Header image
«
»
  • Brno ukončilo čtrnáctileté čekání. Češi v něm okralovali EHT

    29.04.2012 | Tomáš Čekal
    Brno ukončilo čtrnáctileté čekání. Češi v něm okralovali EHT

B r n o – S navrátilcem z NHL Michaelem Frolíkem čelil český tým houževnatému výběru Rusů. Před vyprodanou KAJOT ARENOU se na branku dlouho čekalo. Ketov se trefil až ve druhé třetině, ale Rusům vedení moc dlouho nevydrželo. Po přerušení hry kvůli díře v ledu se dohrávalo něco přes čtyři minuty druhé části zároveň se třetí a český výběr v nich dokázal skóre otočit. Na branky Petružálka a Nedvěda už hosté odpověď nenašli a museli Čechům přenechat celkové vítězství v letošním seriálu Euro Hockety Tour. V brněnském turnaji skončili Češi po posledním zápasu druzí za Finy. Seriál EHT vyhráli Češi po čtrnácti letech.

Česko
KAJOT ARENA, Brno
29.04.2012
18:00
2:1
(0:0, 2:1, 0:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 38. Petružálek (Novotný, Kašpar), 39. Nedvěd (Plekanec) - 24. Ketov (Zaripov). Rozhodčí: Laaksonen, Leppäalho - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7200 (vyprodáno). Střely na branku: 18:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Česko: Kovář Jakub - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Kutlák, Krajíček, Kindl - Frolík, Plekanec (C), Tenkrát - Hemský, Nedvěd, Vondrka - Petružálek, Novotný, Tlustý - Vincour, Koukal, Průcha - Kovář Jan, Kašpar.

Rusko: Barulin - Kornějev, Nikulin (C), Rjasenkij, Nikitin, Denisov, Medvědev, Jemelin, Kalinin - Kuljomin, Těreščenko, Žerděv - Širokov, Svitov, Tarasenko - Zaripov, Šipačev, Ketov - Burdasov, Burmistrov, Kuzněcov.

První část bez gólů – naštěstí

Do závěrečného zápasu turnaje KAJOTbet Hockey Games nasadil trenér Hadamczik do brány budějovického Jakuba Kováře. Třiadvacetiletý gólman v první části ukázal, že se nebojí jít do přímého souboje o post reprezentační jedničky s druhým Kubou Štěpánkem. Pochytal totiž dvanáct ruských pokusů a hlavně díky němu zůstal stav bezbrankový.

Ruské vedení, díra v ledu a český obrat

Kovářova magnetická přitažlivost přestala účinkovat až v 24. minutě, kdy si s ním pohrál kapitán ruského Čerepovce Jevgenij Ketov. Šestadvacetiletý útočník na něj najížděl sám, neukvapil se, vytáhl Kováře k pravé tyči a rychle obkroužil bránu. S pomocí teče mladého gólmana puk u druhé tyče procpal do brány – 0:1.

Čechy nastartovala až kuriózní situace. Čtyři a půl minuty před koncem druhé části šli hráči obou reprezentací předčasně do šaten, když se na ledě objevila překvapivě velká díra. Zbytek druhé části se měl dohrát před začátkem třetí a hráči už se ani neměli stěhovat do kabiny. Svěřence trenéra Hadamczika tento moment vysvobodil z ruského tlaku a zcela zvrátil obraz hry. Po návratu na led se ve zbývajícím čase druhé části stihli prosadit dorážkou pod víko střízlík Jakub Petružálek a před brankovištěm neodstavitelný Petr Nedvěd – 2:1. Tento stav vydržel i v závěrečné části, kdy znova excelovali zejména brankáři.

Konečná tabulka EHT 2011/2012

1. Česko   31:29  20 bodů
2. Rusko   24:25  18 bodů
3. Finsko  30:25  18 bodů
4. Švédsko 30:36  16 bodů