Header image
«
»
  • Švédové si poradili i s Finy, Czech Hockey Games vyhráli bez ztráty bodu

    28.04.2013 | David Nekvinda
    Švédové si poradili i s Finy, Czech Hockey Games vyhráli bez ztráty bodu

B r n o - Z první tří turnajů letošní EHT získal švédský celek pouhých šest bodů. Závěrečný turnaj v Brně ale vyšel týmu Tre Kronor na výbornou. Seveřané dokázali vybojovat plný počet devíti bodů a jednoznačně ovládli turnaj. V posledním zápase porazili Finy 2:1, poměr střel na branku 44:13 ale jasně vypovídá o švédské převaze. Finský brankář Engren však podal znamenitý výkon a až do závěrečné sirény dával svému týmu naději na bodový zisk. Finsko ale nakonec s jediným bodem končí v Brně poslední.

Švédsko
KAJOT ARENA, Brno
28.04.2013
14:00
2:1
(1:1, 1:0, 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 17. Ericsson (Fälth.), 31. Danielsson (Järnkrok, Persson) – 11. Salminen (Haataja, Viitaluoma). Rozhodčí: Minář, Šindler – Hlavatý, Pešek. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5226. Střely na branku: 44:13. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Švédsko: Eriksson – Rahimi, Viklund, Fälth, Andersén, Granberg, Kronwall (C), Fransson, Ahnelöv – Axelsson, Persson, Pettersson – Ericsson, Lindberg, Thörnberg – Danielsson, Järnkrok, Klasen – Arlbrandt, Hjalmarsson, Jämtin – Rosén.

Finsko: Engren – Lajunen, Mäenpää, Kousa, Lepistö, Laakso, Väänänen, Kukkonen (C), Melart – Aaltonen, Hytönen, Pihlström – Haataja, Viitaluoma, Salminen – Gahman, Wirtanen, Osala – Anttila, Lahti, Jormakka – Sallinen.

Úvodní minuty severského derby patřily švédskému mužstvu, které dokázalo svého soka několikrát zatlačit do defenzivy. V asi největší šanci se po bleskové kombinaci ocitl Lindberg, proti jehož ráně z levého křídla ale Engren vymrštil betony a vykopl puk nad branku. V 11. minutě se už skóre změnilo, avšak na druhé straně. Haataja poslal šikovnou kolmicí do průniku Sakari Salminena, který si elegantní kličkou položil Erikssona a zavěsil kotouč přesně pod břevno.

Ani ne o dvě minuty později mohl navýšit vedení Suomi Aaltonen, který jel po hákování od Anderséna trestné střílení. Zakončením na lapačku ale švédského gólmana nezaskočil. Až po patnácti minutách hry se poprvé vylučoval na straně Finska poté, co Mäenpää vyhodil z obranného pásma mezi diváky. A tuto chybu dokázali Švédové potrestat. Fälthovu dalekonosnou střelu totiž Engren vyrazil pouze před sebe, kde byl připraven Jimmie Ericsson. Tomu už nedělalo velký problém trefit odkrytou část branky. Gól do šatny ještě mohl Finům přiložit Järnkrok, ten ale ve své velké šanci netrefil branku. Do kabin se tedy po dvaceti minutách odcházelo za vyrovnaného stavu.

Od druhé třetiny se švédská převaha ještě zvýraznila. Do velmi podobné situace jako při první brance se dostal Ericsson, tentokrát se mu ale nepodařilo trefit branku. Podobně si vedl o chvíli později Hjalmarsson, který zakončoval bekhendem. Půl minuty po polovině zápasu se ale skóre už zase změnilo. Nicklas Danielsson se dostával do samostatného průniku, při kterém byl dle sudích faulován. Avšak i přesto se švédskému hráči Lva Praha povedlo nadvakrát dostrkat puk do finské sítě.

Druhá třetina patřila i nadále jenom švédskému týmu. Finové si jen málokdy dokázali vytvořit trvalejší tlak, naopak tým Tre Kronor dokázal svého soka poměrně často sevřít před Engrenem, který ale podal velmi kvalitní výkon a držel svůj celek ve hře.

Začátek třetí periody poznamenal nepříjemný moment. Po jednom ze soubojů zůstal u mantinelu ležet Švéd Linus Klasen. Z ledu mu nakonec museli pomoci lékaři, do zápasu již nezasáhl a pravděpodobně utrpěl otřes mozku. Finové se sice snažili o aktivitu, často se ale sráželi fauly a byť v oslabeních nepouštěli soupeře do velkých šancí, stačit jim to za nepříznivého stavu nemohlo.

Možná největší šanci Finů na vyrovnání měl Viitaluoma, který se na chvíli ocitl s pukem sám před švédskou brankou. Stál k ní ale zády a než se zorientoval, dokázali švédští zadáci šanci zabránit. I v závěrečných minutách se častěji hrálo na útočné polovině Švédska, žádná finská honba za vyrovnáním se nekonala. Na poslední půlminutky opustil Engren bránu, ale ani to už změnu stavu nepřineslo.