Header image
«
»
  • Rusové díky povedenému závěru druhé třetiny získali skalp Švédů

    28.04.2012 | Pavel Kuba
    Rusové díky povedenému závěru druhé třetiny získali skalp Švédů

B r n o – Dlouho to vypadalo na defenzivní bitvu, ve které bude rozhodovat jediný gól. Ke konci druhé třetiny se však ruská Sborná rozstřílela a třemi góly v rozmezí čtyř minut rozhodla o vývoji duelu se Švédy. Rusové si tak připisují první tři body z brněnského turnaje, o celkové prvenství v Euro Hockey Tour se utkají zítra s českým výběrem od 18:00.

Rusko
KAJOT ARENA, Brno
28.04.2012
18:30
4:2
(0:0, 3:1, 1:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 35. Kuzněcov, 38. Kuljomin (Kornějev, Nikulin), 39. Žerděv (Těreščenko), 59. Žerděv (Těřeščenko, Zaripov) - 39. Olausson (Andersson, Kronwall), 56. Karlsson (Olausson, Fasth). Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:10. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 28:26. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

Rusko: Varlamov - Nikulin, Kornějev, Nikitin, Rjasenskij, Medvědev, Denisov, Kalinin, Jemelin - Žerděv, Těreščenko, Kuljomin - Tarasenko, Svitov, Širokov - Ketov, Šipačev, Zaripov - Kuzněcov, Burmistrov, Burdasov, Bodrov.

Švédsko: Fasth V. - Kronwall, Ekholm, Frogren, Karlsson, Hedman, Ahnelöv, Brodin - Harju, Lundqvist, Pettersson - Omark, Persson, Andersson - Landeskog, Järnkrok, Larsson - Zackrisson, Olausson, Fasth J., Bang, Lundh.

Zápas Ruska se Švédskem byl prvním duelem odehraným v brněnské KAJOT ARÉNĚ, do kterého nezasáhla domácí reprezentace, diváci, kteří se po zápase českého národního týmu rozhodli zůstat, mohli shlédnout rychlý hokej s množstvím šancí na obou stranách.

V první třetině se branky sice nedočkali, několika krásných hokejových momentů ale ano. Rusové byli nebezpeční hlavně v přesilových hrách, kdy švédského gólmana Fastha zaměstnávali jednou střelou za druhou. Od modré pálili o sto šest ruští obránci Jemelin s Nikitinem, druhý jmenovaný v šesté minutě trefil dokonce břevno.

Přesto ani Švédové nebyli zcela bez šancí. Po Nikulinových zmatcích v obraně se cpal do brány švédský obránce Ekholm, ležícího Varlamova ale překonat nedokázal. Vzápětí mohli Rusové otevřít skóre v přesilové hře, neuspěli ale a tak se oba týmy odebraly do šaten za bezbrankového stavu.

Druhá třetina, zprvu bohatá spíše na trestné minuty, nakonec přinesla i první branky zápasu. Do vedení se mohli jako první dostat Švédové, Karlsson z mezikruží však trefil jen horní tyč Varlamovy brány. Další příležitost Tří korunek promarnil Harju, který nedokázal zvednout kotouč a trefil tak pouze ruského gólmana. Když pak Švédové neproměnili ani přesilovou hru pět na tři, přihlásili se o slovo Rusové.

Ti svému soupeři ukázali, jak se s dvojnásobnou výhodou nakládá. Jevgenij Kuzněcov si zajel za obránce a odraženou střelu dopravil za záda Fastha – 1:0. Rusové povzbuzeni gólem po delší časové době najednou byli plni elánu a švédský gólman musel po třech minutách lovit další puk ze své sítě. Nikolaj Kuljomin se na modré zbavil svého strážce a střelou z poměrně velkého úhlu překvapil Fastha – 2:0.

Tím však brankový přísun druhé třetiny neskončil. Po necelé minutě předvedl své hokejové umění Nikolaj Žerděv, který obkroužil švédskou bránou a s dopomocí bránícího Lundqvista dopravil další puk do Fasthovy brány – 3:0.

Se tříbrankovým vedením však Sborná do šaten neodcházela. Po dalších pár vteřinách ujeli Švédové do přečíslení dva na jednoho a Niklass Olausson po přesné přihrávce od Anderssona nedal Varlamovi šanci a vykřesal tak naději pro svůj tým – 3:1.

Třetí třetina probíhala ve znamení švédských pokusů o prolomení ruské obrany, která soupeřovým nájezdům odolávala až do padesáté šesté minuty. Po akci Olaussona se k puku na modré dostal Mattias Karlsson a propálil Varlamova, který toho příliš neviděl – 3:2.

Švédové najednou ucítili možnost se zápasem něco udělat. Ruští obránci však drama odmítli a gólem Nikolaje Žerděva, který zakončoval pohlednou ruskou kombinaci do prázdné brány, rozhodli o svém vítězství – 4:2.