Header image
«
»
  • Nervózní utkání se šťastnějším výsledkem pro Čechy. Bezzubí Rusové padli

    10.02.2013 | David Mičke
    Nervózní utkání se šťastnějším výsledkem pro Čechy. Bezzubí Rusové padli

M a l m ö - Až do půli zápasu, do chvíle, kdy se čekalo na gól, prořídlé ochozy v Malmö neviděly žádnou hokejovou nádheru. Oba týmy, vědomy si možného vítězství v turnaji, hrály opatrně. První branku vsítili Češi, kteří se i o něco lepším výkonem zasloužili vítězství 2:1. Na Oddset Hockey Games ve Švédsku skončí nejhůře druzí.

Rusko
Malmö Arena
10.02.2013
13:00
1:2
(0:0, 0:1, 1:1)
Česko
Branky a nahrávky: 53. Kuzněcov (Popov) - 30. Irgl (Tenkrát), 50. Nedorost (Krajíček, Vondrka). Rozhodčí: Vinnerborg, Johansson – Ulriksson, Pihlblad. Vyloučení: 10:6. Využití: 0:1. Diváci: 1364. Střely na branku: 23:27. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

Rusko: Barulin (Košečkin) – Nikulin, Birjukov, Bělov, Medvěděv, Denisov, Čudinov, Rylov, Ketov – Radulov, Šipačev, Mozjakin – Pěrežogin, Popov, Širokov – Kuzněcov, Tichonov, Varnakov – Kokarev, Kazionov, Plotnikov.

Česko: Kovář (Salák) – Krajíček, Krejčík, Němec, Čáslava, Nakládal, Mojžíš – Irgl, Novotný, Tenkrát – Průcha, Nedorost, Vondrka – Petružálek, Vrána, Kašpar – Rachůnek T., Rachůnek I., Adamský.

První minuty byly hodně opatrné. Češi se drželi zpátky, ruští hokejisté také nijak bláznivě neútočili. Víc ze svého arsenálu odhalili jako první Rusové, kteří hráli po faulu Novotného přesilovku. Kovář spolu se svou obranou však odolali. Největší šanci na změnu skóre měli v polovině třetiny Češi. Jejich střela od modré prolétla klubkem hráčů, kde několikrát změnila směr, aby se nakonec puk odrazil od Barulinovy brusle, tedy na místě, kde ho rozhodně nečekal. Chvíli nato udělal obrovskou chybu Krajíček, který přímo namazal Radulovovi do brejku. Kovář se poté musel činit, aby skóre zůstalo nerozhodné.

Ve zbytku třetiny byl o něco aktivnější český tým, ale celkově byla obě mužstva ve své ofenzivě hodně zdrženlivá. O něco pasivnější byli Rusové, které Češi v posledních minutách přehrávali a následně v početní převaze dost ohrozili.

Ve druhé části český tým využil setrvačnosti a proti Rusům hrál v podobně rozjetém tempu jako koncem úvodní periody. Jejich snaze ale chyběly nápaditější akce. Čeští hokejisté na Barulina pálili jen z dálky nebo z nepříliš „gólových“ úhlů. Na mezinárodní scénu byla hra nadále nevídaně nudná a gól jí velmi scházel. Ve 30. minutě na něj konečně došlo. Češi hráli další přesilovku a Barulin neovládl puk za vlastní brankou. Hráči českého týmu se kotouče zmocnili a v rámci kolektivního dorážení na brankovišti ho do sítě dostal Zbyněk Irgl (0:1).

Hra se poté otevřela a oba týmy popustily ofenzivě uzdu. Krátce po inkasované brance se až před Kováře dostal Šipačev, ale svůj bekhend zamířil jen do těla českého brankáře. Rusové posléze neudeřili ani v přesilové hře, přestože se z pásma soupeře takřka nehnuli. Češi hru ve zbytku periody kontrolovali a proti ruským útokům se kromě jednoho závaru v poslední minutě dobře bránili. Opatrná hra hokejistům sborné svázala ruce a prakticky eliminovala jejich ofenzivu.“

Češi v závěrečné třetině logicky hráli hlavně na brejky. Už zkraje se ale jeden z takových výjezdů proměnil v krátký, ale nesmírně nebezpečný nápor. Nicméně, útočnou iniciativu převzali v dalším průběhu Rusové. Český tým přesto však nadále. Ve třetině soupeře byla sice častěji sborná, ale jejich snažení a zakončení byly bezzubé. K tomu navíc špatně pokrývali častá přečíslení českého mužstva.

Na jedno takové ruský tým v 50. minutě doplatil. Po šanci Čechů ruští hokejisté odpálili puk jen do mezikruží, kde ho sebral Václav Nedorost, který nadvakrát v nájezdu na branku Barulina překonal (0:2). Chvíli poté se ale i Rusové konečně dostali góli. Kovář nedokázal své čisté konto uchránit před na brankovišti houževnatě dorážejícím Jevgenijem Kuzněcovovem a sborná snížila (1:2). Vstřelený gól Rusy rozehřál, avšak záhy jejich rozprouděná těla zchladilo vyloučení Birjukova. Češi si nakonec došli pro vítězství a na turnaji skončí nejhůře druzí.

Ohlasy po utkání

Zinetula Biljaletdinov (Rusko): Bylo vidět, že jsme měli v nohách sobotní zápas se Švédskem. Češi dali do zápasu víc emocí a bojovnosti, ta nám chyběla. Profesionálním hokejistům by se toto stávat nemělo.

Alois Hadamczik (Česko): Zápas jsme odehráli disciplinovaně. Hráči hráli výborně, vyhrávali osobní souboje, drželi střední pásmo, v útočném pásmu jsme hráli aktivně, chtěli jsme Rusy porazit. Podařilo se nám to, co jsme si před zápasem řekli, že nechceme Rusy pouštět do individuálních akcí, což se nám až na dva momenty podařilo. Celý tým včetně čtvrté improvizované řady hrál dobře a zasloužil si zvítězit.