Header image
«
»
  • Švédové dominovali, Češi schytali na úvod Karjala Cupu debakl

    07.11.2013 | Lukáš Šonský
    Švédové dominovali, Češi schytali na úvod Karjala Cupu debakl

G ä v l e – Čeští hokejisté vstoupili do finského Karjala Cupu porážkou. Svěřenci kouče Aloise Hadamczika nestačili ve švédském Gävle na domácí výběr, jemuž po mizerném výkonu podlehli 0:6. Tři korunky si klíčový náskok vybudovali už v první třetině a utkání pohodlně dovedly až do vítězného konce.

Švédsko
Gävle, Švédsko
07.11.2013
19:00
6:0
(3:0, 2:0, 1:0)
Česko
Branky a nahrávky: 4. Klasen (Olausson, Thörnberg), 17. Hjalmarsson (Arlbrandt, Ullström), 17. Arlbrandt (Rahimi, Alm), 28. Klasen (Klingberg, Möller), 33. Hjalmarsson (Arlbrandt, Ullström), 59. Thörnberg. Rozhodčí: Gofmann, Anisimov (oba RUS) – Dahmén, Pihlblad (oba SWE). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 777. Střely na branku: 23:30. Průběh utkání: 6:0.

Švédsko: Karlsson – Klingberg, Andersén, Fälth, Rahimi, Erixon, Burström, Alm – Klasen, Olausson, Thörnberg – Möller, Rasmussen, Danielsson – Figren, Lundqvist, Janmark-Nylén – Hjalmarsson, Ullström, Arlbrandt – Bång, Rödin.

Česko: Štěpánek (28. Jakub Kovář) – Kaberle, Krajíček, Doudera, Piskáček, Kutlák, Nakládal, Krejčík – Smoleňák, Nedorost, Rolinek – Petružálek, Vrána, Kašpar – Irgl, Jan Kovář, Hubáček – Sekáč, Roman, I. Rachůnek – Buchtele.

Čeští hokejisté přicestovali na sever Evropy v roli obhájců prvenství, loni ovládli turnaj bez ztráty bodu a za úspěchem se vydali i tentokrát. Trenér Alois Hadamczik povolal do týmu několik nových tváří, jenže mužstvu se zahajovací střetnutí hrubě nepovedlo.

Švédové, kteří měli v nominaci šest hráčů ze zlatého týmu, šli do vedení už ve čtvrté minutě. Česká obrana nechala v mezikruží volného Linuse Kalsena, který vypálil přesně k tyči.

Český tým neodehrál vyloženě špatnou třetinu, ale v obraně si viditelně nerozuměl, což soupeř do první sirény ještě dvakrát potrestal. Roman mohl nejprve vyrovnat, ovšem jeho střela z těsné blízkosti skončila jen na tyči. Seveřané se naopak zásluhou Simona Hjalmarssona znovu prosadili, rychlý útočník se po pohledné kombinaci natlačil z levé strany až před Štěpánka a nezaváhal. Za devětadvacet vteřin navíc v síti skončilo i nahození Pära Arlbrandta, které český gólman dobře neviděl.

Zkraje prostřední dvacetiminutovky spálil slibnou příležitost Janmark-Nylén, jenž u brankoviště netrefil černou pryž ideálně. A důvod k radosti neměl ani Irgl, jeho střela přitom Karlssona pokořila, avšak kotouč zůstal ležet kousek před brankovou čáru. Skóre se znovu měnilo až v čase 27:49, při přesilové hře prokličkoval před Štěpánka Linus Klasen a zamířil neomylně. Brankář Čerepovce opustil po jeho gólu svoje brankoviště, do nějž se na zbytek duelu postavil Jakub Kovář.

Tři korunky v těchto minutách na ledové ploše vládly a místy až v pozvolném tempu kombinovaly v útočné třetině. Gólman Kovář si proti několika střelám počínal bezchybně, na šťastnou trefu Simona Hjalmarssona ovšem nedosáhl. Švédský forvard dostal puk do branky po odrazu od vlastní brusle a regulérnost zásahu musel potvrdit až videoorozhodčí.

Čechům chyběl k čestnému zásahu i kus štěstí. V závěrečné třetině vypálil ostře Smoleňák, puk se odrazil zpět do brankoviště, otřel se o záda nic netušícího brankáře a mířil za brankovou čáru. Jenže zastavil se kousek před ní, nic na tom nezměnil ani Jan Kovář, který v inkriminovaný moment před Karlssonem operoval.

Duel se v posledních minutách kouskoval, rozhodčí v této pasáži rozdali několik menších trestů. Českému výběru se nedala upřít snaha, ale parta kolem kapitána Rolinka se kýženého zásahu nedočkala. Na konečných 6:0 naopak pečetil Martin Thörnberg, jehož střela ze spodní části pravého kruhu zaplula přesně ke vzdálenější tyči.