Header image
«
»
  • Rusové doplatili na trápení v koncovce a Švédsku podlehli o dvě branky

    04.05.2014 | Martin Zíta
    Rusové doplatili na trápení v koncovce a Švédsku podlehli o dvě branky

Závěrečný zápas Oddset Hockey Games přinesl výsledek, který takřka vůbec neodpovídal obrazu hry. Rusové po celý zápas Švédy výrazně přehrávali a na dlouhé okamžiky je zavírali před jejich brankou, nic z toho jim však k bodům nepomohlo. Švédští hráči totiž využili takřka každou šanci ke skórování a Rusy porazili 2:0.

Švédsko
Ericsson Globe, Stockholm
04.05.2014
16:00
2:0
(1:0, 0:0, 1:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 12. Klasen (Rihimi, Rasmussen), 46. Backlund (Lindström). Rozhodčí: Boman, Kaukokari – Dahmén, Yletyinen. Vyloučení: 9:5, navíc Thuresson a Rihimi (oba SWE) 10 min. OT. Bez využití. Diváci: 6 677. Střely na branku: 19:27. Průběh utkání: 2:0.

Švédsko: Nilsson (30. Eriksson) – Ekholm, Fransson, Nygren, Andersén, Burström, Ahnelöv, Hersley, Rahimi – Lindström, Backlund, Möller – Axelsson, Olausson, Klasen – Hjalmarsson, Sjögren, Karlsson – Danilesson, Rasmussen, Thuresson – Hjalmarsson.

Rusko: Chudobin – Orlov, Denisov, Medvěděv, Kutuzov, Jakovljev, Bělov, Zajcev, Nikulin – Ovečkin, Šipačev, Plotnikov – Širokov, Burmistrov, Kuljomin – Tichonov, Loktijonov, Kuzněcov – Dadonov, Zubov, Kalinin.

Poslední zápas závěrečného turnaje série Euro Hockey Tour přitáhl do ochozů Globenu o poznání více diváků než zápolení Čechů s Finy, aby také ne, když se domácí Švédsko postavilo silnému Rusku s Alexem Ovečkinem v čele.

První třetina nabídla vcelku vyrovnaný boj, ve kterém nebylo k vidění mnoho gólových šancí, ale přesto hra bavila. První velkou šanci si vypracovali Rusové a ocitl se v ní Plotnikov. Ten dostal příliš prostoru na brankovišti a snažil se volný kotouč přehodit přes Nilssonův beton, to se mu však nepodařilo.

Tre Kronor naopak skórovali z první vážnější situace. Kuljomin potáhl protihráče, ale na trestnou lavici ani nemusel. Při výhodě švédští hráči svého protivníka naprosto vyšachovali a Linus Klasen zasouval kotouč po Rahimiho vynikajícím pasu do poloprázdné branky. To byla první perioda přibližně ve své polovině.

V jejím zbývajícím průběhu se oba celky postavily i oslabenému soupeři, ale ani přesilové hry s vývojem skóre nepohnuly. Nepodařilo se to ani Tichonovovi, jenž sebral vyražený kotouč, ale mezi tyče ho nezametl. Domácí si tedy do prostředního dějství nesli nejtěsnější možný náskok.

Rusové v něm o poznání přidali a opakovaně se jim dařilo zatlačit Švédy před vlastní branku. Necelých pět minut po úvodním vhazování v přesilové hře dostal nalito na volej Denisov a jeho tvrdá rána orazítkovala tyč. A ruští hráči tlačili dál.

Přečíslení tří na jednoho zakončoval Plotnikov, jenž dostal pas před poloprázdnou branku, ale úspěch k údivu všech neslavil. Nilsson se totiž dokázal bravurně přesunout a kotouč skončil v jeho lapačce. To bylo ale kupodivu vše, co švédský gólman v tomto zápase předvedl. V polovině třetiny totiž došlo ve švédském brankovišti ke změně a Nilssona vystřídal Joacim Eriksson.

Ani ten si ale nemohl stěžovat na nedostatek pohybu. Ruský tlak narušovaly pouze ojedinělé švédské kontry. Po jednom takovém se vhazovalo před Chudobinem a ihned po vhazování se do slibné šance dostal Möller, švédský střelec si ale na brankáře, který se roztáhl na brankovišti, nepřišel.

Poslední ruskou šanci měl ve druhé třetině na hokejce kapitán Ovečkin. Ten byl trestuhodně ponechán bez strážce na levém kruhu, avšak rychlým švihem mezi tyče nezamířil a spolu se spoluhráči ho ve třetí třetině čekalo dotahování jednobrankové ztráty.

A ihned od začátku bylo vidět, že se o to skutečně snaží. Ovšem neúspěšně, Rusům se zkrátka vůbec nic nedařilo. Nedělalo jim problém vyšachovat celou švédskou obranu, avšak v momentě, kdy měla přijít finální fáze sedla na jejich hokejky velká smůla.

Aby toho pro hosty nebylo málo, přišla další rána. Mikael Backlund dostal kotouč mezi beky a svižnou střelou nad nohy pokořil Chudobina. Rusové se ani poté nevzdávali a v závěru ještě zkoušeli hru bez gólmana, ani to jim ovoce nepřineslo a Švédové si tak připsali tři body za výhru 2:0.

Ohlasy po utkání

Rikard Grönborg (asistent trenéra, Švédsko): Vůbec to nebylo jednoduché utkání. Často jsme byli pod palbou ruských hráčů, navíc nás srážela zbytečná vyloučení. Mohli jsme se opřít ale o oba skvělé brankáře, Nilsson i Eriksson předvedli skvělý výkon a především díky nim jsme dnes soupeře porazili.