Header image
«
»
  • Po dvoubrankovém vedení Češi nakonec podlehli Finsku 2:3

    09.11.2013 | Lucie Hromádková
    Po dvoubrankovém vedení Češi nakonec podlehli Finsku 2:3

H e l s i n k y - Po úvodní vysoké prohře s domácími Švédy se český tým k druhému utkání Karjala Cupu přesunul do Helsinek. Tam se střetl s dalším domácím týmem – Finskem. Zápas se pro český tým vyvíjel výborně, hosté vedli už 2:0. Finové však zaveleli k obratu - od 37. minuty stříleli góly už jen oni a český národní tým porazili 3:2.

Finsko
Hartwall arena, Helsinky
09.11.2013
15:30
3:2
(0:1, 1:1, 2:0)
Česko
Branky a nahrávky: 37. Kontiola (Aaltonen), 45. Pyörälä (Lepistö, Kontiola), 55. Lehterä (Enlund, Jaakola) – 14. Petružálek (Kutlák), 23. Jan Kovář (Kaberle, Nedorost) Rozhodčí: Björk, Linde – Pesonen, Saha. Vyloučení: 3:3, navíc Irgl (CZE) a Lepistö (FIN) 5+DKU Využití: 0:2 Diváci: 11801

Finsko: Hovinen – Kukkonen, Jaakola, Lepistö, Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Väänänen, Marttinen – Immonen, Pihlström, Komarov – Kontiola, Pyörälä, Aaltonen – Lehterä, Salminen, Enlund – Wirtanen, Osala, Hartikainen – Hagman.

Česko: Jakub Kovář – Doudera, Kaberle, Nakládal, Krejčík, Krajíček, Kutlák, Piskáček – Smoleňák, Nedorost, Rolinek – Petružálek, Vrána, Sekáč – Irgl, Jan Kovář, Hubáček – Kašpar, Roman, I. Rachůnek – Buchtele, Kousal.

V téměř plné Hartwall Areně byli fanoušci hned od začátku utkání svědky aktivní hry obou celků. I díky obětavosti hráčů, kteří neváhali lehat do finských střel, však Češi udrželi bezbrankový stav. První desetiminutovka byla odehrána bez vyloučení a téměř bez přerušení. Do větších šancí se díky kvalitní hře obou obran nedostalo ani jedno z mužstev.

První trest přišel až ve 13. minutě, kdy byl vyloučen útočník Antti Pihlström. Přesilovou hru Češi využili po necelé minutě, v čase 13:40 Hovinena prostřelil z levého kruhu Jakub Petružálek po asistenci Zdeňka Kutláka – 0:1. Vyloučení brzy přišlo i na české straně, za hákování si šel v 16. minutě sednout Irgl. Finové se na chvíli dokázali usadit v obranném pásmu soupeře, své šance však ve vyrovnávací branku nepřetavili a Češi své první oslabení přežili. Týmy tak šly do kabin za stavu 1:0 pro hostující tým.

Hned v první minutě druhé periody usedl na trestnou lavici další z Finů, tentokráte obránce Lasse Kukkonen. I druhou přesilovku dokázali Češi využít – v třiadvacáté minutě vystřelil na Hovinena Václav Nedorost, jeho střelu před brankou tečoval Radek Smoleňák. Od břevna se puk odrazil ke Janu Kovářovi, který se již nemýlil – 0:2. Touha Finů vyrovnat však neustávala a do šancí se i nadále dostávala obě mužstva.

Ve druhé polovině druhé třetiny se týmu ze země tisíce jezer stále nedařilo prosadit přes precizní českou obranu. První trefy v zápase se domácí dočkali až ve 37. minutě, po nahrávce Juhamatti Aaltonena a gólu Petri Kiontoly v hale vypuklo obrovské nadšení ze snížení skóre – 1:2. Finové se i poté tlačili do útoku, česká reprezentace jim však díky kvalitní obraně další důvod k radosti neumožnila.

Poslední část hry začala ze strany českého týmu o poznání pozvolněji než předchozí dvě. Do šancí se v prvních pěti minutách dostávali spíše domácí, kteří své útočené snažení přetavili ve vyrovnávací branku. Ve 45. minutě vystřelil od modré čáry Sami Lepistö a puk za Kovářova záda tečoval Mika Pyörälä. O regulérnosti jeho trefy musel kvůli vysoké holi spolurozhodovat videorozhodčí. Hlavní sudí branku nakonec uznal – 2:2.

Český tým srovnávací branka zaskočila a do šancí se i nadále dostávali domácí. Zásluhou gólmana Kováře nedostali svěřenci trenéra Hadamczika další gól. Fanoušci však věřili v další trefu svého týmu a Hartwall Arenu několikrát oběhla mexická vlna.

V 54. minutě okořenila vyrovnané utkání bitka Irgla s Lepistöm, ze které vyšel vítězně český útočník. Zbyněk Irgl si vysloužil trest na 5 minut a do konce utkání, Lepistö ke stejnému trestu dostal ještě dvě minuty navíc. Češi se však v přesilovce ani nestačili rozkoukat a na trestnou lavici si šel sednout Smoleňák. Při hře čtyři na čtyři překonal Kováře Jori Lehterä – 3:2. Závěrečný tlak už Čechům k vyrovnání nepomohl a po dobrých dvou třetinách odešli poraženi i z druhého zápasu Karjala Cupu.

Ohlasy po utkání

Erkka Westerlund (hlavní trenér finské reprezentace): Byl to o poznání jiný zápas, než který jsme sehráli proti Rusku. Češi hráli velmi dobře, kvalitně bránili a při hře pět na pět jsme se těžko dostávali do šancí. Těší mě, že jsme při dvoubrankové ztrátě prokázali týmového ducha a dokázali utkání otočit v náš prospěch.

Alois Hadamczik (hlavní trenér české reprezentace): Po dvě třetiny jsme předváděli velmi dobrý výkon, dobře jsme se pohybovali, ve třetí jsme ale přestali držet puk. Dostali jsme naivní góly, při prvním špatně střídal Krejčík, třetí branku spoluzavinil Smoleňák, který se nechal neodpustitelně vyloučit při naší přesilovce. Potěšil mě Doudera a Kaberle, ale zlepšilo se celé mužstvo, s nasazením jsem spokojen a je škoda, že jsme nedali vyloženou šanci v powerplay. Proti Rusku nastoupí Buchtele a Kousal.