Header image
«
»
  • Do domácího turnaje vstoupili finští hokejisté vítězně. Ve výtečné atmosféře udolali Rusko

    07.11.2013 | Libor Kucza
    Do domácího turnaje vstoupili finští hokejisté vítězně. Ve výtečné atmosféře udolali Rusko

Druhý podnik tradiční Euro Hockey Tour, Karjala Cup, zahájil v helsinské Hartwall Areně vypjatý souboj fisnkých hokejistů s rivalem z Ruska. Úvodní minuty patřily domácím, družinu pod taktovkou lodivoda Erkky Westerlunda poslal do vedení Juusi Hietanen. Sborná však dokázala zásluhou Alexandrova zanedlouho vyrovnat. Prostředí část patřila Seveřanům, kterým se podařilo rozvlnit síť hned dvakrát. Rusko jedním zásahem pouze korigovalo. V závěrečném dějství se houževnatí Rusové semkli a srovnali krok. Rozhodující branku pak vsítil necelých sedm minut před konečným hvizdem Sakari Salminen. Finsko tak zvítězilo 4:3, čímž ještě více umocnilo suverénní vedení v tabulce seriálu.

Finsko
Hartwall arena, Helsinky
07.11.2013
17:30
4:3
(1:1, 2:1, 1:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 10. Alexandrov (Popov), 21. Varnakov (Čudinov, Medvěděv), 46. Averin – 4. Hietanen (Kontiola), 23. Osala (Hartikainen), 27. Komarov (Immonen, Pihlström), 54. Salminen (Mäntylä, Karalahti). Rozhodčí: Linde, Björk – Neva, Nieminen. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 9883. Střely na branku: 32:23. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Finsko: Rynnäs – Jaakola, Kukkonen, Hietanen, Lepistö, Karalahti, Mäntylä, Väänänen, Laakso – Komarov, Pihlström, Immonen – Aaltonen, Kontiola, Hagman – Enlund, Salminen, Lehterä – Hartikainen, Osala, Wirtanen – Pyörälä

Rusko: Jerjomenko (4. Barulin) – Alexandrov, Nikulin, Čudinov, Medvěděv, Zubarev, Birjukov, Kiselevič, Rjasenskij – Popov, Těreščenko, Pěrežogin – Lisin, Tichonov, Šipačjov – Varnakov, Burmistrov, Panarin – Chablukov, Gluchov, Averin – Pro

Ihned po vhazování se vydali do ofenzivy ruští hokejisté, leč bezúspěšně. Pokus Alexandrova finský strážce svatyně Rynnäs bez větších potíží zlikvidoval. Následně se pokoušeli o odplatu domácí, kteří byli podporováni slušným počtem fanoušků. Ani jejich snaha ale kýžené ovoce v podobě vstřelené branky nepřinesla. Ve 4. minutě si mužstvo Suomi vynutilo početní výhodu, na lavici hanby usedl Bogdan Kiselevič. Finové tuto příležitost využili naplno, Kontiolovu ránu Jerjomenko ještě vytěsnil, na dorážku Juusi Hietanena však ruský mág nestačil – 1:0. Po této brance se Jerjomenko odebral na střídačku, nahradil jej Konstantin Barulin. V následujících minutách bylo k vidění solidní tempo, z něhož pramenily šance na obou stranách hrací plochy.

Sborná však začala stále více „šlapat na plyn,“ což se jí také vyplatilo. Popov nalezl přesným pasem zpoza finské klece Juriho Alexandrova, za jehož pumelicí se mohl Rynnäs pouze ohlédnout – 1:1. Nedlouho poté měl ruský celek možnost zvrátit vývoj souboje ve svůj prospěch. Ilja Chablukov však nesprávně seřídil mířidla, nejprve se zaskvěl včasným sklapnutím betonů Rynnäs, posléze ruský forvard neuspěl ani se svou dorážkou. Za necelé tři minuty se mohlo skóre měnit znovu, Gluchov se řítil zcela sám na domácího muže v masce. Ten si ale s bekhendovým blafákem poradil a ukryl kotouč mezi chrániče. Navzdory dvěma po sobě jdoucím vyloučení Jere Karalahtiho se do kabin odcházelo za nerozhodného stavu.

