Header image
«
»
  • Přesilovky rozhodly o vítězství Švédů nad Ruskem 4:1

    11.02.2012 | Martin Voltr
    Přesilovky rozhodly o vítězství Švédů nad Ruskem 4:1

Utkání Švédska s Ruskem v solidně zaplněné hale Ericsson Globe čekalo na první branku až do závěru druhé třetiny. Po dvou švédských gólech se ale skutečně rozjelo, když Rusové snížili a brousili si zuby na vyrovnání. Skóre už ale nestačili dotáhnout a dvě branky Tří korunek v závěru rozhodly o vítězství domácího celku 4:1. Hned čtyři branky z pěti přitom padly v početních výhodách. Poslední den Oddset Hockey Games tak slibuje napínavý boj o vítězství v turnaji až do samotného konce.

Švédsko
Globen Arena, Stockholm
11.02.2012
16:30
4:1
(0:0, 1:0, 3:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 39. Ekholm (Weinhandl), 42. Danielsson (Jämtin), 56. Silfverberger, 57. Mårtensson (Andersson) - 46. Rjazancev (Birjukov). Rozhodčí: Leppäalho, Levonen (oba Finsko) – Haster, Käck (oba Švédsko). Vyloučení: 6:9. Využití: 3:1. Diváci: 9062. Střely na branku: 40:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Švédsko: Fasth – Johansson, Ekholm, Kronwall, Bäckman, Fernholm, Dahlbeck, Frögren – Weinhandl, Mårtensson, Andersson – Silfverberg, Järnkrok, Sjögren – Danielsson, Söderberg, Jämtin – Hjalmarsson, Lundqvist, Zackrisson – Pettersson, Rosén.

Rusko: Ježov – Nikulin, Čudinov, Rjazancev, N. Bělov, Višněvskij, J. Birjukov, A. Bělov, Zubarev – Arťuchin, Zubov, Širokov – Čistov, Kuzněcov, Žerděv – Tichonov, Šipačev, Tarasenko – Burdasov, Kalinin, Kokarev.

Švédové, mohutně podporováni domácím publikem, vstoupili do utkání o poznání lépe než soupeř. Hned po dvou minutách si také zahráli první přesilovku, která se navíc následně znásobila a Rusové se museli bránit 51 sekund ve třech. Reprezentatnti Tří korunek sice kombinovali velmi nebezpečně, brankář Ilja Ježov však nemusel předvést žádný nadstandartní zákrok.

Ruský tým se z tlaku dokázal oklepat až v polovině první části, kdy šel sám na přesilovku. Od té doby byl domácím vyrovnaným soupeřem a zejména osobní souboje nabízely divákům skvělou podívanou. Svěřenci trenéra Biljaletdinova ale za celou třetinu vystřelili na soupeřovu branku pouze čtyřikrát a i díky tomu skončila první dvacetiminutovka bez branek.

Záhy po příchodu ze šaten si hru ve třech vyzkoušeli také Švédové. Soupeř se čtyřmi bruslaři na ledě v přesilovce ještě nic nevymyslel, po chvíli už ale zajímavou střelou směřovanou mezi betony postrašil Viktora Fastha jeho jmenovec Viktor Tichonov. Na druhé straně to byl Andreas Jämtin, kdo málem ujel do brejku. Ruský bek ho však dobře stínoval a brankář Ilja Ježov navíc vytáhl přesvědčivý zákrok hokejkou.

Také v dalším průběhu přicházely zajímavé akce především v důsledku nedisciplinovanosti obou týmů. Rusové měli znovu na kahánku v minutovém oslabení tři na pět, ovšem ani tehdy se diváci prvního gólu utkání nedočkali.

Stejně jako v úvodní třetině převzal postupem času aktivitu ruský celek. Další dvě přesilovky ale promrhal a v závěru druhé části naopak v oslabení inkasoval. Bleskurychlá dělovka Mattiase Ekholma od modré zaplula přesně ke vzdálenější tyči a hala Ericsson Globe mohla poprvé v zápase vybouchnout nadšením – 1:0.

Další přesilovka, která se Švédům přelila do třetího dějství, pak přinesla druhou branku v síti Ilji Ježova! To když si Nicklas Danielsson vybruslil od hrazení a ruského brankáře překvapil milimetrově přesnou střelou přes obránce – 2:0.

Jenže z využitých početních výhod to nebylo vše. Ještě lépe než v obou předchozích případech soupeř si počínal Alexandr Rjazancev, jenž už po pěti sekundách Kronwallova trestu propálil od modré čáry vše před sebou a snížil na nejtěsnější rozdíl – 2:1.

Rusové po kontaktní brance ožili a několikrát se ocitli blízko vyrovnání. V největší šanci zaváhala dvojice Arťuchin – Kuzněcov a sborná toho následně musela pořádně litovat. V 56. minutě totiž chybu v ruské rozehrávce potrestal Jakob Silfverberg, proti němuž se Ježov nestačil přemístit – 3:1. No a když minutu nato v přesilovce uspěl se svou švihovkou Tony Mårtensson, bylo definitivně rozhodnuto – 4:1.

Ohlasy po utkání

Pär Mårts (Švédsko):

Rusové hrají velmi rychlý a silový hokej, musíte pro nim být velice koncentrovaní. Nám se dneska nějakým způsobem podařilo dojít si pro góly a odskočit jim o dvě branky, což bylo velice důležité. Chtěli jsme dnes hrát víc agresivně, než jak jsme hráli ve čtvrtek proti českému týmu. Ve třetí třetině nás Rusové tlačili, ale my jsme se rozhodli, že nebude jenom bránit, ale půjdeme před bránu a pokusíme si vytvořit další šance ke skórování, což se nakonec vyplatilo.

Zinetulja Biljaletdinov (Rusko):

Nehráli jsme špatně, ale měli jsme zbytečně moc vyloučených a udělali jsme několik chyb. Soupeř dal víc gólů a zaslouženě vyhrál.