Header image
«
»
  • Češi měli raketový start, ale zbytek zápasu vyšel lépe Finům

    28.04.2012 | Tomáš Čekal
    Češi měli raketový start, ale zbytek zápasu vyšel lépe Finům

B r n o – Bez Tomáše Žižky, Jakuba Svobody a Jana Kováře nastoupili Češi do druhého zápasu na turnaji KAJOTbet Hockey Games proti Finům. Šanci v sestavě naopak dostali obránce Tomáš Mojžíš a útočník Michal Vondrka. Už v 17. minutě vedl domácí tým 2:0, ale Finové ve druhé třetině zlepšili herní projev a po zásluze vyrovnali. Rozhodnoutí přineslo až prodloužení, kde se hezky trefil pětadvacetiletý Tuomas Kiiskinen. Češi zůstávají i po zisku jednoho bodu v čele celé soutěže Euro Hockey Tour.

Česko
KAJOT ARENA, Brno
28.04.2012
14:00
2:3 pr.
(2:0, 0:2, 0:0 - 0:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 14. Němec (Nedvěd, Hemský), 17. Kašpar (Novotný) - 27. Petrell (Jaakola), 32. Mäenpää (Hietanen, Jokinen), 63. Kiiskinen. Rozhodčí: Anisimov, Olenin - Blümel, Tošenovjan. Vyloučení: 7:7, navíc Čáslava 5 min. a do konce utkání - J. Pesonen 10 min. a 5 min a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6905. Střely na branku: 28:21. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Česko: Štěpánek – Nakládal, Blaťák, Čáslava, Kutlák, Krajíček, Mojžíš, Němec, Kindl – Tenkrát, Plekanec (C), Tlustý – Vincour, Nedvěd, Vondrka – Hemský, Koukal, Průcha – Petružálek, Novotný, Kašpar.

Finsko: Vehanen – Mäenpää, Hietanen, Söderholm, Kousa, Järvinen, Väänänen, Jaakola, Kukkonen – Kiiskinen, Koivu, Jokinen – Pesonen, Immonen, Granlund – Pyörälä, Kapanen, Kontiola – Petrell, Nokelainen, Pihlström.

První třetina ve znamení českých barev

Oproti úvodnímu zápasu české reprezentace se Švédy svěřenci trenéra Hadamczika na nic nečekali a na druhého severského soupeře se vrhli hned v úvodní části. Ve 14. minutě krátce po skončení české přesilové hry nečekaně vtrhnul do prostoru před brankovištěm obránce Ondřej Němec a lehce usměrnil přesnou Nedvědovu přihrávku za přesouvajícího se brankáře Vehanena.

Střeleckou převahu 8:3 zužitkovali domácí v první třetině ještě jednou. V přesilové hře se z nenápadné akce prosadil Lukáš Kašpar, jehož dělovku z levého křídla neudržel gólman Vehanen v lapačce a puk pomaličku dopadl mezi tři tyče. Češi díky šťastné trefě vyhráli první dvacetiminutovku rozdílem dvou branek.

Petrell využil Štěpánkovy nahrávky a nastartoval Finy

Ve druhé části se role aktivnějšího týmu vyměnila. Hokejisté země tisíců jezer začali naplňovat papírový předpoklad a ukazovali, že hrají s kostrou pro domácí mistrovství světa. Z konstantního náporu vytěžili trošku šťastnou branku. Vysoké nahození ze středního pásma neudržel brankář Štěpánek v lapačce, puk mu vypadl na levý kruh, kde se do něj z první opřel Lennart Petrell. Osmadvacetiletý spoluhráč Aleše Hemského z Edmonotnu se trefil nad pravý Štěpánkův beton.

O vyrovnání hry se v 32. minutě postaral účastník letošní all-star game ruské KHL obránce Mikko Mäenpää. Svojí několikátou střelou od modré čáry se v přesilové hře poprvé prosadil, když se švihem trefil kolem levého ramena Jakuba Štěpánka. I když pak hráči kolem kapitána Plekance začali znova tvořit, časté vylučování je stálo síly a zbytek třetiny strávili v obranném pásmu.

60 minut k rozluštění tajenky nestačilo

Závěrečná dvacetiminutovka přinesla vyrovnané výkony na obou stranách, ale moc šancí diváci v KAJOT ARENĚ neviděli. Brankáři napravili dojem z úvodních třetin a svůj tým ochránili od pohromy, která by znamenala tříbodový zisk pro soupeře. Hra se přenesla do prodloužení, ve kterém se Češi dopustili jediné chybičky. Po zaváhání v útoku ujeli Finové tři na dva, puk si na levém křídle nechal Tuomas Kiiskinen a parádní ranou vymetl šibenici Štěpánkovy brány. Velký obrat ze stavu 2:0 na 2:3 byl dokonán.