Header image
«
»
  • Češi s Finy těsně prohráli, rozhodly přesilové hry

    06.11.2014 | Ondřej Nejedlo
    Češi s Finy těsně prohráli, rozhodly přesilové hry

Před samotným zápasem by jim dával šanci na úspěch málokdo, přesto mladý Růžičkův tým nezanechal v úvodním utkání na hokejovém turnaji Karjala špatný dojem. Silné domácí reprezentaci byl více než vyrovnaným soupeřem, avšak na body v tomto zápase nedosáhl. Tým Suomi se radoval z těsné výhry 2:1, kterou určily dva úspěšné zásahy v početních výhodách.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
06.11.2014
17:30
2:1
(1:0, 1:1, 0:0)
Česko
Branky a nahrávky: 17. Immonen (Pesonen, Koistinen), 32. Palola (Filppula, Kousa) - 25. Smoleňák (Kubalík). Rozhodčí: Öhlund, Björk - Suominen, Pesonen. Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7026. Střely na branku: 29:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Finsko: Metsola (Engren) – Hietanen, Koistinen, Kousa, Mäntylä, Lajunen, Näkyvä, Ohtamaa, Marttinen – J. Pesonen, Immonen "C", Pihlström "A" – Kiiskinen, Hytönen "A", Hartikainen – Palola, I. Filppula, Osala – Tuppurainen, Kemppainen, Junttila –

Česko: Francouz (Hrubec) – Zámorský, Krejčík, Roth, Vitásek, Mozík, Jank, Pláněk, Kempný – Pohl, Roman, Svačina – Radil, T. Zohorna "A", Orsava – Kubalík, Birner "A", Smoleňák "C" – Valský, Filippi, Lev.

Velice mladý český národní tým se od úvodních minut nedostal pod předpokládaný tlak o mnoho zkušenějšího soka. Výjimkou byla jen střela debutanta ve finské reprezentaci Juliuse Junttily, se kterou si ale český brankář Pavel Francouz poradil. V hostujících barvách se v první třetině v nejlepším světle ukazoval čtvrtý útok složených z libereckých Jakuba Valského a Tomáše Filippiho s plzeňským Jakubem Lvem, který pravidelně dostával seveřany pod tlak.

V 16. minutě putoval na trestnou lavici český bek Krejčík a domácí borci tuto přesilovku poměrně rychle využili. Kapitán Suomi Jarkko Immonen napřáhl zpoza levého kruhu a puk se zastavil až v pravém koutě Francouzovy branky. Závěr patřil domácím, avšak proti Teemu Hartikainenovi se Francouz činil.

Ve druhé třetině přidali čeští reprezentanti na obrátkách a před Juhou Metsolou bylo hodně horko. Lukáš Radil však ještě úspěšný nebyl. Co se nepovedlo pardubickému buldokovi, to napravil o chvíli později Radek Smoleňák, který po chybě finských beků přebral puk od Tomáše Kubalíka a chladnokrevně vyrovnal. Vedení vrátil Finům chvíli po polovině zápasu v početní výhodě Olli Palola, jenž podobně jako v první třetině jeho spoluhráč Immonen, trefil horní růžek české branky. Následně se tváří v tvář Francouzovi neprosadil útočník ruské Ufy Hartikainen.

Vyrovnaný hokej pokračoval i ve třetí třetině. Týmy si nedarovaly ani metr ledu, leč již bez gólového vyjádření. Český tým tak na úvod finského turnaje neuspěl, se sympatickým výkonem ale může panovat spokojenost.

Ohlasy po utkání

Kari Jalonen (Finsko): Jsem šťastný, že jsme vyhráli. Češti tu mají velmi mladý tým, hráli velmi pozorně v obraně, navíc dobře forčekovali. Výhry z dnešního zápasu si ceníme, v dalším utkání proti Rusku se ale musíme ještě zlepšit.

Vladimír Růžička (Česká republka): Výsledek není pro nás až tak špatný. Rozhodly přesilové hry. Kluci neodehráli špatný zápas, na můj vkus si ale vypracovali málo brankových příležitostí.