Header image
«
»
  • Češi se proti Švédsku neprosadili, soupeř úřadoval v přesilových hrách

    31.08.2013 | Petr Dejnožka
    Češi se proti Švédsku neprosadili, soupeř úřadoval v přesilových hrách

P a r d u b i c e - Ani druhé vystoupení na Českých hokejových hrách svěřencům Aloise Hadamczika nevyšlo podle představ. Zlepšený herní projev nebyl podpořen vstřelenou brankou, a tak i proti druhému severskému soupeři Češi nebodovali. Po dvou brankách Åslunda a jednom zásahu Perssona do odkryté klece Švédsko zvítězilo 3:0 a v neděli bude bojovat o první místo na turnaji.

Česko
ČEZ Arena Pardubice
31.08.2013
17:00
0:3
(0:2, 0:0, 0:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 11. Åslund (Hjalmarsson, Arlbrandt), 17. Åslund (Hjalmarsson), 59. Persson. Rozhodčí: Bulanov, Olenin – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:2. Diváci: 4518. Střely na branku: 41:25. Průběh utkání: 0:3.

Česko: Jakub Kovář – Krajíček, Barinka, Zámorský, Čáslava, Nakládal, Novák, Němec – Červenka, Jan Kovář, Vondrka – Petružálek, Vrána, Rolinek – Kašpar, Novotný, Birner – Holík, Koukal, I. Rachůnek.

Švédsko: Karlsson – Nilsson, S. Kronwall, Fälth, Andersén, Fransson, Ahnelöv, Viklund – Arlbrandt, Sjögren, Hjalmarsson – Klasen, Ullström, Axelsson – Åslund, Rosén, Persson – Arvidsson, Rasmussen, Janmark-Nylén.

Od úvodní minuty vypadali čeští reprezentanti mnohem živěji než v úvodním zápase turnaje proti Finsku. Druhého severského soupeře dokázali v prvních deseti minutách několikrát nepříjemně zatlačit v jeho obranné třetině, vedoucí branka však nepřišla. Velmi aktivní byl zejména nový muž v české sestavě Michal Birner, který byl k týmu dodatečně povolán kvůli Hubáčkovi s Irglem, kteří ve čtvrtečním utkání utrpěli jisté šrámy.

Právě Michal Birner mohl otevřít skóre zápasu, proti jeho nebezpečným střelám dobře zasáhl Henrik Karlsson. Švédy nerozhodila ani nepříjemnost na letišti, kvůli ztrátě dresů museli dva hráči usednout na střídačku v tréninkových dresech. Z první zajímavější příležitosti vyplynula střela Hjalmarssona, kterou velmi chytře tečoval Per Åslund, čímž poslal výběr Tří korunek do vedení. Tlak České republiky postupem času upadal, po zbytečném faulu Petra Koukala v útočném pásmu naopak přišel další úder Švédů.

Téměř totožná akce jako při prvním gólu s naprosto stejným obsazením. Nahození Hjalmarssona usměrnil za záda bezmocného Jakuba Kováře opět Per Åslund a zaznamenal tím svoji druhou branku v dnešním střetnutí. Závěr první periody opět patřil českému výběru, dobrá práce Červenky ale potřebným gólem také neskončila. Ve druhém dějství byl styl hry velmi obdobný, ani jeden z týmů nedokázal soupeře na delší dobu zatlačit v obranné třetině.

Přesto byly k vidění zajímavé šance, ohánět se musel především Jakub Kovář. Sami před českým gólmanem se objevili například kapitán švédského výběru Staffan Kronwall nebo David Ullström, jejich možnost rozhodnout duel ale skončila neúspěchem. Ztráta dvou branek stále dávala svěřencům trenéra Hadamczika naději na zvrácení zápasu, velmi blízko korigujícímu gólu byl Michal Barinka, který chvíli před koncem druhé třetiny trefil spojnici tyče a břevna!

Stejné situace pokračovaly i v periodě třetí. Brankář Henrik Karlsson vytáhl ze svého repertoáru několik kvalitních zákroků, zejména se vyznamenal proti tečované střele Michala Barinky jeho jmenovcem Vondrkou. V samotném závěru došlo i na hru českého týmu bez brankáře, hokejisté Tre Kronor však v 59. minutě potvrdili Niklasem Perssonem své vítězství a po výhře 3:0 si připsali první body do tabulky Českých hokejových her. Česká republika je stále bez bodu a zítra v zápase s Ruskem bude bojovat zejména o čest.

Ohlasy po utkání

František Musil:
Od nás to bylo dobré utkání, bohužel ale s nešťastným koncem. Je to stále ohraná pohádka. Především však musím říct, že hráči podali výkon, který jsme po nich chtěli. Dělali věci, které jsme mysleli, že nám chyběli v zápase proti Finům. To je ale málo a my musíme najít cestu, jak ten puk dostat do brány. Jsme přesvědčení, že když tam padne jeden, tak tam padnou i další dva, tři. Pořád taháme za kratší stranu provazu. Když člověk přijde do kabiny, tak je těžké někomu něco vyčítat, protože ten výkon, který jsme po klucích chtěli, tak zvládli. Musíme se dívat dopředu, zapracujeme na tom a uvidíme, co bude zítra.

Per Marts (trenér Švédska):
V první třetině jsme byli pod tlakem, čeští hráči chodili částo jeden na jednoho a pro nás byl rozhodně úspěch, že jsme neinkasovali. Rozhodujícím momentem zápasu byly přesilové hry, dokázali jsme využít hned dvě. Navíc jsme po zbytek zápasu měli kvalitní šance na to, abychom náskok ještě navýšili. Přesilovým situacím se věnujeme a dnes to bylo rozhodně vidět.