Do prostřední periody vlétla ruská skvadra jako uragán. Burmistrov výtečně podržel kotouč a poslal jej na modrou čáru Čudinovovi. Ruský zadák pak vyslal jedovatou ránu, kterou za záda domácího gólman tečoval Michajl Varnakov - 2:1. V čase 22:20 bylo vyrovnáno, Hartikainen vybruslil před ruskou bránu, odkud se pokusil zaskočit dezorientovaného Barulina. Ten si s první ránou poradil, nikoliv však s dorážkou Oskara Osaly – 2:2. Finové byli po střeleckém úspěchu na koni a pokračovali v nastoleném tempu. Převahu dokázali ve 27. minutě zužitkovat. Immonen vyhrál souboj u mantinelu, načež přihrál Leo Komarovovi. Bek s ruskými kořeny pak nadvakrát protlačil touš za Barulinova záda – 3:2.

Po vedoucím zásahu nastaly finskému výběru perné chvilky, neboť se musel popasovat s hráčským deficitem. Největší příležitost však ruští hokejisté promarnili, když Nikulin netrefil zcela odkrytou bránu. Po přelomu poloviny utkání začal být rozdíl mezi oběma celky stále více markantní, a to především v pohybu, v němž Finové svého soka stále více převyšovali. Těsně v závěru prostředního dějství však měli solidní šanci svěřenci Zinetujly Biljatedinova, Alexej Těreščenko vypálil z pravé strany hrací plochy ránu, se kterou si Rynnäs poradil jen s notnou dávkou štěstí a samozřejmě brankářského umu. Taktéž díky finskému strážci brankoviště si tak domácí přenesli do závěrečné dvacetiminutovky těsné vedení.

Obě mužstva vstoupila do třetí třetiny velmi rozvážně. Byla si vědoma toho, že každá minela může znamenat důležitý zvrat v utkání. Ruští hokejisté potěšili své fanoušky v čase 45:43, Jegor Averin se při signalizované výhodě ujal puku a nekompromisní ranou ze značného úhlu vyprášil pavučiny v horním rohu finské branky – 3:3. Jestliže si týmy před vyrovnávací trefou dávaly záležet na bezchybnosti, nyní tento fakt platil dvojnásob. S blížícím se závěrem duelu však začali stále více „kousat“ domácí. Nabídnutou výhodu jednoho muže v poli sice nevyužili, její dozvuky však ano. Mäntylä vybídl přesným pasem Sakari Salminena, který nekompromisně z první napálil kus gumové pryže za Barulinova záda – 4:3. Družina ze země tisíce jezer zůstávala v tlaku i nadále, rozsvítit červené světlo mohl Anti Pihlström. Z bezprostřední blízkosti ale tento finský „hračička“ neuspěl. Sborná se v závěrečných minutách pokoušela o tlak, jenž navíc umocnilo vyloučení Petri Kontioly. Rusové následně zkusili i hru bez brankáře. Vyrovnat se ale borcům v červených dresech nepodařilo. Finsko si tak za vítězství 4:3 před domácím publikem připsalo cenné tři body do tabulky Euro Hockey Tour.

Ohlasy po utkání

Erkka Westerlund (hlavní trenér finské reprezentace): První třetina byla z naší strany velmi nepovedená, propadali jsme v defenzivě. S dalším průběhem už ale mohu být spokojen, ve druhé třetině jsme začali hrát lépe, vypracovali jsme si i více šancí. Těžili jsme hlavně ze soupeřových chyb.

Zinetula Biljaletdinov (hlavní trenér ruské reprezentace): Dá se říct, že jsme kvůli druhé třetině ztratili dobře rozjetý zápas. Spáchali jsme v ní spoustu chyb. Nebyli jsme schopni pomáhat našemu brankáři a být důrazní v předbrankovém prostoru, usnadnili jsme tak Finsku obrat. I poté jsme měli šance, ale několikrát jsme prováhali ten správný okamžik ke střele. Finové byli efektivnější a proto vyhráli.