Header image
«
»
  • Češi zakončili Švédské hry prohrou s Finy v nájezdech

    04.05.2014 | Robin Mana
    Češi zakončili Švédské hry prohrou s Finy v nájezdech

Česká hokejová reprezentace zakončila přípravu před mistrovstvím světa prohrou s Finskem v nájezdech a na Švédských hokejových hrách skončí nejlépe druhá. Do utkání se nakonec o proti původním předpokladům zapojila i největší hvězda českého týmu Jaromír Jágr, který i přes zranění v zápase s Rusy, odehrál téměř polovinu duelu.

Finsko
Ericsson Globe, Stockholm
04.05.2014
12:30
2:1 sn
(1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Česko
Branky a nahrávky: 7. Keränen (Teräväinen, Hietanen), rozh. nájezd Immonen - 35. Růžička (Klepiš, Vondrka). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist - Pihlblad, Haster. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 913. Střely na branku: 23:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Finsko: Rinne (Saros) – Pokka, Ohtamaa, Hietanen, Mäntylä, Lajunen, Korpikari, Marttinen, Kivistö – Huhtala, Immonen, Jormakka – Komarov, Teräväinen, Keränen – Pakarinen, T. Sallinen, Pöysti – Savinainen, Wirtanen, J. Sallinen.

Česko: Salák (J. Kovář) – Jordán, Kolář, Vitásek, Zámorský, Krejčík, Jank, Mojžíš, L. Kovář – Rolinek, Hudler, Jágr – Vondrka, Klepiš, Petružálek – Gulaš, Kousal, Radil – Buchtele, Zaťovič, Kašpar – Růžička.

A už po půlminutě na ledě o sobě dal vědět, když hledal pasem od mantinelu před brankou najetého Tomáše Rolinka, tomu se však puk směrem na Rinneho tečovat nepodařilo. Ve čtvrté minutě ujela proti jedinému finskému bekovi dvojice Zaťovič, Buchtele, ale prvně jmenovaný puk na svého spoluhráče nepropasíroval. Naši přesilovku neodehráli špatně, byli však málo důrazní na brankovišti, a tak se skóre neměnilo.To ovšem neplatilo na druhé straně. Přesně s vypršením sedmé minuty si na levém křídle pohrál Michael Keränen s obráncem Jordánem, na bližší tyčce pak nachytal i gólmana Saláka a Finové se ujali vedení.

Odpovědět mohl vzápětí po přihrávce zpoza branky Zámorský, ale z ranou z první vůbec netrefil branku. Ještě hůře pro Čechy mohlo být ve čtrnácté minutě, kdy naší obraně ujel Leo Komarov, před brankou našel opět střelce Keränena, ale proti jeho bekhendovému zakončení se Salák tentokrát vytáhl. Těsně před koncem třetiny pak ujížděl v oslabení Petružálek, ovšem podle rozhodčího při zakončení nedovoleně dohrál gólmana Rinneho a Češi šli do tří. Díky tomu, že hráči Suomi ale situaci takticky nezvládli a neodevzdali puk včas, strávili reprezentanti ve třech jen několik málo vteřin.

V klasické přesilovce v úvodu druhé části se Finové do šancí nedostávali. Po jejich chybě na modré čáře dokonce uháněl směrem k finské brance Zaťovič, ale rychlejší Mäntylä mu podražením zabránil v dalším postupu. Situaci zralou na trestné střílení však hlavní sudí vyhodnotil pouze jako běžný faul a potrestal jej menším trestem. Jenže i v této přesilové hře Češi nedokázali vymyslet vůbec nic, naopak krátce po Mäntyläho návratu se obtočil kolem branky obránce Ohtamaa a Saláka zachránila tyčka.

I nadále byli Finové aktivnějším týmem a několikrát roztočili kolotoč se Salákem, gólově však paradoxně udeřilo na druhé straně. Hráči Suomi propadli na modré čáře, puku se zmocil Klepiš, bekhendem si potáhl puk na bekhend, našel na druhé straně Martina Růžičku, a ten již neměl problém doklepnout puk za Rinneho. Čekání českých reprezentantů na gól v hale Globen trvalo na Švédských hrách přesně 94 minut a 18 vteřin. Naši hráči pak dali soupeři po faulu Zaťoviče znovu šanci strhnout vedení na svou stranu, naštěstí po ně se mu to však nepodařilo.

Do třetí části už vůbec nezasáhl Jaromír Jágr, kterého v první formaci nahradil Gulaš. A právě tato řada zásluhou Rolinka, který za brankou obral o puk chybujícího Rinneho, připravila další šanci. Kapitán národního mužstva naservíroval následně puk před branku Hudlerovi, ale jeho střelu do odkryté klece na poslední chvíli zblokovala finská obrana. O chvíli později byl na levém křídle v dobré palebné pozici Vitásek, ale finská gólmanská jednička tentokrát byla na místě.

V 51. minutě se pak neprosadil zblízka Kousal, jenž se probil do šance po dobrém napadání Lukáše Radila ve středu finské defenzivy a neujala se ani střela Gulaše od pravého mantinelu, která letěla těsně nad horní tyč. Zvýšenou aktivitu Čechů s blížícím se závěrem třetí třetiny pak dokumentovala další gólová šance Kašpara, kterého ke skórování vybídl Zaťovič, ale i s jeho pokusem si Rinne poradil, a tak přišlo na řadu prodloužení. Bod pro Finy v základní hrací době zároveň rozhodl o tom, že se tým Suomi kromě celkového vítězství v EHT, může radovat i z prvního místa na Oddset Hockey Games.

O výhře v tomto zápase tak musely rozhodnout samostatné nájezdy, a to i proto, že Jormaakův bekhendový blafák zneškodnil výborným zákrokem gólman Salák. Úspěch v dovednostní soutěži a dva body do tabulky turnaje přisoudil Jarkko Immonen. Finové skórovali dvakrát, za Čechy neuspěli Klepiš a Růžička. Reprezentační tým tedy zakončil přípravu před mistrovstvím světa prohrou s Finskem.

Ohlasy po utkání

Ondřej Weissmann (Česká republika):
"Bylo to jiné oproti předchozímu duelu s Ruskem. Včera jsme měli problémy ve středním pásmu, dnes si myslím, že se to výrazně zlepšilo a pokryli jsme si to. Troufnu si říct, že od půlky utkání jsme byli i lepší. Dodržovali jsme to, co jsme si řekli. Včera jsme propadali, dnes jsme to trošku zatáhli a střední pásmo si pohlídali. Bylo to úplně jiné utkání a zvládli jsme ho, jen škoda těch nájezdů. Ohledně nominace jsme hráčům řekli vše v kabině, ale více zazní až na tiskové konferenci po příletu v Praze."