Header image
«
»
  • Češi zápas proti Finsku nezvládli, podlehli hladce 0:3

    09.02.2013 | František Borek
    Češi zápas proti Finsku nezvládli, podlehli hladce 0:3

M a l m ö – Česká republika se ve svém druhém vystoupení na Švédských hrách střetla s týmem Finska a na zápas bude chtít rychle zapomenout. Tým Aloise Hadamczika už ve druhé minutě inkasoval, když si puk do vlastní brány srazil obránce Zámorský a Finové ve druhé třetině přidali další dvě branky. Na to Češi ani jednou nedokázali zareagovat, a tak prohráli 0:3.

Finsko
Malmö Arena
09.02.2013
13:30
3:0
(1:0, 2:0, 0:0)
Česko
Branky a nahrávky: 2. Lajunen, 31. Hietanen (Filppula), 33. Savinainen (Hytönen, Lajunen). Rozhodčí: Nord, Sjörqvist – Dahmén, Käck. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 1726. Střely na branku: 28:30. Průběh utkání: 3:0.

Finsko: Metsola (Engren) – Hietanen, Mäenpää, Lajunen, Niskala, Kousa, Väänänen, Kukkonen, Ohtamaa – Haataja, Filppula, Salminen – Aaltonen, Hytönen, Osala – Anttila, Koskiranta, Kiiskinen – Kuusela, Wirtanen, Savinainen.

Česko: Salák (Kovář) – Krajíček, Barinka, Zámorský, Čáslava, Mojžíš, Nakládal, Němec, Krejčík – Irgl, Novotný, Kašpar – Průcha, Nedorost, Vondrka – Tenkrát, Vrána, Adamský – Rachůnek T., Hertl, Rachůnek I.

Stejně jako v předchozím utkání proti Švédsku, ani tentokrát česká reprezentace nezačala nejlépe. Hned v druhé minutě Ville Lajunen nahodil kotouč před bránu Čechů, kde jej smolně za záda brankáře Alexandera Saláka srazil obránce Petr Zámorský. Po inkasované brance český tým několikrát nebezpečně kroužil kolem brány Finska, nicméně bez většího ohrožení.

Finové poté měli možnost početní výhody, kterou však nevyužili a naopak mohli inkasovat. Brankář Juha Metsola totiž vyjel z branky a ve skrumáži nedokázal odehrát kotouč. K jeho štěstí však Petr Průcha puk do finské svatyně přes soupeřovy hole nedokázal procpat.

Tým Aloise Hadamczika zahájil druhou třetinu přesilovou hrou, ovšem vůbec se mu nepodařila. Češi totiž měli problémy se dostat do pásma Finů, natožpak si vypracovat nějakou příležitost. Naopak Finové svou jednoduchostí nadále ohrožovali svatyni Alexandera Saláka. Blízko gólu byl Juhamatti Aaltonen, který otestoval tvrdost konstrukce brány.

Ve druhé polovině třetiny se nechali Češi zbytečně vylučovat a svůj tým musel několika skvělými zákroky podržet brankář Alexander Salák. Na přesnou střelu švihem k tyči od modré čáry v podání Juusa Hetanena však už nestačil. A dvě minuty nato inkasoval i potřetí, to když se z levého kruhu střelou k bližší tyči prosadil Velli-Matti Savinainen.

V závěru druhé třetiny si Češi zahráli přesilovou hru a nakonec mohli být rádi, že neinkasovali počtvrté. Petr Zámorský totiž na modré nezpracoval puk a Jarmo Koskiranta se řítil z pravé strany sám na Alexandera Saláka. Český brankář ve spolupráci s navrátivším se Petrem Čáslavou situaci vyřešil a nepustil puk za svá záda.

Češi ve třetí třetině pokračovali v přesilové hře, ale ta brzy skončila, neboť Jiří Novotný zbytečně u mantinelu podrazil protihráče. Finové si posléze vypracovali několik slibných příležitostí, nicméně ty nedokázali proměnit. Ve druhé polovině třetiny pak Češi odehráli nejlepší pasáž v utkání, několikrát nebezpečně vystřelili a snažili se ještě s vývojem zápasu něco udělat, ale marně. Český celek tak ve svém druhém vystoupení na Oddset Hockey Games podlehl Finsku 0:3.

Ohlasy po utkání

Jukka Jalonen (Finsko): Hráli jsme dnes dobře a hlavně jako tým. Dařily se nám přesilovky, oslabení, takže od nás velmi dobrý zápas. Český tým se dnes snažil hrát svou hru a ovládat utkání, ale my jsme situaci dokázali zvládat a nedovolili jsme jim dostat se do hry. Každý náš hráč dnes odvedl dobrou práci.

Alois Hadamczik (Česká republika): Náš herní projev v první třetině byl dobrý, neproměnili jsme však šance. Ve druhé třetině jsme zahodili dobrou přesilovku a sami jsme pak pro mě nepochopitelně vyprodukovali řadu oslabení. Fauly holí, to se na mezinárodním poli nesmí stávat. O přestávce jsme si pak řekli, že musíme být aktivnější a odvážnější. Ve třetí třetině jsme byli jasně lepší, ale nebylo nám souzeno dát gól.