském derby po nájezdech udolat Finy 3:2. Švédsko mělo již před zápasem jistotu první pozice, přesto dokázalo před domácím publikem najít motivaci a ve čtyřech dnech potřetí zvítězit.

Švédsko
Ericsson Globe, Sthlm.
13.02.2011
16:00
3:2 sn
(0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 28. Ericsson (Thörnberg, Melin), 58. Sandström (Persson, Magnus Johansson), rozhodující sam. nájezd Lindström - 9. Kontiola, 42. Petrell (Niskala, J. Lajunen). Rozhodčí: Gašilov, Ravodin (oba RUS) - Dahmén, Pihlblad (oba SWE). Vyloučení: 7:7. Bez využití. Diváci: 9.359.

Švédsko: Larsson - Magnus Johansson, Ekholm, Fälth, S. Erixon, Petrasek - Nordgren, Persson, Lindström - J. Andersson, Sjögren, Axelsson - Melin, Ericsson, Thörnberg - Brodin, R. Wallin, M. Tjärnqvist. Trenér: Pär Marts.

Finsko: Rämö - Vatanen, Puistola, Karalahti, Väänänen, V. Lajunen, Niskala, Kukkonen, Mäenpää - Aaltonen, Kontiola, Lehtonen - Puustinen, Santala, Laine - Petrell, J. Lajunen, Hahl - Louhivaara, Hytönen, Pohlström. Trenér: Jukka Jalonen.

Do severského derby vstoupily oba týmy vlažně. Přestože brankáři museli dávat pozor, příliš zákroků si nepřipsali, jelikož střelci na obou stranách mířili převážně mimo. Skóre otevřel až při hře 4 na 4 Fin Petri Kontiola, jenž se prosmýkl po levém křídle a překvapil Larssona nenápadnou střelou. Nedlouho poté mířil sám na švédského gólmana Philström, jenže Larsson se blýskl efektním zákrokem lapačkou. Od té doby se hra opět uklidnila a až do konce úvodní části se v ní nenašla žádná vážnější šance.

V úvodu druhé třetiny uprchl Fin Louhivaara, Larssona však neprostřelil. Ve dvacáté šesté minutě měl obrovskou šanci Sjögren, jenž mířil za pukem, který vypadl Rämömu z rukavice a ležel na brankovišti, na poslední chvíli však kotouč do bezpečí odpálil Lajunen. Švédové se dočkali až o chvíli později, kdy se z mezikruží prosadil střelou mezi betony Jimmie Ericsson.

V polovině dějství si nabruslil Petrell až před švédskou bránu, tu ale v rozhodující chvíli minul. A Petrell byl i u dalšího velkého závaru před Larssonem, nakonec ale přes houštinu těl nedokázal puk propasírovat za brankovou čáru. V úplném závěru třetiny ujel Ericsson, a protože byl faulován, následovalo trestné střílení. V něm však Ericsson po blafáku trefil jen beton Rämöho.

Lennart Petrell se branky dočkal až ve třetí třetině, kdy po necelých dvou minutách doklepl za zkoprnělého Larssona střelu Niskaly. Finové mohli své vedení zvýšit zásluhou Aaltonena, ten však z mezikruží vypálil těsně mimo. Hned z brejku mohl naopak vyrovnat Axelsson, finského gólmana ale neprostřelil.

V utkání nechyběly emoce na obou stranách, hrálo se totiž dost tvrdě a ruští rozhodčí měli co dělat, aby hokejisty ukočírovali. Po jednom z čistých hitů u mantinelu se k zemi sesunul Švéd Erixon, jemuž museli na nohy pomáhat doktoři, a přestože si zkusil chvíli na ledě zabruslit, nakonec odkulhal do kabiny. Tři minuty před koncem si Švédové vybrali timeout, což se jim nakonec vyplatilo, protože o pár desítek sekund později vyrovnal na 2:2 střelou od modré Jan Sandström, jenž se do hry dostal právě za zraněného Erixona.

9 359 diváků se tak dočkalo prodloužení. V jeho úvodu pálil Thörnberg z výhodné pozice lehce mimo. Minutu před koncem ujel sám na Larssona finský obránce Kukonen, ukázal však, že postrádá instinkt střelce a Larssona trefil jen do betonu. Netrvalo dlouho a další Fin mířil na švédského gólmana, Aaltonen tentokrát z levého kruhu vystřelil vedle.

Rozhodnout tak musely samostatné nájezdy. Jako první jelo mužstvo Suomi, Kontiola si počínal forhendovým blafákem suverénně, stejně tak i na druhé straně Axelsson. Druhou sérii načal Aaltonen blafákem bekhendovým, Larssona však nepřekonal. Lindström na druhé straně ovšem finského gólmana přechytračil kličkou do jeho protipohybu. Puustinen tak musel dát, puk mu ale utekl a pro Larssona už nebyl problém se přemístit k levé tyči. Rozhodující nájezd si tedy připsal domácí Joakim Lindström, celkově zvítězili Švédové 3:2.