Header image
«
»
  • Češi si spravili po chmurné sobotě chuť, nad Ruskem přesvědčivě zvítězili

    12.02.2012 | Ladislav Vácha a spol.
    Češi si spravili po chmurné sobotě chuť, nad Ruskem přesvědčivě zvítězili

Česká reprezentace nevstupovala do svého posledního duelu na Oddset Hockey Games v nejlepším rozpoložení. V sobotu totiž podlehla Finsku jednoznačně 0:7, což byla od tohoto soupeře největší porážka v historii. Proti Rusku ale jako kdyby naskočil na led úplně jiný tým. Hadamczikovi svěřenci předváděli pohledný a organizovaný hokej, který ještě podpořili skvělou produktivitou. Po cenném triumfu 4:0 si tak po špatném sobotním výkonu spravili chuť.

Česko
Globen Arena, Stockholm
12.02.2012
12:00
4:0
(2:0, 1:0, 1:0)
Rusko
Branky: 3. Nakládal (Kovář), 16. Nedvěd (Irgl), 34. Kreps (Kašpar), 56. Koukal (Nakládal, Kolář II). Rozhodčí: Sjöberg, Johansson – Haster, Yletyinen (všichni Švédsko). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1157. střely na branku: 29:19. Průběh utkání: 4:0.

Česko: Jakub Kovář (Pöpperle) – Barinka, Kutlák, Němec, Mojžíš, Nakládal, Krejčík, Kolář II – Klepiš, Nedvěd, Průcha – Irgl, Novotný, Kašpar – Kolář I, Koukal, Rolinek – Netík, Jan Kovář, Kreps – Vondrka.

Rusko: M. Birjukov (Ježov) – Nikulin, Čudinov, Rjazancev, N. Bělov, Višněvskij, J. Birjukov, A. Bělov, Zubarev – Širokov, Zubov, Arťuchin – Čistov, Kuzněcov, Žerděv – Tichonov, Šipačev, Tarasenko – Kokarev, Kalinin, Burdasov.

Češi měli do zápasu raketový nástup a využili svou územní převahu k otevření gólového účtu zápasu. Jan Kovář předvedl skvělou nahrávku zpoza soupeřovy branky, ke kotouči se dostal Jakub Nakládal a povedenou střelu zápěstím poslal přesně ke vzdálenější tyčce – 1:0. Fanoušci v prořídlých ochozech sledovali v následujících minutách aktivní a vyrovnanou hru, ale o něco nebezpečněji si počínal český výběr, který se častěji probíjel ke koncovce z dobrých palebných pozic.

Pokračovalo se ve vyrovnané partii, jež nabídla oběma soupeřům výhodu hry v početní převaze. Rusko hrozilo především v úvodní části své přesilovky, potom už se české družině dalo kouskovat jeho útočnou snahu. Svěřenci trenéra Hadamczika byli ve srovnání s drtivou porážkou od Finska k nepoznání, hýřili pohybem a pravidelně si vytvářeli střelecké příležitosti.

A za svou útočnou snahu se dočkali odměny při početní výhodě. V 16. minutě při obléháni ruské branky udělal Zbyněk Irgl tělem prostor pro svého Petra Nedvěda, který se opřel do puku v mezikruží a poslal jej pod horní tyčku, na což Birjukovova lapačka nestačila – 2:0.

Sborná vlétla do prostřední části s obrovskou chutí a pořádně prověřila gólmana Jakuba Kováře, který se vytasil s několika skvělými zákroky. Nejvíce se zapotil při povedené individuální akci Denise Kokareva, jenž se prosmýkl za záda českých zadáků a zblízka ztroskotal na jeho připravených betonech. Narůstající tlak Ruska vyústil ve faul Zdeňka Kutláka, jehož spoluhráči však ustáli oslabení bez úhony.

Karta se potom otočila a za delší konec provazu začal tahat Hadamczikův soubor, jenž se radoval z navýšení svého náskoku. Rusové se museli hned dvakrát bránit se čtyřmi muži v poli, přičemž ve druhém případě už gólman Birjukov kapituloval. V průběhu 34. Minuty Lukáš Kašpar adresoval před branku krásný pas na volného Kamila Krepse, jemuž stačilo jen dobře nastavit hůl – 3:0. Tým pod vedením trenéra Biljaletdinova v závěru druhé dvacetiminutovky ještě nevyužil přesilovou hru, při níž opět nevyzrál na výborně chytajícího Jakuba Kováře.

Ani poslední třetina zápasu nevybočila z nastoleného rámce. K vidění byl rychlý hokej, který provázela častá střelba ze všech možných pozic. Tento obrázek hry pochopitelně vyhovoval českému týmu, jenž měl tříbrankové vedení v zádech. Oba brankáři měli dostatek práce a předváděli povedené zákroky. Češi hráli ve velké pohodě a pevným krokem si šli za cenným vítězstvím.

Naopak už tak malá šance sborné na bodový zisk s blížící se závěrečnou sirénou ještě více klesala. Definitivní pojistku přesvědčivého triumfu přidala české reprezentace v 56. minutě, kdy při přesilové hře nejdříve vypálil od modré čáry Jakuba Nakládal těsně vedle, ale hůl Petra Koukala byla po odraženém puku u přední tyčky dříve než Birjukovova natažená lapačka – 4:0.

Ohlasy po utkání

Alois Hadamczik (Česko):

Samozřejmě jsme spokojení. Včerejší utkání bylo úplně jiné. Dnes to bylo hodně o bruslení a taktice, včera to bylo spíše o fyzickém vypětí. Začátek jsme včera měli možná ještě lepší než dnes, ale nedávali jsme góly. Z protiútoků nám soupeř ujížděl a branky dával. Je dobré, že po tom včerejším špatném výkonu se dokázalo dát mužstvo přes noc dohromady, dodržovat taktiku a systém hry. Nehráli jsme žádné větší oslabení a dařily se nám přesilovky.

Zinetulja Biljaletdinov (Rusko):

Nedokázali jsme proměňovat šance a k tomu jsme dělali velké chyby v obraně, navíc jsme stejně jako proti Švédům třikrát inkasovali v oslabení. Z našeho výsledku na turnaji jsme pochopitelně zklamáni, ale měli jsme mnoho mladých hráčů bez potřebných zkušeností, pro něž to bylo hodně těžké, zároveň ale velmi poučné. Je třeba vnímat, že máme v podstatě nový tým.