Header image
«
»
  • Na úvod Švédských her se v Hartwall Areně radovalo domácí Finsko, jeho triumf řídil gólman Koskinen

    01.05.2014 | Richard Wagner
    Na úvod Švédských her se v Hartwall Areně radovalo domácí Finsko, jeho triumf řídil gólman Koskinen

H e l s i n k y – Již jistý vítěz letošního ročníku EHT z Finska si na úvod letošního ročníku Švédských her připsal do tabulky výhru nad Ruskem. Úspěch Suomi zařídily dvě využité přesilové hry. Lví podíl na finském triumfu má rovněž ve velké pohodě chytající Mikko Koskinen. Rusové měli sice střelecky navrch a zápas zdramatizovali, domácí si ale svůj náskok vzít nenechali.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
01.05.2014
16:00
2:1
(1:0, 1:0, 0:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 7. Komarov (Hietanen, Mäntylä), 37. Kontiola (Hietanen, Lehterä) – 59. Kulemin (Ovečkin). Rozhodčí: Hodek, Pešina (CZE) - Suominen, Puolakka (oba FIN). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11675. Střely na branku: 16:31 (7:9, 5:10, 4:12). Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Finsko: Koskinen - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Lajunen, Marttinen, Kivistö, Pokka - Lehterä, Keränen, Kontiola – Hytönen, Immonen, Komarov – Huhtala, Pakarinen, Sallinen – Wirtanen, Savinainen, Pöysti. Trenér: Westerlund.

Rusko: Chudobin – Zubarev, Denisov, Kutuzov, Zajcev, Orlov, Chudinov, Bělov, Medvěděv – Ovečkin, Plotnikov, Šipačov – Kulemin, Širokov, Burmistrov – Tichonov, Loktionov, Kuzněcov – Glinkin, Varnakov, Zubov. Trenér: Znaroks.

Nadupanou Hartwall Arenu mohl šokovat krátce po startu Nikolaj Kulemin, který se v oslabení dostal do samostatného úniku, ale na připraveného Koskinena nevyzrál. O pár chvil později ale potěšil své příznivce na tribunách finský celek. Leo Komarov vypálil v početní výhodě od modré čáry a jeho přesně mířená rána prošla až za záda Antona Chudobina.

Sborná se pak zvedla a snažila se o srovnání stavu, ale pevná obrana Finů v čele s Mikkou Koskinenem její brejky zdařile zachytávala. Dvě a půl minuty před koncem první části získal tým Olega Znarokse výhodu přesilové hry, v níž nebezpečně zakončil Ovečkin, ale na připravený beton gólmana Suomi si nepřišel.

Výběr největší země na světě vlétl do prostřední periody s velkou vervou a držel se u soupeřovy kasy, ale pak si nepohlídal rychlou akci Finska, kterou musel hasit až mrštný Chudobin. Sborná i nadále tlačila, koncovka jí však dělala problémy stejně tak, jako Koskinen v brance. V asi největší ruské příležitosti se objevil kanonýr Alexander Ovečkin, jenž však nedokázal zblízka zacílit mezi tyče.

Na druhé straně se však povedlo trpělivě hrajícím Finům své vedení navýšit, když se kotouč dostal po rychlé přesilovkové spolupráci prvního útoku Jori Lehterä – Juuso Hietanen – Petri Kontiola na hokejku posledního jmenovaného hráče, jenž poslal kus černé gumy do volného prostoru Chudobinovy svatyně.

Rusko znovu pokračovalo ve svém střeleckém trápení. Anton Glinkin stál na konci rychlé akce, ale odkrytý kout branky netrefil. Tým vedený Erkkou Westerlundem nedokázal využít početní výhodu a Alexander Burmistrov následně prozkoušel pozornost domácího brankáře. Mikko Koskinen ale schoval puk ve výstroji.

Finský triumf pak mohl definitivně zpečetit Ville Pokka, který se dostal hned po návratu z trestné lavice do samostatného úniku, Anton Chudobin však udržel akcie svého mužstva na trhu. Jejich hodnotu pak mohl zvýšit Sergej Širokov, který ale znovu ve velké šanci zklamal, když zblízka netrefil klec. Sborná pak zkusila hru v šesti a navíc získala přesilovku.

Rusko nakonec přeci jen svou střeleckou smůlu protrhlo, když Nikolaj Kuljomin propálil z levého kruhu finského brankáře. Domácí si ale v posledních minutách své vítězství ukrást nenechali a budou jej chtít potvrdit v sobotu, kdy vyzvou Českou republiku. Rusové pak narazí na Švédy.