Header image
«
»
  • Bezchybný brankář Kovář režíroval domácí výhru proti Finsku

    19.12.2013 | David Jahoda
    Bezchybný brankář Kovář režíroval domácí výhru proti Finsku

P r a h a - Hokejisté národního týmu předehrávali v pražské O2 areně s výběrem Finska ruský Channel One Cup a po nevydařené Karjale se jim povedlo rozradostnit fanoušky. Neuvěřitelný Kovář v brance nepustil za svá záda ani jeden z finských pokusů, což se nakonec stalo naprosto klíčové. Rozhodla tak branka kapitána Nedvěda z konce druhé třetiny, kterou v závěru pojistil pokusem do prázdné klece Hlinka. Čechy hnalo za teprve druhým vítězstvím letošního kalendáře EHT 13 096 diváků!

Česko
O2 arena, Praha
19.12.2013
18:30
2:0
(0:0, 1:0, 1:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 38. Nedvěd (Červenka), 60. Hlinka. Rozhodčí: Nord, Sjöqvist – Tošenovjan, Lederer. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 13 096. Střely na branku: 36:39. Průběh utkání: 2:0.

Česko: Kovář Jakub – Ševc, Kaberle, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava, Zámorský, Mojžíš – Nedvěd (C), Hlinka, Červenka – Sekáč, Kovář Jan, Vondrka – Vincour, Novotný, Šimánek – Nosek, Kousal, Buchtele – Radil.

Finsko: Koskinen – Nummelin (C), Salmela, Karalahti, Mäenpää, Jaakola, Jalasvaara, Ohtamaa – Puustinen, Hytönen, Pesonen – Jormakka, Koskiranta, Hartikainen – Donskoi, Kemppainen, Rajala – Sallinen J., Sallinen T., Huhtala – Palola, Koho.

V sedmé minutě se snažil po pravém křídle ujet Finům Jaroslav Hlinka, navrátilec do národního týmu ale rychlostně nestačil. To Vincour měl o pár chvil později lepší palebnou pozici, odražený kotouč ale za Koskinena neuklidil. Kovářovi muselo vážněji zatrnout až v desáté minutě, kdy do stříleného pasu Koskiranty vložil hůl Jormakka, puk ale tři tyče domácí klece minul.

Slibnou šanci si dokázal vytvořit také Tomi Sallinen, který obkroužil Kovářovu klec, ale bekhendem přestřelil. Na druhé straně se v podobné situaci ocitl Červenka, jeho forhendový pokus ale proletěl brankovištěm mimo. Češi ani Finové však ideální pohodou zrovna neoplývali, toho byla důkazem i další přesilovka domácích, ze které vzešla pouze střela mimo branku z hole Martina Ševce. Trenér Hadamczik na nepohlednou hru svého týmu zareagoval otočením centrů prvních dvou formací.

Do druhé části vstoupili daleko lépe Seveřané, kteří zasypali Kováře několika střelami. Tři minuty po přestávce chytil bronzový medailista z mistrovství světa 2012 téměř jistý gól Huhtalovi. Následovala přesilovka Finska, ve které nebezpečně pálil Jormakka, ani on ale na českého gólmana nevyzrál. Svěřenci kouče Erkky Westerlunda nepřetavili ve vedoucí branku ani šanci po chybě Krajíčka.

Až v polovině třetiny se musel zapotit i Koskinen. Ten byl včas na svém místě, když Šimánek vybídl ke skórování Novotného. O pár okamžiků později se z úhlu tlačil do šance Sekáč, skončilo to však jen posunutou klecí Finska. Naopak na druhé straně musel opět předvést své kvality Jakub Kovář, který nejprve fantasticky chytil tři po sobě jdoucí rány Finů a následně odolal i dotírajícímu Koskirantovi.

Když už se začínal krátit čas druhého dějství, dostali Češi možnost zahrávat početní výhodu. Té dlouho chyběla smysluplná myšlenka, proto se několik sekund před jejím vypršením chopil kotouče kapitán českého národního mužstva Petr Nedvěd, který si vybruslil z pravého kruhu a svou typickou střelou švihem do bližšího rohu klece otevřel gólový účet zápasu. Koskinen v brance Finska nemohl zareagovat.

Hned v úvodu třetí části zaměstnal Koskinena svou štiplavou ránou Červenka, byli to však vzápětí Finové, kteří se v následujících minutách drželi na kotouči. Nedvěd a chvíli po něm Vondrka putovali za katr, a Finsko tak najednou bylo ve dvou mužích v poli navrch. Největší šanci si vypracoval Pesonen, Kovář se na první pokus dokázal přesunout, a když už to vypadalo, že na dorážku nemá šanci dosáhnout, vytáhl druhou Pesonenovu střelu maskou mimo brankovou konstrukci.

Do dvoubrankového vedení naopak mohl domácí výběr poslat v páté minutě Sekáč, který se od útočné modré čáry hnal na strážce finské svatyně sám, jeho úmysl trefit prostor nad Koskinenovou lapačkou ale nevyšel. Oba celky postupem času navýšily svou tvrdost, což bylo znát i na tempu hry. Bouřlivé ovace publika si necelých osm minut před koncem třetí části znovu vychutnal Jakub Kovář, který vyčapal nejprve Huhtalu a po něm i Hytönena.

Jakub Kovář si svým výkonem i nadále jednoznačně říkal o vstupenku na olympijský turnaj, Finové snad chvílemi nemohli ani věřit tomu, co vidí. Několikrát se česká opora zaskvěla i v početní výhodě soupeře čtyři minuty před koncem. Finsko posléze muselo zkusit hru bez brankáře, vyrovnat se jim však nepodařilo, ba naopak. Branku jistoty přidal přes celé kluziště veterán Jaroslav Hlinka.

Český národní tým si tak připsal teprve druhou výhru v letošní Euro Hockey Tour a začalo poslední turnaj před olympiádou vítězstvím 2:0.

Ohlasy po utkání

Josef Paleček (asistent hlavního trenéra české reprezentace): Myslím si, že se to muselo divákům líbit, byla opravdu skvělá atmosféra. Podle mě jsme v tomto utkání podali dobrý výkon. Začali jsme dobře, vytvořili jsme si určitý tlak, i když tomu samozřejmě chyběly branky. Byla tam přesilovka pět na tři, kterou jsme nedali. Ve druhé třetině jsme trochu polevili, Finové měli tlak, naštěstí jsme ho však ustáli a navrch naopak my dali gól. Ve třetí části jsme se vrátili opět dobrým výkonem, který jsme pečetili brankou do prázdné klece.

Erkka Westerlund (hlavní trenér finské reprezentace): Nezačali jsme zápas příliš dobře, Češi byli v úvodu daleko lepší. Druhou třetinu jsme začali lépe, více jsme spolupracovali. Přišla však branka Čechů, kterou dal parádním způsobem Nedvěd. Bylo to 1:0, my jsme i přesto měli dobré střelecké šance, minimálně dvě nebo tři, gól jsme však dát nedokázali. Můžeme říct, že hlavním důvodem toho, že jsme nedali gól, byl brankář Kovář. Obrana i útok oběma týmům fungovaly a myslím, že i oba brankáři byli dobří. Češi však byli celkově velice aktivní a více toužili po výhře.