Header image
«
»
  • Zápas pod širým nebem zvládli lépe Rusové

    09.02.2012 | Tomáš Němec
    Zápas pod širým nebem zvládli lépe Rusové

Úvodní zápas Oddset Hockey Game vyzněl lépe pro národní tým Ruska, který zdolal v zápase pod širým nebem Finsko 2:0. Sbornou dostal do vedení v úvodní třetině, gólem do šatny Čistov. Diváci čekali na další branku až do čtyřicáté sedmé minuty. Kuznětsov při početní výhodě předvedl pěknou individuální akci, po které zajistil vedení Ruska 2:0. Tento stav vydržel až do samotného závěru zápasu.

Finsko
Olympijský stadion, Helsinky
09.02.2012
18:30
0:2
(0:1, 0:0, 0:1)
Rusko
Branky: 20. Čistov (Kuzněcov, Žerděv), 47. Kuzněcov (Nikulin). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Kiilunen, Korteniemi. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 25 036. střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 0:0, 0:2.

Finsko: Ahonen - Niskala, Puistola, Väänänen, Eronen, Kousa, Järvinen, Kukkonen, Jaakola - Salminen, Kontiola, Komarov - Pulkkinen, Lindgren, Pesonen - Pihlström, Hytönen, Tuppurainen - Anttila, Koskiranta, Joensuu. Trenér: Jukka Jalonen.

Rusko: M. Birjukov - I. Nikulin, Čudinov, Bělov, Rjazancev, Višněvskij, J. Birjukov, Zubarev, Bělov - Arťuchin, Zubov, Širokov - Žerděv, Kuzněcov, Čistov - Tarasenko, Šipačev, Tichonov - Kokarev, Kalinin, Burdasov. Trenér: Zinetulja Biljaletdinov.

První třetina mezi Finskem a Ruskem začala v opatrném tempu, žádný tým nechtěl udělat chybu jako první. Koskiranta měl ve třetí minutě slušnou příležitost, jeho zakončení ukryl gólman Birjukov do své lapačky. V osmé minutě se hráčům na ledě naskytnul větší prostor, při hře čtyř proti čtyřem. Žádný tým ovšem tuto výhodu nedokázal přetavit ve vedoucí gól. Za tři minuty měl velikou šanci Žerděv, ale Ahonen se proti dorážce ruského hráče dokázal bleskově přemístit. Následovala část hry, kdy ani jeden z gólmanů nemusel vážněji zasahovat do hry. Sborná však udeřila zčista jasna, v čase 19:17 Žerděv dobře zapracoval za finskou svatyní a posunul puk na Kuzněcova, který si všimnul volného Stanislava Čistova a ten střelou z první poslal ruský tým do vedení – 0:1.

Začátek druhé třetiny začali aktivněji Rusové a dokázali dostat svého soupeře pod tlak, brankáře Ahonena se však hostům překonat nepodařilo. Ve dvacáté čtvrté minutě se Finové dostali do rychlého brejku, také Birjukov podržel svůj tým. Velkou příležitost na srovnání stavu měli Finové ve třicáté první minutě, kdy se Pesonen po rychlé akci zjevil sám před ruskou svatyní. Kotouč se nakonec dostal za brankovou čáru, ale sudí před tím hru přerušil pro posunutou bránu. Finové byli v následujících minutách o něco aktivnější, ale gólem to zavánělo na druhé straně. Anton Bělov vystřelil od modré čáry, Ahonen neudržel kotouč a k dorážce se dostal Širokov, finský gólman si poradil i s druhou šancí ruského hráče.

O vyrovnání stavu se pokoušel Jarvinen, který ale střelou z ostrého úhlu na ruského gólmana nevyzrál. Ve čtyřicáté šesté minutě dostali ruští hokejisté možnost přesilové hry a tu také využili. V čase 46:38 Jevgenij Kuzněcov předvedl parádní samostatnou akci, kdy se během chvíle ocitnul před Ahonenem, kterého překonal bekhendovou kličkou – 0:2. Finové se sice snažili vrátit se do zápasu vstřelením kontaktní branky, ale hostující defenzíva působila jistým dojmem. Po dlouhé době se Finsko dostalo do vážnější příležitosti v padesáté sedmé minutě, kdy Pesonen střílel bekhendem z levého kruhu. Birjukov dokázal udržet kotouč před brankovou čárou. Domácí v závěru třetí periody zkusili hru bez brankáře, Rusové si však vedení 2:0 dokázali pohlídat.