Header image
«
»
  • Rusové nedali Švédům sebemenší šanci a zvítězili 5:2

    09.11.2013 | Michal Špírek
    Rusové nedali Švédům sebemenší šanci a zvítězili 5:2

H e l s i n k y - Rusové ukázali ve svém druhém utkání v rámci Karjala Cupu od prvních minut větší vůli po vítězství a nad Švédy vedli po první třetině o dvě branky. Svůj náskok ve zbytku utkání už jen navyšovali a Švédové síly ke zdramatizování vývoje duelu nenašli. Když už se hráči Tre Kronor prosadili, dodal Sborné ve 37. minutě uklidňující náskok brankou na 4:1 Nikulin. Třetí třetinu už si Rusko pohlídalo a připsalo si zaslouženou výhru 5:2.

Švédsko
Hartwall arena, Helsinky
09.11.2013
11:30
2:5
(0:2, 1:2, 1:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 36. Möller (Danielsson), 60. Ullström (Möller, Danielsson) – 2. Panarin (Medveděv), 11. Lisin (Tichonov), 22. Averin (Lisin), 37. Nikulin (Zubarev), 55. Lisin (Tichonov, Těreščenko). Rozhodčí: Boman, Lindqvist – Puolakka, Sormunen. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7729.

Švédsko: Rautio – Klingberg, Andersén, Fälth, Rahimi, Erixon, Burström, Alm – Klasen, Olausson, Thörnberg – Möller, Rasmussen, Rodin – Bång, Lundqvist, Janmark-Nylén – Hjalmarsson, Ullström, Arlbrandt – Figren, Danielsson.

Rusko: Jerjomenko – Alexandrov, Nikulin, Čudinov, Medvěděv, Zubarev, Birjukov, Kiselevič, Rjasenskij – Popov, Těreščenko, Pěrežogin – Lisin, Tichonov, Averin – Varnakov, Burmistrov, Panarin – Chablukov, Gluchov, Prochorkin.

Rusové stejně jako v prvním utkání Karjala Cupu proti Finsku vlétli i proti druhému severskému soupeři do první třetiny jako velká voda. Už ve 2. minutě se Sborná ujala vedení - Artemi Panarin využil skvělé práce Varnakova před gólmanem Rautiou, vybruslil si zpoza brány do volného prostoru a rozvlnil síť – 0:1. Rusové pokračovali v náporu a zaskočení Švédové ve 3. minutě nechali opět velice lehce projet do zakončení Gluchova, s jeho tvrdou ránou už si ale Rautio poradit dokázal. Neuspěl ani Tichovov a až v 7. minutě se svou první střelou na bránu přihlásili o slovo Švédové, Jerjomenka ovšem střela Klasena nemohla vážněji ohrozit. V 11. minutě se Rusové dostali do zaslouženého dvoubrankového vedení, obránce Falth zachyboval na útočné modré čáře a Rusové toho dokázali bleskově využít. Přečíslení dvou na jednoho vyřešil agilní Tichonov přihrávkou na Envera Lisina, který poslal kotouč pod břevno – 0:2. Sborná zůstávala při chuti a Pěrežogin mohl litovat, že mu v další příležitosti sjel kotouč z čepele. Švédsko se poté probralo, k čemuž využilo i první přesilovky zápasu. Rasmussen ale při dorážce neuspěl a první dějství tak skončilo dvoubrankovým náskokem ruského celku.

Druhá dvacetiminutovka nepřinesla změnu v obrazu hry, stále to byli Švédové, kdo tahal za kratší konec. V čase 21:20 už to bylo dokonce o tři branky - Lisin předal puk na najíždějícího Jegora Averina a tvrdá střela zapadla za Rautiova záda - 0:3. Švédové se následně ve dvou po sobě jdoucích přesilovkách dokázali usídlit před Jerjomenkem, ale jejich střely létaly pohříchu mimo tři tyče, v největší šanci selhal kapitán Lundgvist. Sborná i nadále útočila a nespoléhala se na bránění výsledku, rychlým napadáním dělali svěřenci kouče Biljaletdinova svému protivníkovi velké problémy. Hokejisté Tre Kronor se přesto dočkali snížení. Ve 36. minutě putoval na trestnou lavici přísně vyloučený Těreščenko a odražený puk se štěstím protlačil do ruské brány po nedůrazném vyhození Medvěděva Oskar Möller - 1:3. Rusové ale na pádnou odpověď nepotřebovali ani třicet vteřin. Po vyloučení Ullströma napřáhl na modré Ilja Nikulin a tečovaná střela si našla cestu skrz Rautiovu výstroj – 1:4.

Úvod závěrečného dějství byl rozkouskován vyloučeními a Švédové nedostávali prostor ke zdramatizování duelu. Ve 47. minutě zavezl kotouč do útočného pásma Olausson, přenechal jej najíždějícímu Thörnbergovi, ale lapačka Jerjomenka potěšila ruské fanoušky, kteří měli v ochozech Hartwall arény jasnou převahu. Rusové už nikam nechvátali a nechávali hrát soupeře. Jenomže Švédové postrádali v útočném pásmu nejen nápady, ale i přesnost a v 55. minutě jim zasadil další úder z protiútoku Enver Lisin. Ten obral soupeře o puk a doslova vykoupal Rautia, perfektně provedený nájezd znamenal vedení Ruska 5:1. Kosmetickou úpravu dodal výsledku v čase 59:59 David Ullström, který pokazil brankáři Jerjomenkovi statistiky přesným zásahem k pravé tyči. Rusko bylo od úvodních vteřin utkání lepším celkem a po porážce od Finska si připsalo první výhru v turnaji. Tou se Rusové dotáhli právě na svého soupeře, Švédsko v úvodním střetnutí smetlo Česko 6:0.

Ohlasy po utkání

Per Marts (hlavní trenér švédské reprezentace): "S výkonem svého celku nemůžu být vůbec spokojen, Rusové byli mnohem, mnohem lepším týmem. Navíc dokázali rychle skórovat a o to to bylo těžší. Nečekal jsem, že utkání bude tak vyhrocené, od poloviny utkání jsem hráče nabádal, aby se nenechali vyprovokovat, snažil jsem se své hráče ochránit."

Zinetula Biljaletdinov (hlavní trenér ruské reprezentace): "Z naší strany to bylo velmi dobře sehrané utkání. Vyhráli jsme hlavně díky tomu, že jsme byli v zápase hodně aktivní. Jasné výhry nad Švédy si vážíme i kvůli tomu, že ve čtvrtek jsme podlehli domácím Finům."