Header image
«
»
  • V posledním zápase Karjala Cupu se z výhry proti domácímu týmu radovali Švédové

    10.11.2013 | Lucie Hromádková
    V posledním zápase Karjala Cupu se z výhry proti domácímu týmu radovali Švédové

H e l s i n k y - V posledním utkání finského Karjala Cupu se střetlo mužstvo Suomi se sousedním Švédskem. Své zástupce v zápase však mělo i Česko – hlavními sudími byli Pavel Hodek s Janem Hribíkem. Tým Tre kronor vedl po polovině základní hrací doby 2:0, Finové se však dokázali vrátit do zápasu a srovnat na 2:2. I přesto, že svému soupeři v prodloužení podlehli, vyhráli Karjala Cup.

Finsko
Hartwall arena, Helsinky
10.11.2013
15:30
2:3 pr.
(0:1, 1:1, 1:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 35. Karalahti (Lehterä, Salminen), 57. Hagman (Immonen, Karalahti) – 18. Arlbrandt (Olausson, Danielsson), 29. Klasen (Ullström), 62. Erixon (Hjalmarsson, Klingberg). Rozhodčí: Hodek, Hribik (oba ČR) – Kiljunen, Suominen (oba Fin.). Vyloučení: 3:5, navíc Leo Komarov 5+DKU. Využití: 1:2. Diváci: 11642.

Finsko: Hovinen – Kukkonen, Jaakola, Lepistö, Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Väänänen, Marttinen – Immonen, Pihlström, Komarov – Kontiola, Pyörälä, Aaltonen – Hagman, Lehterä, Salminen – Wirtanen, Osala, Hartikainen – Enlund.

Švédsko: Karlsson – Andersen, Klingberg, Rahimi, Erixon, Burström, Alm, Fälth – Lundqvist, Thörnberg, Klasen – Rodin, Olausson, Möller – Rasmussen, Janmark-Nylén, Danielsson – Hjalmarsson, Ullström, Arlbrandt – Figren, Bang

V úvodních minutách se do šancí dostávaly oba týmy, ve druhé minutě se ke Karlssonovi dostal Hagman, který však ze zmatku před brankou nedokázal vytěžit maximum. V páté minutě se do velké šance dostali také Finové, ani jim se však nepodařilo otevřít skóre severského souboje.

Ve třinácté minutě přišel ošklivý faul na Janmark-Nyléna ze strany finského kapitána Lea Komarova, pro kterého tak zápas skončil s trestem 5 minut a do konce utkání. Do první příležitosti v dlouhé přesilové hře se dostala dvojice Švédů v patnácté minutě, Hovinena však nepřekonal ani jeden z nich. V závěru přesilovky se však přeci jen Tři korunky dočkaly – Olaussonova nahrávka téměř zpoza branky našla volného Pära Arlbrandta, který se trefil přesně k tyčce Hovinenovy brány – 0:1.

Po několika finských i švédských příležitostech přišel druhý gól zápasu. Skóre zvýšili hosté zásluhou dalšího přesilovkového gólu, jeho střelcem byl tentokrát Linus Klasen. V devětadvacáté minutě tak bylo skóre 0:2. Finové se snažili snížit, to se jim podařilo o pět minut později. Vyloučení Niclase Anderséna potrestal úspěšnou trefou za Karlssonova záda Jere Karalahti – 1:2. Švédové si však z první finské branky příliš nedělali a pokračovali v útočení. Jejich snaha ale vyšla naprázdno, a do kabin tak šla obě mužstva za stavu 1:2.

Třetí třetina začala velkou aktivitou domácích Suomi, kteří ucítili šanci na zvrat. V 43. minutě měla obrovskou příležitost ke srovnání dvojice Hietanen – Lehterä. Karlssona však ani jeden z nich nepřekonal. Za hlasité podpory probuzené Hartwall Areny vyrovnal skóre po krásné individuální akci v čase 56:52 Niklas Hagman - 2:2.

Oba týmy dokázaly udržet do konce třetí části hry nerozhodný stav. O druhém bodu tak muselo rozhodnout až prodloužení. To však netrvalo dlouho a přes 11 tisíc fanoušků smutnilo po vítězném gólu Švéda Sebastiana Erixona – 2:3p v čase 61:48. Finové však i přes tuto prohru slaví vítězství na celém Karjala Cupu. Druzí na turnaji v zemi tisíce jezer skončili Rusové, třetí Švédi a na posledním místě český tým.

Ohlasy po utkání

Erkka Westerlund (hlavní trenér finské reprezentace): Byl to pro nás nejtěžší zápas na turnaji, který poznamenalo pětiminutové vyloučení Komarova. Švédové výborně pracovali v defenzivě a jsem rád, že jsme stejně jako proti Čechům dokázali dvougólový náskok soupeře stáhnout a zajistit si tak vítězství v domácím turnaji před našimi fanoušky.

Pär Mårts (hlavní trenér švédské reprezentace): Po propadáku s Ruskem jsme odehráli dobré utkání. Hráči plnili přesně to, co jsem od nich očekával. Dobře napadali, v defenzivě si počínali jistě a byli disciplinovaní. Velmi mě těší také naše produktivita při přesilových hrách. Myslím, že naše vítězství je zasloužené.