Header image
«
»
  • Rusové otočili souboj s Finy, zvítězili v nájezdech

    27.04.2013 | Tereza Velikovská
    Rusové otočili souboj s Finy, zvítězili v nájezdech

B r n o - Hráčům Suomi se povedl vstup do utkání s ruskou sbornou, po pěti minutách je dostal do vedení Hytönen. Dvě třetiny byli Finové jasně lepším týmem, ale Rusové v úvodu třetí části srovnali a poté předvedli drtivý závěr. Druhou branku ale díky výtečnému Ortiovi nepřidali, a o druhém bodu tak rozhodovaly nájezdy. V těch byl jediným úspěšným střelcem Mozjakin.

Rusko
KAJOT ARENA, Brno
27.04.2013
18:00
2:1 sn
(0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 41. Těreščenko (Petrov, Nikulin), rozh. náj. Mozjakin – 6. Hytönen (Pesonen). Rozhodčí: Hribík, Šindler – Hlavatý, Pešek. Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 3826. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Rusko: Košečkin – Nikulin, Rjasenskij, Medvěděv, Birjukov, Bělov, Denisov, Kornějev, Rylov – Perežogin, Šipačev, Popov – Petrov, Těreščenko, Mozjakin – Soin, Svitov, Plotnikov – Kuzněcov, Kazionov, Averin – Tichonov. Trenér: Zine

Finsko: Ortio – Hietanen, Mäenpää, Kousa, Lepistö, Jalasvaara, Laakso, Melart, Kukkonen – Pesonen, Hytönen, Aaltonen – Salminen, Viitaluoma, Haataja – Osala, Wirtanen, Hagman – Sallinen, Lahti, Anttila – Pihlström. Trenér: Jukka Jalonen.

Finové se před svým předposledním zápasem v rámci letošní Euro Hockey Tour poučili ze špatného začátku proti české reprezentaci a na Rusy se vrhli bez bázně a hany. Už po 43 sekundách si aktivním pohybem vynutili faul Birjukova a následnou přesilovou hru. V té se ještě prosadit nedokázali, ale převahu přece jen brzy gólově zúročili. Po pěti minutách první třetiny vymetl Juha-Pekka Hytönen po nabídce Pesonena šibenici Košečkinovy branky a poslal tým Suomi do vedení.

O vyrovnání se pokoušel Averin, ale Ortio jeho střelu pokryl. Úspěšný byl i Košečkin, kterého trefil Anttila v obrovské šanci jen do hrudníku. Sborná se postupně osmělila a vyrovnala hru, Petrov ani Popov však neuspěli. A úplný závěr úvodního dějství opět patřil Finsku, které povzbuzovala většina diváků v Kajot Aréně. Šance na zvýšení náskoku měli postupně Hagman, Mäenpää a Pesonen, ale nikomu z nich se nepodařilo dostat kotouč za brankovou čáru.

Do druhé části nastoupili Rusové o poznání lépe a přebrali otěže duelu. Ale jen na několik minut, poté si herní převahu vypracovali opět finští hráči. Sborná si sice vynutila první přesilovou hru, ale tým Suomi se ubránil, přestože jeden hráč dlouho pouze stínoval bez hokejky. Prostřední dějství jinak moc hokejové krásy nenabídlo, týmy urputně bojovaly o každý metr ledu ve středním pásmu.

Až závěr třetiny opět patřil Finsku. Nejprve se dvakrát ve velké šanci ocitl Aaltonen, na Košečkina nevyzrál ani Salminen, ruský brankář vytáhl efektní zákrok lapačkou i proti Haatajovi. Ten byl ovšem při zakončení faulován Denisovem a Rusové celé dvě minuty doslova potili krev ve vlastním obranném pásmu. Na jejich branku mířila střela za střelou, hráči Suomi si vytvořili drtivý tlak. Přesto nedokázali své vedení navýšit a do šaten se šli s hubeným vedením.

Nevyužitá početní výhoda je mrzela o to víc po 48 sekundách třetí části, když sborná vyrovnala. Petrov našel křižnou nabídkou napříč brankovištěm Alexeje Těreščenka, který jen nastavil čepel hole a tečoval puk za Ortia. A Finům mohlo být ještě hůř, když se do dvou velkých šancí v těsném sledu prodral Kuzněcov. Deset minut před koncem základní hrací doby dostali Finové třetí početní výhodu, ale tentokrát se jim příliš nevyvedla.

To Rusové si se svou přesilovkou poradili o něco lépe, ovšem také bez gólového efektu. Ten se nedostavil ani v posledních minutách třetí třetiny, kdy se pro změnu do obrovského tlaku dostala právě sborná. V poslední minutě neuspěl v ojedinělém útočném výpadu Suomi ani Salminen, a střetnutí tak dospělo do prodloužení. V tom byl centimetry od vítězného gólu Kazionov, ale Ortio se stihl bleskurychle přesunout a roztažením na brankové čáře jeho pokusu zabránit. V samostatných nájezdech rozhodl o druhém bodu pro Rusko jediným úspěšným pokusem Sergej Mozjakin, který zamířil přesně mezi Ortiovy betony.