Header image
«
»
  • Čeští hokejisté první zápas na turnaji nezvládli, podlehli Finsku

    14.12.2012 | Roman Zajíček
    Čeští hokejisté první zápas na turnaji nezvládli, podlehli Finsku

H e l s i n k y - Na úvod turnaje Channel One se čeští hokejisté utkali s výběrem Finska. Nástup se svěřencům Aloise Hadamczika vydařil na výbornou. Již v šestadvacáté vteřině prostřelil Ahonena střelou od modré Kutlák. Jenže to bylo z naší strany prakticky vše. Od té doby byli Finové pohyblivější a aktivnější. Zaslouženě se také se dočkali obratu a navýšení ve skóre, vedli 3:1. I když dokázal čtyřicet vteřin před koncem v power-play snížit Aleš Hemský, první letošní porážku reprezentace neodvrátil.

Finsko
Hartwall arena, Helsinky
13.12.2012
17:30
3:2
(0:1, 2:0, 1:1)
Česko
Branky a nahrávky: 23. Osala (Viitaluoma), 36. Pihlström (Osala), 54. Ramstedt (Mäenpää, Kiiskinen) - 1. Kutlák (Michael Frolík, Plekanec), 60. Hemský (P. Nedvěd, Plekanec). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist - Korteniemi, Puolakka. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7805. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

Finsko: Ahonen - Laakso, Eronen, Mäenpää, Näkyvä, Melart, Lepistö, Kukkonen, Ohtamaa - Aaltonen, Lehterä, Enlund - Kiiskinen, Ramstedt, Pihlström - Osala, Viitaluoma, Kähkönen - Kuusela, Lahti, Huhtala. T.

Česko: Salák - Kutlák, Nakládal, F. Novák, Kindl, R. Polák, Škoula, od 41. navíc Němec - P. Nedvěd, Plekanec, Michael Frolík - Hemský, Krejčí, Voráček - M. Růžička, Koukal, Rolinek - Petružálek, Jan Kovář, J. Svoboda.

Češi vstoupili do zápasu s Plekancem na centru prvního útoku a se Salákem v brance, ale hlavně velmi aktivně a gólově. Již po 26 vteřinách přenesl Frolík hru z rohu kluziště na modrou čáru, kde z nápřahu otevřel skóre obránce Zdeněk Kutlák. Souhra první formace poněkud opařila Hartwall Arénu, bohužel však gólově zůstala téměř celý zbytek zápasu z české strany osamocena.

První vážnější akci domácích měl při vyloučení Nakládala Aaltonen, ale Salák jej nadvakrát vychytal. V dalších minutách však oba týmy sázely hlavně na bedlivou defenzívu, prim hrál hlavně první český útok, který bránil aktivně až v útočném pásmu a díky pressingu se často dostával i k puku. K vážnějším akcím však snaha obou týmů dlouho nevedla, Češi pak přežili další oslabení, v závěru třetiny pak mohli zvýšit náskok.

Jenže Krejčí s Hemským na Ahonena ve finské brance nevyzráli, hlavně Krejčího bomba však gólmanovi Suomi nadělala potíže. Další tlak uťalo třetí oslabení Čechů v zápase, tentokrát musel za katr Kindl, ale hosté opět početní převahu soupeře ustáli.

Jestliže do první třetiny vstoupili skvěle čeští hráči, do druhé dvacetiminutovky vlétli jak z řetězu urvaní Finové a Salák se musel hned v první minutě třetiny hodně ohánět. Do obrovské příležitosti se totiž dostal Enlund, ale před brankou si vylámal zuby na českém gólmanovi. O dvě minuty později se ale Finové dočkali vyrovnání.

Viitaluoma vyslal tvrdou bombu od modré, kterou Salák za klubkem těl vyrazil jen do vzduchu, načež se puk svezl po Novákových zádech šťastně na hůl Oskara Osaly, kterému již ani Salákova robinsonáda nezabránila poslat kotouč do branky. Finové postupem času ožívali a byli aktivnějším týmem, což se odráželo i na obrazu hry.

Přesto to byl český tým, kdo si jako další vytvořil velké šance. Napomohla tomu první česká přesilovka v zápase, ale Ahonen dokázal na poslední chvíli dostat kotouč mimo tyče. Prakticky z protiútoku mohli naopak jít do vedení Finové, ale finální přihrávka na Aaltonena postrádala, nutno dodat naštěstí, přesnost. I tak se Hartwall Arena dočkala gólové radosti, bohužel ve chvíli, kdy český tým hrál přesilovku. Na modré zachytil nedůsledné vyhození autor první finské branky Osala a jeho nahození tečoval před brankou zcela volný a nekrytý Antti Pihlström. Češi pak zahodili další dvě šance, když Polákovu ránu ještě mohl dorážet Koukal, ale za Ahonena se ani jednomu z nich kotouč dostat nepodařilo.

Češi tak ve druhé třetině nejen přišli o hubený náskok, ale dokonce sami se dostali do gólové nevýhody. V páté minutě třetí třetiny mohl vyrovnat misky vah Krejčí, ale jeho pokus zastavil Ahonen betony. Český tým i nadále stupňoval tempo, ale do šancí na srovnání se dostávala jen první formace. V další šanci po ose Frolík – Hemský – Krejčí zakončoval Hemský, který si s Krejčím vyměnil kotouč, ale opět se českým útočníkům podařilo jen vyprášit Ahonenovy betony. V padesáté minutě mohl vrátit ránu v oslabení Finům Koukal, dostal se do brejkové situace, ale Ahonen dokázal vyzrát i na dalšího českého forvarda.

A když v 52. minutě neuspěli v dalších tutovkách Krejčí ani Hemský, přišel zákonitý trest. Teemu Ramstedt se pár vteřin poté, co ze střídačky naskočil do hry, dostal do zakončení a přesnou ránou na zadní tyč zvýšil již na 3:1 pro Finy. Rozjetí Finové pohrozili Salákovi ještě jednou hned vzápětí, ale tentokrát si český gólman situaci pohlídal. Dvě minuty před koncem třetí třetiny se pak Finové provinili faulem a trenér Alois Hadamczik sáhl zároveň k oddechovému času a power-play. A také se Češi konečně po téměř šedesáti minutách dobývání Ahonenovy branky dočkali.

Tomáš Plekanec našel na druhém křídle najetého a zcela nepokrytého Aleše Hemského, jehož střela zamířila do poloprázdné branky neomylně. Čechům zbývalo ještě 40 vteřin na případné vyrovnání, ale Ahonen nakonec v poslední vteřině utkání ještě jednou vychytal Krejčího, čímž symbolicky zakončil celé utkání.

Nejlepšími hráči na české straně dnes vyhlášeni Roman Polák a Aleš Hemský. Na finské straně to byl Oskar Osala a Teemu Ramstedt.