Header image
«
»
  • Češi podlehli na Karjale i napotřetí, tentokrát neuspěli proti Rusku

    10.11.2013 | Michal Špírek
    Češi podlehli na Karjale i napotřetí, tentokrát neuspěli proti Rusku

H e l s i n k y - Utkání s Ruskem dlouho branku nepřinášelo, příležitosti sborné pochytal ve vynikající formě chytající Jakub Kovář. O osudu zápasu rozhodli Rusové během 34 vteřin na začátku závěrečného dějství, když se trefili Popov a Varnakov. Česká reprezentace vyšla v rámci Karjala Cupu podruhé střelecky naprázdno, gólman Jerjomenko se radoval z čistého konta po třiadvaceti úspěšných zákrocích.

Česko
Hartwall arena, Helsinky
10.11.2013
11:30
0:2
(0:0, 0:0, 0:2)
Rusko
Branky a nahrávky: 41. Popov (Pěrežogin), 42. Varnakov (Burmistrov, Panarin). Rozhodčí: Fonselius, Kaukokari – Hagerström, Puolakka. Vyloučení: 7:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6777.

Česko: Kovář – Kaberle, Doudera, Piskáček, Nakládal, Krajíček, Kutlák, Krejčík – Hubáček, Irgl, Kovář Jan – Rachůnek I., Vrána, Petružálek, Roman, Rolinek, Sekáč – Kašpar, Buchtele, Kousal.

Rusko: Jerjomenko – Alexandrov, Nikulin, Čudinov, Medvěděv, Zubarev, Birjukov, Kisilevič, Rjasenskij – Popov, Těreščenko, Pěrežogin – Varnakov, Burmistrov, Panarin – Kablukov, Gluchov, Prochorkin – Tichonov, Timkin.

Rusko v turnaji Karjala v první třetině přehrávalo jak Finy, tak Švédy. Určitě i s vědomím tohoto nastoupila česká reprezentace do utkání, ve kterém by v případě tříbodového vítězství přeskočila sbornou v tabulce Karjala Cupu. V úvodním dějství se tak hrál opatrný hokej. Rusko dostalo v čase 2:26 výhodu čtyřminutové přesilovky, na trestnou lavici putoval Doudera. Jakub Kovář ale v oslabení českou reprezentaci podržel, smlsnul si na ráně Nikulina a včas se dokázal přesunout proti střele Panarina. Češi tak přesilovku přestáli bez úhony a v následujících minutách byli oba brankáři bez práce, dominovaly obrany. Jerjomenko si připsal první vážnější zákrok až v 11. minutě, po vyhraném vhazování natáhl ke střele Nakládal. A když si Jerjomenko poradil i se zakončením Vrány a ve své první přesilovce ho Češi takřka neohrozili, byla na tahu opět sborná. Kovář ale prokazoval, že se mu proti Rusku daří a vychytal dorážku Tichonova.

Do druhého dějství vstoupili Češi aktivně a ruští reprezentanti se měli co ohánět. Po vyloučení Burmistrova vyrazil Jerjomenko ránu Vrány ramenem, ve 27. minutě neuspěli proti ruskému brankáři ani Kousal, ani Buchtele. Čechům se následně nepodařilo usadit v útočném pásmu při další nabídnuté přesilovce a ve 31. minutě to bylo Rusko, které mělo blízko k úvodní brance. Prochorkin protáhl po dlouhé době Kováře a český brankář si výtečně poradil i s dorážkou Gluchova. O zajímavé situace před českou brankou nebyla nouze ani ve zbytku třetiny. Češi totiž nabídli soupeři minutovou přesilovku pěti proti třem, Kovář měl i štěstí, když ho proti zakončení Popova do odkryté brány zachránila tyč. Popov neuspěl ani při své další příležitosti, když nedokázal protlačit puk za ležícího Kováře. O osudu utkání tedy rozhodovalo závěrečné dějství.

A Rusko si v něm přisvojilo tři body velice rychle. Uběhlo jen čtyřiatřicet vteřin, když Alexander Popov tečoval na hranici brankoviště nahození Pěrežogina a Kovář byl tentokrát bez šance – 0:1. A v čase 41:08 bylo pro české barvy ještě hůř, bleskurychlá akce po ose Panarin – Burmistrov skončila přesnou střelou Mihaila Varnakova a rázem to bylo o dvě branky. Trenér České republiky Alois Hadamczik na nepříznivý vývoj zareagoval vybraným oddechovým časem, ale jeho svěřenci už po náročných zápasech nenašli síly na zdramatizování duelu. Rusové pečlivě bránili a Jerjomenko v klidu pochytal náznaky českých šancí. Češi ve třetí třetině vyprodukovali jen tři střely na bránu a protože ani Rusové už nikam nepospíchali, dohrálo se utkání v klidu. Češi tak prohráli i ve svém třetím představení na turnaji, v defenzivně vedeném zápase s Ruskem se jim staly osudné smrtící údery na začátku třetí periody.

Ohlasy po utkání

Zinetula Biljaletdinov (hlavní trenér ruské reprezentace): Jsem spokojený, museli jsme se vypořádat s tím, že jsme k dispozici měli jen jedenáct útočníků. Hráči, kteří naskočili za zraněné hokejisty, odehráli velmi dobrý zápas, od druhé třetiny jsme do hry přidali i více agresivity a v úvodu třetí třetiny jsme rozhodli o našem vítězství.

Alois Hadamczik (hlavní trenér české reprezentace): V utkání se projevila naše špatná disciplína, udělali jsme tři nesmyslné fauly. Klobouk dolů před oslabením, to naši hráči společně s brankářem odehráli výborně. V důsledku toho nám ale poté chyběly síly v závěru. Po obdržení dvou branek jsme chtěli být aktivnější, ale už to bohužel nešlo. Proto nemělo význam odvolávat gólmana. Před necelými dvaceti hodinami jsme také odehráli těžké utkání, k tomu se přidala špatná psychika, která pramenila z dotahování výsledku.