Header image
«
»
  • Švédové vstali z popela, Češi zůstávají bez výhry

    18.12.2014 | Daniel Polách
    Švédové vstali z popela, Češi zůstávají bez výhry

Ani tříbrankové vedení nestačilo české hokejové reprezentaci k prvnímu letošnímu vítězství v rámci Euro Hockey Tour. Svěřenci Vladimíra Růžičky dvě třetiny utkání vedli, ve třetí třetině již ale nestačili konkurovat švédským útokům a šestnáct tisíc fanoušků v pražské O2 Areně tak nepotěšili.

Česko
O2 Arena, Praha
18.12.2014
18:30
4:6
(2:0, 2:3, 0:3)
Švédsko
Branky a nahrávky: 14. Jan Kovář (Radil, Zaťovič), 14. Birner (Horák), 24. Červenka (Klepiš, Zámorský), 36. Němec (Krajíček, Pláněk) – 31. Hersley (Omark, Ericsson), 31. Hersley (Petersson), 32. Fransson (Omark, Möller), 44. Fransson (Omark, Ericsson), 55. Janmark-Nylén (Junland), 57. Johnson (Sjögren). Rozhodčí: Boman, Levonen – Lhotský, Suchánek. Vyloučení: 4:2., navíc Smoleňák 10 OT, Rahimi 5 min + do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 16 348. Střely na branku: 27:30. Průběh utkání: 1:0, 2:0, 3:0, 3:1, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 4:5, 4:6.

Česko: Francouz – Kolář, Němec, Vitásek, Krajíček, Polášek, Zámorský, Kempný, Pláněk – Klepiš, Sobotka, Červenka – Birner, Smoleňák, Horák – Zaťovič, Jan Kovář, Radil – Valský, Filippi, Řepík

Švédsko: Nilsson - Hersley, Fransson, Gustafsson, Kronwall, Junland, Rahimi, Burström – Omark, Ericsson, Möller – Thörnberg, Ryno, Petersson – Ullström, Sjögren, Rödin – Ridderwall, Lundqvist, Janmark-Nylén – Thuresson

Český výběr si první nepříjemné okamžiky prožil hned v prvních pěti minutách. Již po osmatřiceti vteřinách měl obrovskou šanci Lundqvist, Kolářova pádu ale nevyužil, stejně jako o čtyři minuty později Möller. Poté již přišly okamžiky českého týmu, Klepiš s Horákem sice ve svých šancích selhali, to se ale nedá tvrdit o Janu Kovářovi a Michalu Birnerovi, kteří své zásahy vměstnali do rozmezí padesáti dvou vteřin. Nejprve se prosadil Jan Kovář, jenž ujel do brejku a poměrně překvapivě zaskočil Nilssona. Následně se Birner protlačil k dorážce Horákovy střely a v krátkém časovém intervalu rozjásal šestnáctitisícový dav podruhé.

Z důležitých momentů první třetiny to bylo vše. Do druhé třetiny měl na rozdíl od té první lepší vstup český tým, jenž navíc svou převahu dokázal vyjádřit gólově. Klepiš zatáhl kotouč do útočné třetiny a jeho krásnou přihrávku do diagonály za Nilssona lehce poslal Roman Červenka, jenž následně bohužel utkání nedohrál a jeho start v Soči je nejistý.

Když pak Zaťovič nevyužil šanci na zvýšení náskoku, přišly chvíle švédských obránců. Patrik Hersley dvěma góly v rozmezí šestnácti vteřin naprosto zmrazil české fanoušky a jejich oblíbence. Nejprve se díky cloně Jimmieho Ericssona prosadil střelou od modré, aby následně obešel Krajíčka a perfektní střelou bekhendem rozesmutněl Francouze podruhé. To však nebylo vše. Za chvíli na trestnou lavici usedl Červenka a dílo zkázy v rozmezí pětasedmdesáti vteřin dokonal střelou od modré Johan Fransson. Tři švédské góly se tak vešly nejen do velmi malého časového rozpětí, ale zároveň se o něj také postarali obránci z prvního švédského obranného páru.

Češi byli evidentně opaření a hra se jim nedařila. Zpátky do utkání a na koně je ale vrátila 36. minuta. Daniel Rahimi nevybíravým způsobem u mantinelu atakoval Jakuba Klepiše a musel předčasně odejít do kabin. Češi jeho nedisciplinovanosti využili již po šesti vteřinách, kdy po Krajíčkově přihrávce propálil Nilssona od modré Ondřej Němec, později vyhlášený nejlepším hráčem utkání v českém národním dresu.

Více toho ale již Češi v pětiminutové početní výhodě nestihli, navíc museli hrát bez vyloučeného kapitána Radka Smoleňáka, jenž za mstu na Rahimim obdržel desetiminutový trest. Tým Vladimíra Růžičky přesto šel do třetí třetiny s vedením 4:3, které ale po šedesáti minutách hry nevydrželo. Vše začal ve 44. minutě Johan Fransson, jenž si vzal puk, jednoduše objel branku a nechytatelně nad ramenem překonal podruhé Francouze.

Litvínovský brankář pak tahal puk ze své branky ještě dvakrát. Češi dvakrát ve své obranné třetině ztratili puk a zaplatili za to. Nejprve Mattias Janmark-Nylén z velkého úhlu překonal Francouze mezi betony, definitivní tečku za utkáním pak pohlednou střelou napsal Andreas Johnson. Čechům nezbyl už ani čas na odvolání brankáře a na svou první výhru v letošní Euro Hockey Tour stále čekají. To Švédové vévodí tabulce.