Header image
«
»
  • Po Švédsku zdolali Češi i Finy! Před soubojem s Ruskem se pyšní ziskem šesti bodů

    09.02.2019 | Daniel Gargulák
    Po Švédsku zdolali Češi i Finy! Před soubojem s Ruskem se pyšní ziskem šesti bodů

Národní tým je blízko k vítězství na Švédských hokejových hrách. Po první třetině, kdy měli nejprve šance Finové a poté i Češi, rozhodlo druhé dějství. Ve třicáté minutě totiž Petr Holík s Jiřím Sekáčem vykombinovali finskou obranu a zadák Pokka si nešťastně srazil puk do sítě. O čtyři minuty později ujeli v oslabení bratři Zohornové. Hynek přihrával Tomášovi, který vstřelil první branku za reprezentační Áčko. Třetí část začali lépe svěřenci trenéra Miloše Říhy a Jiří Sekáč zvýšil již na 3:0. Zanedlouho sice Suomi snížili na 1:3 zásluhou přesné trefy beka Pokky, ale více už Finsko nestihlo, a to ani v pětiminutové početní výhodě a Česko je tak blízko k vítězství na turnaji.

Finsko
Hala Hovet, Stockholm (Švédsko)
09.02.2019
12:00
1:3
(0:0, 0:2, 1:1)
Česko
Branky a nahrávky: 48. Friman (V. Leskinen) – 30. Sekáč (P. Holík), 34. H. Zohorna (T. Zohorna), 46. Sekáč (Kundrátek). Rozhodčí: Holm, Nord - Laksola, Lundgren. Vyloučení: 4:4, navíc Jan Kovář (CZE) 5+OK (krosček). Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1 891. Střely na branku: 18:22. Průběh utkání: 0:3, 1:3.

Finsko: Vehviläinen (Tirronen) – Lehtonen (A), Kaski, Lehtivuori, Eronen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Laaksonen – Pesonen (C), Ruohomaa, V. Leskinen – Junttila, Mustonen, Ojamäki – Hakulinen, Tyrväinen, Jo. Nättinen – Sallinen (A), Björninen, Luost

Česko: Will (Hrubec) – Polášek (A), Zámorský, Štencel, Kundrátek, J. Krejčík, M. Doudera, Hrbas, D. Musil – Gulaš (C), Jan Kovář, Sekáč – Zaťovič (A), Horák, M. Kvapil – Koblížek, T. Zohorna, H. Zohorna – Lenc, P. Holík, Stránský

Úvodní momenty zápasu patřily spíše mužstvu ze severu Evropy, které dostalo hned po minutě a půl možnost přesilové hry. V té si Finové dokázali vytvořit velmi dobrý zámek v útočném pásmu, ten ale nevedl k žádnému výraznému ohrožení Willovy svatyně. Ihned po jejím konci se osmělili k útočení hráči ze srdce Evropy, výběr Suomi je ale taktéž nepustil k situacím, ze kterých běžně plynou vstřelené branky. Finové naopak začali být opět mnohem aktivnější na puku a nejspíše největší příležitost ke skórování dostal v osmé minutě Sallinen, který zachytil nepřesnou rozehrávkou Česka a řítil se sám na Willa, bekhendovou kličkou si na něj ale nepřišel. Vyložená gólovka soupeře jakoby ale český tým probrala. Finové navíc začali mít výrazné problémy s rozehrávkou a svěřenci trenéra Říhy si začali vytvářet slibně vyhlížející útočné akce, ze kterých ale nepřicházela radost z první vstřelené branky zápasu. Tu si Češi nevychutnali ani v přesilové hře, ve které si opět zapsali několik dobrých pokusů. Zbytek první periody nadále patřil aktivním Čechům, cestu k překonání Tirronena ani do jejího konce ale nenašli.

