Header image
«
»
  • Severské derby vyznělo lépe pro Finsko, které zároveň vyhrálo České hokejové hry

    29.04.2012 | Roman Zajíček
    Severské derby vyznělo lépe pro Finsko, které zároveň vyhrálo České hokejové hry

B r n o - Nedělní odpolední duel přinesl zajímavou bitvu mezi Švédskem a Finskem. V severském derby se lépe dařilo Finsku, které prakticky celý zápas dominovalo a po právu vyhrálo 4:1. Je teda jasné, že na turnaji obsadí první místo. Švédsko končí poslední v turnaji a také v celkovém pořadí EHT.

Finsko
KAJOT ARENA, Brno
29.04.2012
14:00
4:1
(1:0, 1:0, 2:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 2. Jokinen (Hietanen, Mäenpää), 29. Peltonen (Järvinen, Väänänen), 50. Kiiskinen (Jokinen), 60. Pesonen (Granlund) - 45. Zackrisson (Olausson, Andersson). Rozhodčí: Hribík, Šindler - Blümel, Tošenovjan. Vyloučení: 5:2. Využití: Bez využití. V oslabení:0:0. Diváci: 4126. Průběh utkání: 2:0, 4:1.

Finsko: Lehtonen - Hietanen, Mäenpää, Niskala, Puistola, Väänänen, Järvinen, Kousa, Söderholm - Jokinen, Koivu, Kiiskinen - Granlund, Nokelainen, Pesonen - Joensuu, Kapanen, Peltonen - Pihlström, Kontiola, Petrell - Pyörälä.

Švédsko: Enroth - Kronwall, Ekholm, Frogren, Karlsson, Ahnelöv, Fernholm, Brodin, Hedman - Zackrisson, Olausson, Andersson - Omark, Lundqvist, Pettersson - Harju, Persson, Fasth - Bang, Järnkrok, Larsson - Lundh.

Finové po včerejší výhře nad českým týmem vstoupili do utkání dobře naladěni. Uběhlo osmdesát osm vteřin a Hietanen vypálil od modré čáry přízemní ránu, do které vložil hůl Jussi Jokinen a Enroth neměl šanci reagovat na změnu směru. Než se přesunul, kotouč byl v síti - 1:0. Poté se hrál hodně opatrný hokej s minimem šancí na obou stranách. Až v desáté minutě vyzkoušel pozornost Enrotha Pesonen, leč z voleje jeho rána šla přímo do náruče švédského gólmana.

Na příležitost Švédska jsme čekali téměř marně. Až v sedmnácté minutě zahrozil Pettersson, jež objel v plné rychlosti branku a nahrál Omarkovi. Ten ale zblízka nedokázal přehodit beton Kari Lehtonena. Opatrná první třetina se v poklidu dohrávala za stavu 1:0 pro Finsko, které v pohodě svůj hubený náskok kontrolovalo.

Zlepšení ze strany Švédů nepřicházelo, ba naopak. Finové stupňovali svůj tlak a neustále zaměstnávali obranu soupeře. Pesonen hledal šikovně najíždějícího Koiva, puk za záda Enrotha však nedokázal dotlačit. Ovšem co se nepovedlo v předešlé chvíli, podařilo se veteránovi Ville Peltonenovi, který zaskočil nejistého Enrotha - 2:0.

Švédsko se dostalo do tempa a tlaku až těsně za polovinou zápasu. Po ráně Ekholma mohl dorážet Olausson a poté Zackriksson, Lehtonen je však oba skvěle vychytal. Následně zkoušel své štěstí Olausson, když pálil z mezikruží a kotouč jen těsně minul branku Finů. Muži v modrých dresech rozhodně nechtěli vypadnout ze hry, Puistolovo nenápadné nahození bylo několikrát tečováno a touš nakonec skočil jen těsně mimo branku. Tím skončila i pohledná druhá třetina.

Třetí perioda nabídla znovu průměrný hokej, který diváky nemohl příliš zvedat ze sedadel. Přítomné fanoušky v předprogramu hlavního večerního zápasu probudil až Patrik Zacrison, který se dostal k odraženému kotouči a z ostrého úhlu překonal Lehtonena - 2:1. Švédové se dostali do hry, jenže pouze na několik málo minut. Jussi Jokinen vystihl rozehrávku Švédů a poslal puk do jízdy na Tuomase Kiiskinena a ten z pravého kruhu zamířil na vzdálenější tyč a Enroth byl na jeho přesný projektil krátký - 3:1.

Utkání se prakticky dohrávalo. Sice si lavička Švédska vzala oddechový čas a odvolala brankáře, ale síly na nějaký zvrat už nebyly. Navíc se do prázdné brány trefil Janne Pesonne - 4:1. Finové tak vyhráli závěrečný turnaj v rámci EHT, Švédové nezískali jediný bod a skončili poslední nejen v turnaji, ale i v celkovém bodování EHT.