Header image
«
»
  • Švédové i do třetice propadli, turnaj v Malmö ovládli Finové

    10.02.2013 | Jan Salajka
    Švédové i do třetice propadli, turnaj v Malmö ovládli Finové

M a l m ö - Švédský národní tým vstoupil do svého posledního utkání na Oddset Hockey Games 2013 s ambicí napravit před domácím publikem předchozí nezdary. To se mu podařilo po herní stránce, nicméně po stránce produktivity dominovali Finové. Hokejisté v bílých dresech vstřelili celkem pět branek a utržili turnajové prvenství.

Ocenění nejlepších hráčů turnaje
Nejlepší brankář Alexander Salák (CZE)
Nejlepší obránce Ilja Nikulin (RUS)
Nejlepší útočník Juhamatti Aaltonen (FIN)
Nejužitečnější hráč Juhamatti Aaltonen (FIN)

Švédsko
Malmö Arena
10.02.2013
17:00
2:5
(0:0, 1:3, 1:2)
Finsko
Branky a nahrávky: 29. Fransson (Burström, Fasth), 52. Ericsson - 22. Hytönen (Lajunen), 24. Mäenpää (Salminen, Filppula), 33. Kuusela (Savinainen), 49. Hietanen (Filppula), 60. Kiiskinen (Anttila, Lahti) Rozhodčí: Bulanov, Olenin – Dahmén, Käck. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. Diváci: 7 357. Střely na branku: 42:21. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5.

Švédsko: Wesslau – Skogs, Viklund, Fransson, Burström, Nygren, Fernholm, Äslund – Arlbrandt, Söderberg, Hjalmarsson – Pettersson, Lundqvist, Persson – Ericsson, Lindberg, Andersson – Fasth, Rasmussen, Paulsson

Finsko: Engren – Mänpää. Hietanen, Niskala, Lajunen, Väänänen, Kousa, Ohtamaa, Kukkonen – Salminen, Filppula, Haataja – Osala, Hytönen, Aaltonen – Kiiskinen, Lahti, Anttila – Savinainen, Wirtanen, Kuusela

Ani do třetice nedokázali švédští hokejisté změnit svůj přístup ke hře a jen navázali na své marné výkony nejen ze Švédských her v Malmö, ale i z celé letošní Euro Hockey Tour. Herní projev jindy velmi nebezpečných Švédů sužuje střelecká neschopnost a neoslnivá obrana.

Přitom v první třetině se zdálo, že si domácí tým bude před vlastním publikem chtít spravit reputaci. Švédové si hned v úvodu vytvořili velký tlak a Atte Engren se v brance vůbec nenudil. Lundqvist mohl zakončovat do prázdné, ale na poslední chvíli byl nuceně podražen soupeřovým obráncem.

Iniciativu chvíli nato převzali Finové. Volný Juha-Pekka Haataja obdržel přihrávku k druhé tyči od Filppuly a zakončil do protipohybu brankáře, bohužel pro bílomodré minul. První dvacetiminutovka byla vyrovnaná a bezbrankový stav spravedlivý.

Druhá třetina byla ve znamení finského tlaku, který vyústil i v jejich vedení. Nejprve ve vlastním oslabení Hjalmarsson tečoval puk těsně vedle tyče, nato se puku ujali Finové a Juha-Pekka Hytönen z mezikruží mířil přesně.

Finský reprezentační výběr své vedení navýšil hned v následující přesilové hře, která přišla záhy. Mikko Mäenpää z první zužitkoval povedenou přihrávku od Salminena. Švédové zabrali a to přineslo výsledek velmi brzy. Johan Fransson si najel do volného prostoru před sebou a z hranice kruhu vyslal nechytatelnou střelu do horního růžku.

Již příznivější jednobranková ztráta se ale brzy opět změnila ve dvoubrankovou. Najíždějící Kristian Kuusela obdržel puk před branku a překonal brankáře střelou do protipohybu. Ani přes dramatický závěr se ve druhé třetině už nic nemělo, a tak švédský tým čelil dvoubrankové ztrátě.

Situace se Švédům ještě zhoršila v poslední dvacetiminutovce. Kotouč se odrazil od brankáře přímo na hůl Juusiho Hietanena, který neměl problém a tvrdou ranou zacílil přímo do volné mezírky. Jiskřičku naděje ještě vykřesal Jimmie Ericsson, který snížil opět na dvoubrankový rozdíl.

Domácí si na konci zápasu vzali oddechový čas a odvolali svého brankáře. Místo závěrečného tlaku ale vyhnal švédský tým z útočného pásma Tuomas Kiiskinen a zakončil do prázdné branky. Reprezentace Tří korunek se se svými fanoušky v Malmö rozloučila velmi smutně, ze tří zápasů neuhrála ani bod.

Ohlasy po utkání

Pär Märts (Švédsko): Řekl bych, že jsme dnes hráli docela dobře. Finové se ale na gól proti nám znovu vůbec nenadřeli. Máme sedm hráčů narozených v devadesátých letech a někteří z nich hrají svůj druhý, třetí mezinárodní zápas. Takže to je jeden z důvodů. Myslím, že i to byl i hlavní důvod naší prohry na turnaji. Měli jsme spoustu šancí ve všech třech zápasech, ale nedokázali jsme dát gól.

Jukka Jalonen (Finsko): Byli jsme dnes trochu unavení, a tak jsme dnes možná nesehráli naše nejlepší utkání na turnaji, ale na rozdíl od soupeře jsme dokázali dostat puky do brány a vyhráli jsme.