Header image
«
»
  • Ve druhém utkání utrpěli Rusové výhru proti Švédům

    29.08.2013 | Daniel Polách
    Ve druhém utkání utrpěli Rusové výhru proti Švédům

Druhé utkání Českých hokejových her začalo o půl hodiny později v Petrohradě. Domácí sborná v utkání proti švédským Tre Kronor sehrála značně utrápené utkání, z nějž díky gólům Kuzněcova s Averim nakonec vyšla jako šťastnější.

Rusko
Petrohrad, Rusko
29.08.2013
17:30
2:0
(0:0, 0:0, 2:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 48. Kuzněcov (Pivcakin), 60. Averin (Plotnikov, Varnakov). Rozhodčí: Boman, Kaukokari – Ivanov, Nestěrov. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 33:21. Průběh utkání: 1:0, 2:0.

Rusko: Košečkin (Galimov) – Alexandrov, Zajcev, Zubarev, Pašnin, Pivcakin, Rjasenskij, Čudinov, Jakovlev – Averin, Burmistrov, Varnakov – Gluchov, Chablukov, Kazionov – Ketov, Kokarev, Kuzněcov – Petrov, Plotnikov, Tichonov – Šipačjov

Švédsko: Karlsson (Ullmark) – Kronwall, Nilsson, Andersén, Fransson, Ahnelöv, Fälth, Viklund, Arlbrandt – Axelsson, Klasen, Ullström – Hjalmarsson, Sjögren, Rasmussen – Arvidsson, Janmark-Nylén – Aslund, Kempe, Rosén

Vyrovnaná první třetina i přes řadu chyb obou týmů v kombinaci přinesla několik šancí. Do vedení mohli jít v samotném začátku utkání Rusové, Petrov ale po krásné kombinaci před brankou nezkrotil kotouč. Většina práce potom připadla na bedra domácího brankáře Košečkina, jenž nejprve vyrazil v osmé minutě Axelssonovu štiplavou ránu a následně si pohlídal i několikrát tečované Kronwallovo nahození od modré čáry.

V závěru prvního dějství se ještě podél mantinelu protáhl Kuzněcov, ale v poslední moment mu sjel kotouč z čepele hole. Potkal jej tak podobný osud jako Šipačjova o chvíli později po skvělé žabičce kapitána Tichonova před branku. Nejeden hokejový fanoušek si v tuto chvíli zoufal a věřil, že se ve druhé třetině obraz hry změní. Tak se však nestalo, místo toho přišla ještě úpornější bitva plná nepřesných přihrávek a rozhodnutí tím pádem zbylo na poslední třetinu.

Na jejím začátku se Rusové několikrát dostali do početní výhody, dlouho se ale kromě Burmistrovovy dorážky nedokázali prosadit. Až potom na začátku 48. minuty projel skoro celé kluziště podél mantinelu velice aktivní Jevgenij Kuzněcov a lehkou střelou nachytal švédského brankáře Karlssona.

Švédové se okamžitě pokusili o srovnání, Aslund s Ullströmem však prováhali vhodné okamžiky k zakončení a když čtyři minuty před koncem dopadl stejně i Rosén, ruské vítězství se přiblížilo mílovými kroky. Přesně minutu před koncem dostali 2+2 minuty za vzájemnou potyčku Rasmussen s Burmistrovem a Rusové tak měli už jen jediný úkol - v klidu dohrát utkání.

To se jim nakonec povedlo i s gólovou tečkou. Jegor Averin ve třetí třetině hodně zavařil Košečkinovi nepřesnou rozehrávkou přes vlastní brankoviště a své zaváhání odpracoval pojišťujícím gólem. První ruský útok odvedl za švédskou brankou tvrdou práci a Sergej Plotnikov, jenž v ní na poslední minutu nahradil vyloučeného Burmistrova, poslal ukázkovou přihrávku mezi kruhy, po níž snad nešlo zaváhat.