Header image
«
»
  • Rusku došel v Pardubicích střelný prach, proti Finům vyšlo naprázdno

    31.08.2013 | Petr Dejnožka
    Rusku došel v Pardubicích střelný prach, proti Finům vyšlo naprázdno

P a r d u b i c e - Druhý hrací den Českých hokejových her odstartoval souboj Ruska a Finska. Duel dvou vítězů z prvního utkání vyzněl lépe pro Seveřany, kteří těsné vedení z první třetiny ještě navýšili a po zbytek duelu ho již pouze hájili. Rusové se v pardubické ČEZ Aréně prosadit nedokázali a podlehli Finům v poměru 2:0.

Rusko
ČEZ Arena Pardubice
31.08.2013
13:00
0:2
(0:1, 0:1, 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 8. Salminen (Koivisto), 30. Jormakka Rozhodčí: Fraňo, Hodek – Blümel, Tošenovjan. Vyloučení: 6:6 + Osala (FIN) 10 min. za naražení zezadu. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2405. Střely na branku: 17:23. Průběh utkání: 0:2.

Rusko: Galimov – Čudinov, Alexandrov, Zajcev, Rjasenskij, Jakovlev, Pašnin, Pivcakin, Zubarev – Tichonov, Šipačev, Ketov, Petrov, Burmistrov, Varnakov, Plotnikov, Averin, Kuzněcov, Glukov, Kablukov, Kokarev, Kazjonov.

Finsko: Koskinen – Lepistö, Hietanen, Mäntylä, Kousa, Korpikari, Lajunen, Marttinen, Ohtamaa – Osala, Lehterä, Salminen, Komarov, Koskiranta, Savinainen, Mankinen, Ramstedt, Jormakka, Koivisto, Sallinen, Pakarinen.

V první třetině byl na ledě pouze jeden celek. Rusové se zřejmě ještě nestihli zaklimatizovat po příletu z Petrohradu, jelikož v úvodním dějství zaměstnali finského brankáře pouze jednou a to ještě při vlastním oslabení zásluhou Plotnikova. Hokejisté Suomi od začátku udávali tempo a po několika šancích v úvodu se zaslouženě dostali do vedení. Prostupné ruské obrany dokonale využil Koivisto, který křižnou přihrávkou našel najetého Sakariho Salminena, jenž přesnou ranou k vzdálenější tyči otevřel střelecký účet zápasu.

Ruský gólman Galimov si v úvodní dvacetiminutovce na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohl. Otáčet se musel zejména při oslabeních svého týmu, v první periodě puk za svá záda již nepustil. Ruští hráči začali navazovat na čtvrteční výkon proti Švédsku až ve druhém dějství, kdy se několikrát mohli radovat z vyrovnání. V té největší byl Plotnikov, gól mu z hokejky sebral na poslední chvíli obětavý obránce.

Blýskalo se však i na druhé straně. Nejprve Galimov, který v úvodním utkání turnaje vymazal švédské střelce, zlikvidoval únik Ramstedta, o šest minut později však podruhé kapituloval. Důraz před brankou předvedl Pekka Jormakka, který obklopen třemi protihráči dokázal nadvakrát dostat puk za záda Galimova a podruhé rozradostnil příznivce Finska v pardubickém hledišti. Ruský mančaft se do konce prostřední třetiny snažil alespoň o zkorigování stavu, proti nim ale stál téměř neomylný Mikko Koskinen, pro kterého to byl druhý zápas v reprezentaci.

V největší příležitosti však neuspěl Zajcev, který po přesném pasu Rjasenskiho poslal kotouč přímo do betonu přesouvajícího se Koskinena. Slušnou diváckou kulisu jistě potěšila také bitka mezi Čudinovem a Jormakkou, oba hráči nakonec dostali možnost utkání dohrát a odnesli si po dvou minutách za hrubost. Marné dobývání finské branky pokračovalo i ve třetí třetině, hráči ze země tisíce jezer ale pracovali v obraně velmi pečlivě.

Zoufalství mohl přerušit nejprve Jakovlev a o chvíli později také Jevgenij Kuzněcov, ani jeden ale gólmana Koskinena prostřelit nedokázal. Tvrdé a hodně emotivní utkání plné osobních soubojů v samotném závěru vidělo i hru bez gólmana v podání svěřenců trenér Bilyaletdinova, obhájci primátu seriálu Euro Hockey Tour se ale prosadit nedokázali. Suomi zvítězilo 2:0 a turnajem pokračuje bez porážky.

Ohlasy po utkání

Zinetula Bilyaletdinov (Rusko):
Dnešní duel nebyl z naší strany špatný, naším problémem je využívání šancí. Do utkání jsme vstoupili lehkovážně, ale po začátku druhé části jsme se výrazně zlepšili. V utkání jsme nedělali žádné výrazné chyby, ale řadu drobných, které se poté nasčítali. Rozhodně si ale nemyslím, že jsme byli horším týmem. Pochválit musím také brankáře Galimova, který nás tam několikrát podržel, proti českému týmu však podle plánu dostane šanci Košečkin.

Erkka Westerlund (Finsko):
Naším cílem bylo hrát dobře dozadu, Rusové mají hodně šikovný tým a nemůžeme jim dovolit využívat jejich přednosti. Ale když jsme se dočkali bonusu v podobě vstřeleného gólu, hodně nám to pomohlo. Určitě jsme ale nehráli jen do obrany, prosazovali jsme se i v útoku. Možná, že to byl ještě těžší zápas než proti Čechům, nicméně naše defenzivní činnost se o něco zlepšila, a o tom to je. V neděli proti Švédsku očekávám velkou bitvu.