Header image
«
»
  • Souboj zámořských gólmanu vyhrál Lehtonen a Finové tak "vykradli" Petrohrad

    26.04.2012 | Zdeněk Plánka
    Souboj zámořských gólmanu vyhrál Lehtonen a Finové tak "vykradli" Petrohrad

P e t r o h r a d - Jak už napovídá titulek, v obou brankovištích zaujali místa brankáři chytající NHL. A duu Varlamov - Lehtonen také patřil celý zápas domácího Ruska s Finskem, leč úspěšnější byl gólman Suomi. Ten pochytal všechny šance Rusů a díky němu se podařilo Finům udržet těsný náskok, jenž si vypracovali ve druhé třetině, kdy se z přesilové hry trefil Mäënpää. Sborné v závěru utkání nevyšlo ani hra v šesti a pojistku na finské tři body dal gólem do prázdné brány Pihlström.

Rusko
Petrohrad, Rusko
26.04.2012
19:00
0:2
(0:0, 0:1, 0:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 33. Mäenpää (Jokinen), 60. Pihlström. Rozhodčí: L. Larking, K. Johansson - A. Sadovnikov, A. Zakharenko. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5620. Průběh utkání: 0:2.

Rusko: Varlamov - Nikulin, Kornějev, Medveděv, Višněvskij, Birjukov, Jemelin, Nikitin, Kalinin, Děnisov, Rjasenskij - Tichonov, Širokov, Šipačev, Tarasenko, Kuzněcov, Žerděv, Kuljomin, Burmistrov, Bodrov, Těreščenko, Zaripov, Burdasov, Svitov, Keto

Finsko: Lehtonen - Väänänen, Kukkonen, Jaakola, Mäenpää, Kousa, Niskala, Söderholm, Hietanen, Puistola - M.Koivu, Kiiskinen, Savinainen, Peltonen, Pesonen, Kuparinen, Immonen, Kontiola, Nokelainen, J.Jokinen, Pyörälä, Kapanen, Pihlström, Petrell, Filpp

Rusové neradi prohrávají v domácím prostředí, na cestu do Brna jim však Finové jednu porážku uštědřili. Suomi mohli v sestavě počítat se všemi hvězdami, naproti tomu Rusové čekají své tahouny až před samotným šampionátem. Sborná však mohla využít ihned služeb coloradského brankáře Varlamaova, který předvedl v šedesáti minutách impozantní souboj se svým protějškem dallaským Kari Lehtonenem.

Už z předchozích slov vyplývá, že to opravdu nebylo utkání, které by útočníkům nějak vycházelo. Zvláště ti ruští se tříštili o finského gólmana a také o svoji mizernou koncovku. Hned v úvodní části načal narůstající frustraci v petrohradské aréně Širokov a také Těreščenko. Zatímco první nenasměroval do sítě dorážku, druhý jmenovaný si počínal v zakončení poněkud lehkovážně. Avšak ani Varlamov nezahálel, nejvíce se zapotil při závaru z jedenácté minuty a poté při ostrém projektilu Väänänena a následné dorážce Jusi Jokinena.

Jestliže v první dvacetiminutovce byli lehce aktivnějším týmem Finové. Druhě dějství patřilo Rusům. Sborná nicméně nedokázala své šance přetavit v gólovou radost a musela sledovat jak v 33. minutě otevírá skóre v přesilové hře Mikko Mäënpää. Tato trefa se nakonec ukázala jako stěžejní. Přitom to mohl být pravě domácí tým, který sahal jako první po otevření gólového účtu. Ještě před inkasovanou brankou ovšem naprosto selhal v obrovské šanci Svitov.

V normálním případě by se Finové mohli před třetí třetinou pořádně klepat před očekávaným ruským tlakem, nyní mohli v poklidu vychutnávat atmosféru zápasu. Sborná totiž pokračovala v marném boji s Lehtonenem, jenž chytal ve velké pohodě a mohl si dělat čárky po úspěšných zákrocích proti Žerděvovi, Tichonovovi, kouzlo Fina nezlomil ani Višněvskij. Odčarovat ho chtěl naopak Šipačev tak vehementně až brankáře fauloval a poněkud zbrzdil závěrečný tlak svého týmu. Ten nakonec vygradoval v době, kdy Carlamov sledoval snažení svých šesti spoluhráčů ze střídačky. Lehtonen ale zůstal nepřekonán a jako bonus se trefil do prázdné brány Antti Pihlström.