Vstup do druhé části duelu vyšel jednoznačně lépe výběru České republiky. Finové jakoby ještě zůstali v kabině, čehož svěřenci trenéra Říhy využívaly k rychlým výpadům nebo několika zachycením nepřesných rozehrávek Suomi. Brankář Tirronen ale držel svůj tým nad vodou svou pozorností a přesnými zákroky, kterými zamezil první vstřelené brance soupeře. Velkou příležitosti prolomit neprůstřelnost finského maskovaného muže měl český národní tým v přesilovce, ta ale zůstala opět nevyužita. Svěřenci trenéra Říhy však nadále zůstávali na puku a odměnou jim byla první branka krátce před polovinou zápasu z hole Jiřího Sekáče. Ten se dostal do samostatného úniku s Holíkem a nakonec to byl on, kdo překonal bezmocného Tirronena přesnou střelou do prázdné branky po kombinaci s Holíkem, čímž zařídil českým lvům jednobrankové vedení. Češi neměli dost a dále se tlačili do útočného pásma, kde hledali cestu za svou druhou brankou. Té se dočkali paradoxně při nerovnovážném počtu hráčů na ledě ve vlastním oslabení. Bratři Zohornové ujeli do přečíslení hned na jejím počátku a Hynek Zohorna po přesné přihrávce svého bratra poslal Čechy do dvoubrankového vedení doklepnutím puku za přesunujícího se Tirronena. Tempo hry nabralo ve zbytku třetiny velmi dobré tempo od obou mužstev, které přineslo několik zajímavých situací na obou stranách, třetí gól ale žádná z nich do konce prostřední periody nepřinesla.

Začátek třetí periody duelu přinesl pár šancí především na české straně, žádná z nich nebyla ale nebezpečná natolik, aby se Tirronen musel strachovat o třetí gól za svými zády. Ruohomaa byl po třech a půl minutách neobratný při souboji s českým protivníkem, za což ho rozhodčí poslali na trestnou lavici za podrážení. V nabídnuté přesilové hře si český tým vytvořil až neuvěřitelný zámek, ze kterého se Finové až do obdržené branky z hole Jiřího Sekáče, který naprosto přesně tečoval střílenou přihrávku Kundrátka z hranice kruhu pro vhazování. Finové se ale ani třetím gólem ve své síti nenechali rozhodit a ihned se vydali do útočného pásma, kde jejich snahy zastavil za cenu faulu Roman Horák. A Suomi se přece jen dvě sekundy před koncem podařilo nabídnutou přesilovou hru využít. Ville Pokka dostal milimetrově přesnou a dostatečně svižnou přihrávku do oblasti mezikruží po skvělé práci Leskinena v levé části útočného pásma a střelou rychlostí formule 1 vymetl horní růžek Willovy klece. Osm minut před koncem třetí části přišla velká šance pro výběr Suomi. Jan Kovář dostal od hlavních rozhodčích pětiminutový trest a zároveň vyloučen do konce utkání za nedovolené počínání v podobě krosčeku na finského hráče u mantinelu. Výběr trenéra Jalonena si v něm vytvořil několik slibných příležitostí, ale žádná z nich nebyla dostatečně dobrá, aby překonala Willa podruhé v utkání. Finové to navíc už od průběhu pětiminutové přesilové hry zkoušeli s šesti muž v poli s prázdným brankovištěm, ani tato herní varianta jim kýžený gól ovšem nepřinesla.

Ohlasy po utkání

Jukka Jalonen (Finsko): Dnes to od nás nebyl náš nejlepší výkon až na první třetinu. Hráči předváděli věci, které jsme od nich chtěli vidět, ale během zápasu se to vytratilo. Zápas jsme ztratili zejména kvůli naší velmi špatné ofenzívně. Měli jsme neuvěřitelné množství přesilovek, ze kterých jsme měli vytěžit mnohem více. Zítra se pokusíme vyhrát s dalším novým hráčem v sestavě, připojí se k nám Eemeli Suomi.

Miloš Říha (Česká republika): Kromě prvních deseti minut, kdy jsme hráli z taktiky a bez nohou, a Finové měli trošku navrch, si myslím, že jsme zápas měli totálně pod kontrolou. Dobře jsme bruslili, začali jsme dohrávat soupeře. Finové si moc nevěděli rady s naší obranou, nedokázali na to zareagovat. Kluci šlapali, byl to naprosto týmový výkon, podpořený vynikajícím Romanem Willem.