Header image
«
»
  • Češi vstoupili do domácího turnaje vítězstvím nad Finy v zápase slepených branek

    25.04.2013 | David Nekvinda
    Češi vstoupili do domácího turnaje vítězstvím nad Finy v zápase slepených branek

B r n o - Brněnská KAJOT ARENA po roce opět ožila reprezentačním hokejem. V prvním duelu Czech Hockey Games 2013 hostil domácí celek Finy, kteří měli před startem turnaje stejně bodů v průběžné tabulce Euro Hockey Tour. O výsledku zápasu rozhodly dva krátké úseky, ve kterých padaly slepené branky. Ve druhé třetině se Češi během padesáti sekund dostali do vedení 2:0, vzápětí ale Finové vyrovnali. Ve třetí periodě tým Suomi dokázal vyrovnat, ale pro změnu bleskově odpověděli Češi. Stav 3:2 pak už vydržel až do závěrečné sirény a svěřenci Aloise Hadamczika se tak o víkendu pobijí o obhajobu loňského triumfu v EHT.

Česko
KAJOT ARENA, Brno
25.04.2013
18:00
3:2
(0:0, 2:1, 1:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 27. Hubáček (Novotný), 27. Tenkrát (Hertl, Nakládal), 47. Irgl (Hubáček) - 29. Pesonen (Aaltonen, Hytönen), 46. Viitaluoma (Salminen, Jormakka). Rozhodčí: Sergejev, Anisimov – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5860. Střely na branku: 17:19. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Česko: Kovář – Voráček, Čáslava, Nakládal, Krejčík, Mojžíš, Linhart – Irgl, Novotný (C), Hubáček – Hertl, Vrána, Tenkrát – Kašpar, Koukal, Vondrka – Gulaš, Pech, Rachůnek Ivan.

Finsko: Ortio – Lajunen, Lepistö, Hietanen, Mäenpää, Kousa, Väänänen, Kukkonen (C), Melart – Jormakka, Viitaluoma, Salminen – Aaltonen, Hytönen, Pesonen – Hagman, Wirtanen, Pihlström – Haataja, Lahti, Sallinen.

Do zahajovacího zápasu Českých hokejových her vstoupil pořádající tým velmi aktivně a dokázal finského soupeře zatlačit před brankáře Ortiu. Ten ale české střely spolehlivě likvidoval, navíc se většinou jednalo o pokusy ze střední vzdálenosti. Svým pohybem si český tým vynutil také první vyloučení v zápase. Přesilovku odehráli svěřenci trenéra Hadamczika solidně, v největší šanci ale Gulaš neuspěl. Tím česká převaha skončila a hra se vyrovnala.

Ve druhé polovině úvodní třetiny začali Finové hrozit. Wirtanen se po kolmici za obranu ocitl až příliš blízko Kováře, kterého už nedokázal překonat. Podobně skončila i Pilhströmova individuální akce. Blonďatý křídelník se dokázal silou natlačit před Kováře, nenašel ale skulinu mezi jeho betony. V závěru třetiny pak mohl otevřít skóre domácí Pech, puk ale poslal po Gulašově pasu zpoza branky pouze do betonu finského gólmana. Do kabin tak hokejisté odcházeli za bezbrankového stavu.

Ve druhé třetině už začaly padat branky a všechny se vměstnaly do necelých tří minut. V čase 26:09 přihrál Novotný z pravého křídla mezi kruhy rozjetému Petru Hubáčkovi, který zpracoval puk, zvedl hlavu a vystřelil puk přesně ke vzdálenější tyči. Fanoušci ještě ani nestačili oslavit první domácí branku a mohli se radovat podruhé. Benjamínek českého týmu Tomáš Hertl zatáhl puk okolo pravého hrazení hluboko do útočné třetiny a následně jej jako na zlatém podnose předložil před branku volnému Petru Tenkrátovi. Zkušený střelec už nezaváhal.

Euforii českého týmu ale dokázali Finové rychle zkrotit. Minutu a půl po Tenkrátově trefě našel Aaltonen křižným pasem přes velkou část útočného pásma volného Janneho Pesonena. Jeden z tradičních členů finské reprezentace našel přízemní střelou skulinu mezi betony Kováře a snížil domácí náskok na jediný gól. Po krátké přestřelce se oba týmy zaměřily na zlepšení obranné hry. Tempo sice zůstalo vysoké, k vidění už ale nebylo příliš vyložených šancí. I hosté si zahráli své první přesilovky v zápase, ani oni se však v početní výhodě neprosadili.

I ve třetí třetině se to nejpodstatnější vměstnalo do krátkého časového úseku. Ještě předtím, než se měnilo skóre ale mohl české vedení navýšit Petr Koukal, kterého v osamoceném průniku podrazil Kousa a bylo nařízeno trestné střílení. Šikovný útočník při jeho exekuci dokázal položit Ortia na záda, puk ale namířil jen do tyče. V čase 45:15 přišlo finské vyrovnání. Při přesilové hře poslal Salminen od pravého hrazení přesný pas na zadní tyč, kde byl osamocený Ville Viitaluoma, kterému se povedlo puk nasměrovat do sítě.

Ani stav 2:2 ale netrval dlouho. Po další minutě a šestnácti vteřinách se Hubáček podél levého hrazení vřítil do útočné třetiny a předložil puk před branku na svého věrného hokejového souputníka Zbyňka Irgla. Tomu se povedlo v rychlosti poslat puk mimo dosah Joni Ortia. Finsko se ve zbytku zápasu rvalo o další srovnání stavu a místy dokázalo český tým nepříjemně zmáčknout. V samotném závěru duelu pak hosté vyzkoušeli i hru bez brankáře, ani ta však nepřinesla kýžený výsledek. Jakub Kovář už žádný další gól ve své síti nepřipustil a výraznou měrou se tak podílel na tříbodovém zisku pro český tým.