Header image
«
»
  • Český tým promarnil v zápase s Ruskem přesilovky a celkově obsadil druhé místo

    28.04.2013 | Roman Zajíček
    Český tým promarnil v zápase s Ruskem přesilovky a celkově obsadil druhé místo

B r n o - Tak to nakonec nevyšlo. České mužstvo pomýšlelo na vítězství v celkovém seriálu EHT, Rusko se však ukázalo jako silný protivník a radost z úspěchu nám nedovolilo. Kolektivním výkonem duel odbojovalo a v posledním utkání před mistrovstvím světa vyhrálo v Brně 2:1.

Česko
KAJOT ARENA, Brno
28.04.2013
18:00
1:2
(1:0, 0:2, 0:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 5. Rachůnek I. (Koukal, Rachůnek T.) – 24. Averin (Kuzněcov), 40. Petrov. Rozhodčí: Nord, Sjoqvist – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7200. Střely na branku: 26:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Česko: Salák – Voráček, Čáslava (A), Trončinský, Nakládal, Mojžíš, Kolář, Kubát (Linhart) – Pech, Novotný (C), Kašpar – Hertl, Vrána, Tenkrát (A) – Gulaš, Kovář, Vondrka – T. Rachůnek, Koukal, I. Rachůnek – Sekáč.

Rusko: Barulin – Rjasenskij, Nikulin (C), Birjukov, Medvěděv, Denisov, Bělov, Zajcev, Rylov – Mozjakin, Těreščenko (A), Petrov – Popov, Tichonov, Perežogin – Plotnikov, Svitov (A), Kokarev – Averin, Kazionov, Kuzněcov – Šipačev.

Poslední generálka před mistrovstvím světa se českému národnímu týmu nevydařila. Přitom cesta za vítězstvím v turnaji nezačala vůbec špatně. První velkou šanci si připsal plzeňský útočník Kovář, který z dobré pozice těsně přestřelil ruskou svatyni. Poté to zkoušel obránce Čáslava, rovněž neuspěl. Daleko lepším zakončovatelem se ukázal Ivan Rachůnek, kterého našel Koukal a útočník pražské Sparty z otočky uklidil puk do Barulinovy sítě - 1:0. Rusko se do hry začalo dostávat až v desáté minutě duelu, kdy Salákovu pozornost prověřil Petrov.

Česko bylo v úvodní dvacetiminutovce hodně aktivní a je velká škoda, že nepřišla druhá branka. Bohužel efektivita českého týmu byla v rámci seriálu EHT tristní. Jan Kovář a Ivan Rachůnek hráli velice dobrý zápas, své další šance využít nedokázali a po první třetiny byl výsledek pouze 1:0 pro tým Aloise Hadamczika.

Druhá třetina nabídla diametrálně odlišný hokej. Rusové se rázem hodně zlepšili a před Salákem bylo neustále rušno. Běžela čtyřiadvacátá minuta a českou obranou se prohnal Jegor Averin, jehož bomba stála za to. Od břevna do brány nakonec propadla do sítě. Regulérnost gólu potvrdil i videorozhodčí - 1:1. Odpověď mohla přijít záhy, jenže v přesilovce Lukáš Pech trefil jen břevno Barulinovy klece.

Tlak jsme měli, což o to, ale když nevyužijete dvojnásobné početní výhody, těžko můžete vyhrát. Rusové ve třech hráčích zvládli tato oslabení a navíc šest vteřin před koncem druhé dvacetiminutovky udeřili. Početní převahu využil Kirill Petrov, jenž se nejlépe zorientoval ve skrumáži - 1:2.

Ve třetí části už se mnoho zajímavého nedělo a vyprodaná hala se kvalitní podívanou rozhodně bavit nemohla. Jedinou kloudnou šanci měl po přihrávce Ivana Rachůnka útočník Koukal, leč sám před bránou nedokázal zvednout kotouč. Hosté hráli dobře takticky a své těsné vítězství nakonec uhájili. Získali tak první místo na turnaji EHT. Druhé skončilo Česko, třetí Finsko a čtvrté Švédsko, které si napravilo reputaci a po třech nezdarech vyhrálo poslední díl EHT v Brně.