Header image
«
»
  • Češi nezvládli samostatné nájezdy, slaví Švédsko

    08.11.2014 | Jan Šlapáček
    Češi nezvládli samostatné nájezdy, slaví Švédsko

Po minulém utkání byl mladý český výběr chválen a dnes rozhodně opět nezklamal. Po špatném vstupu do druhé třetiny dokázal nepříznivé skóre otočit. Své těsné vedení ale neudržel a po samostatných nájezdech prohrál 3:4.

Česko
Hartwall Arena, Helsinky
08.11.2014
11:00
3:4 sn
(0:0, 3:3, 0:0 - 0:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 23. Filippi (Kubalík), 35. Zámorský (Svačina), 40. Smoleňák (Radil, Birner) – 22. Ericsson (Hersley), 22. Ericsson (Paulsson), 40. Petterson (Klasen, Fransson), rozh. náj. Klasen. Rozhodčí: Kautokari, Rantala – Pesonen, Sormunen (všichni Finsko). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2994. Střely na branku: 22:29. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:4.

Česko: Hrubec – Zámorský, Polášek, Mozík, Doudera, Krejčík, Vitásek, Kempný, Pláněk – Pohl, Roman, Svačina – Valský, Zohorna, Holík – Radil, Birner, Smoleňák – Kubalík, Filippi, Simon

Švédsko: Nilsson – Fransson, Hersley, Rahimi, Burström, Urbom, Lundgren, Andersen – Danielsson, Lundqvist, Thuresson – Klasen, Wandell, Petterson – Ridderwall, Engqvist, Brithen – Janmark-Nylen, Ericsson, Paulsson – Axelsson, Ullström

Premiéru si v české brance odbyl brankář Šimon Hrubec, který tentokrát dostal od trenérů přednost před Pavlem Francouzem. Jeho spoluhráči nezačali druhé utkání na turnaji vůbec špatně a v úvodních minutách svojí aktivitou zaskočil o něco zkušenější hokejisty Švédska. Po polovině utkání si dokonce trenér Švédska Pär Mårts vzal oddechový čas, aby svým svěřencům promluvil do duše. Jeho promluva zřejmě pomohla a Švédové svoji hru uklidnili. Branka v prvním dějství ale nepadla.

Pär Mårts jistě promluvil svému výběru do duše ještě o přestávce a tato promluva se okamžitě projevila. Na led vyrazilo úplně jiné Švédsko a po dvou rychlých brankách Jimmieho Ericssona vedlo 2:0. Českému výběru se ale podařil těžko uvěřitelný obrat, když po brankách Tomáše Filippiho, Petra Zámorského a Radka Smoleňáka najednou vedl 3:2. Z vedení se ale dlouho neradoval, protože hned za třiadvacet sekund srovnal na 3:3 André Petersson.

Po šestibrankové druhé třetině přišlo na řadu poslední dějství, které začalo velmi opatrně. Ani jeden z výběrů nechtěl udělat chybu, která by mohla dnešní utkání rozhodnout. V podobném duchu proběhl i zbytek třetí třetiny, tudíž po základní hrací době skončilo utkání 3:3 a muselo se jít do prodloužení.

Ovšem ani v tom se zápas nerozhodl a následovaly samostatné nájezdy. V těch se Čechům nedařilo, když pokusy Smoleňáka a Svačiny v brance neskončily. To naopak na druhé straně přesně mířil Linus Klasen a André Petersson. Švédsko tedy získalo druhý bod a vyhrálo v turnaji podruhé na samostatné nájezdy. Češi mají po dnešním utkání na kontě jeden bod.

Ohlasy po utkání

Pär Mårts (Švédsko): Jsem rád, že jsme dnes vyhráli, ale s výkonem svého týmu nejsem úplně spokojený. Po zápase s Ruskem jsme nebyli úplně koncentrovaní a začátek zápasu jsme odehráli velmi špatně. Nyní se těšíme na zítřejší utkání, které zřejmě bude plné emocí.

Jaroslav Špaček (Česko): Myslím si, že jsme odehráli dobré utkání. Chtěl bych kluky pochválit, protože bojovali, dohrávali osobní souboje. Udělali jsme bohužel pár chyb, dostali minimálně dva zbytečné góly. Zápas jsme odehráli dobře, možná jsme měli i více šancí, než-li Švédové.