Header image
«
»
  • Český tým zahájil domácí turnaj výhrou, porazil Švédy

    26.04.2012 | Roman Zajíček
    Český tým zahájil domácí turnaj výhrou, porazil Švédy

B r n o - Téměř vyprodaná brněnská KAJOT ARENA sledovala opět po roce závěrečný turnaj v rámci Euro Hockey Tour. Na úvod odehráli utkání naši hokejisté proti Švédům. Po vyrovnané první třetině dokázal Hadamczikův výběr ve druhé třetině odskočit soupeři na rozdíl dvou branek, leč hosté během dvaadvaceti vteřin utkání vyrovnali. Závěrečná třetina byla ale v naší režii. Nejprve se prosadil Plekanec a do prázdné přidal pojistku Průcha. Česko tak vyhrálo 5:3.

Švédsko
KAJOT ARENA, Brno
26.04.2012
18:30
3:5
(1:1, 2:2, 0:2)
Česko
Branky a nahrávky: 6. Järnkrok (Karlsson), 34. Kronwall (Olausson, Zackrisson), 34. Harju (Lundqvist) - 20. Němec (Žižka, Novotný), 24. Novotný (Hemský), 24. Tlustý (Blaťák, Plekanec), 41. Plekanec, 60. Průcha. Rozhodčí: Anisimov, Olenin - Bláha, Pešek. Vyloučení: 8:9. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 7058. Střely na branku: 37:35. Průběh utkání: 1:1, 2:2, 3:5.

Švédsko: Enroth (od 59. Fasth) - Ekholm, Kronwall (C), Hedman, Fernholm, Karlsson, Frogren, Ahnelöv, Brodin - Pettersson, Lundqvist, Harju - Lundh, Persson, Omark - Larsson, Järnkrok, Landeskog - Fasth J., Olausson, Zackrisson - Bang.

Česko: Štěpánek - Blaťák, Nakládal, Kutlák, Čáslava, Kindl, Krajíček, Žižka, Němec - Tlustý, Plekanec (C), Tenkrát - Průcha, Nedvěd, Hemský - Svoboda, Kovář, Vincour - Kašpar, Novotný, Petružálek.

Opatrná první třetina přinesla dva góly

Ve čtvrtek večer byly odehrány dva duely v rámci EHT. Zahajovací zápas se odehrál v Rusku, kde Finové vyhráli 2:0. V hlavním městě českého hokeje, tedy v Brně, se představil náš národní tým proti Švédsku. První třetina byla z obou stran hodně opatrná, oba týmy se nemohly dostat do potřebného tempa. Na nějakou vážnější šanci jsme čekali až do šesté minuty. Na trestné seděl Tenkrát a hosté toho dokázali využít. Tlustý při vyhození puku trefil pouze protihráče Karlssona, který následně nahrál na Calle Jarnkroka, a ten poslal puk pod břevno Štěpánkovy brány - 1:0.

Čeští hokejisté se stále spíše hledali. Do patnácté minuty nebyli schopni ohrozit Enrotha, až se ukázal před brněnským publikem hráč Komety Jakub Svoboda, jež napřáhl z dobré pozice a těsně minul. Národní tým se i díky němu dostal do tlaku a vytvářel si šance. Liberecký Petr Nedvěd našel krásným pasem volného Průchu, jenže kotouč po jeho střele zamířil vedle. Svěřenci Aloise Hadamczika se nakonec zaslouženého vyrovnání dočkali. Za katrem seděl Anhelöv, jehož za několik málo okamžiků vyhnal Ondřej Němec, který bombou od modré překonal Enrotha - 1:1. Asistenci si připsal brněnský bek Tomáš Žižka. Za vyrovnaného stavu se odcházelo do kabin.

Rychlé branky a rychlé zvraty

Druhá perioda odstartovala šancí Hemského, který se snažil překvapit Enrotha, ten byl však pozorný. Na druhé straně prověřil připravenost Štepánka Omark. Úvod druhé dvacetiminutovky byl poměrně rušný, stále se něco dělo. V obrovské šanci se ocitl brněnský odchovanec Tomáš Vincour, jenže nepodařilo se mu zakončit bekhendem. O dorážku se poté snažil Jakub Svoboda, ale byl natlačen do brány.

Češi se nakonec z velkého tlaku dočkali zasloužené branky. Skvělý český nástup do druhé třetiny podtrhnul Jiří Novotný, který se střelou k levé tyči nemýlil - 1:2. Hosté byli pod drtivým tlakem, navíc musel usednout na trestnou Hedman. Jenže k jeho smůle si tam dlouho neposeděl. Rychle ho totiž vyhnal Jiří Tlustý, který si šikovně zpracoval kotouč a krásně zavěsil - 1:3. Takřka do poloviny zápasu jsme dokázali ovládat zápas, pak však nastaly problémy.

Menší trest dostal Koukal a nejen on musel koukat na to, co se během krátké chvíle může v hokeji stát. Čas 33:18 - puk dostává na modrou kapitán Staffan Kronwall, jehož pumelice končí mezi Štepánkovými betony 2:3. Čas 33:40. Ano, uběhlo pouze dvaadvacet vteřin, když Johan Harju stál na správném místě, tedy sám před Štěpánkem a krásně zavěsil do levého horního růžku - 3:3. Opařený český tým rázem nevěděl, kam dřív skočit. Nakonec již neinkasoval a do šaten se tedy šlo za nerozhodného stavu 3:3.

Plekancova chytrost, Průchova drzost

Třetí třetina začala velice svižně. Domácí mužstvo rychle zapomnělo co se dělo v závěru druhé třetiny a vrátilo se do starých kolejí. Hned v osmé vteřině zavezl kotouč do pásma Tomáš Plekanec, následně jej nahodil na bránu a k překvapení všech se puk dostal za nevěřícího Enrotha 3:4. Vlastní gól si totiž dal nešťastník Kronwall. 7058 diváků sledovalo parádní hokej, především řádil Plekanec s Tenkrátem. Oba zkušení borci ujeli do přečíslení dva na jednoho, dokonce hned dvakrát v krátkém intervalu, bohužel se jim nepodařilo ideálně zakončit.

Kádr Pär Märtse se nevzdával, Olausson z levého křídla měl dobrou palebnou pozici, Štěpánek si však proti jeho střele povyjel a přitáhl ji ke své výstroji. Zkoušel to také Lundqvist, který ve vlastním oslabení pozlobil Čechy, střelu z bezprostřední blízkosti česká jednička chytila. Švédové to v závěru zkusili i bez brankáře, ale nebylo jim to nic platné. Navíc definitivní pojistku přidal Petr Průcha, který neuvěřitelným způsobem obral o kotouč Ekholma a zavěsil do prázdné - 3:5. Národní tým tak vstoupil za obhajobou loňského prvenství úspěšně.

Průběžné pořadí KAJOTbet Hockey Games
PořadíTýmZápasůVýhryProhryBody Skóre
1. 11035:3
2. 11032:0
3. 10103:5
4. 10100:2

Ohlasy po utkání

Josef Paleček (asistent trenéra): Odehráli jsme dobré utkání, byl to bojovný zápas, který měl potřebné nasazení. Diváci vytvořili ohromnou kulisu, což tomu jen prospělo. Také nám vyšel vstup do třetí třetiny a pak jsme to odehráli s přehledem, výborně chytal gólman Štěpánek. Jediné negativum vidím v tom, že jsme v oslabení dvakrát inkasovali.