Header image
«
»
  • Rusko své druhé utkání na domácím turnaji prohrálo

    21.12.2013 | Josef Nudera
    Rusko své druhé utkání na domácím turnaji prohrálo

Zápas mezi Finskem a domácím Ruskem byl důležitý i z pohledu celkového postavení v tabulce EHT. Rusové si vytvářeli velkou porci šancí a často soupeře zamkli na dlouho dobu v obranné třetině. Finsko ale držel po celý zápas výborně chytající Atte Engren. Utkání se zlomilo na konci třetí třetiny, když se v 59. minutě prosadil během přesilové hry Teemu Hartikainen. Oba celky pak přidali ještě po jedné brance, ale vítězem zůstalo Finsko.

Rusko
Bolšoj Ice Dome, Soči
21.12.2013
11:00
2:3
(0:0, 1:1, 1:2)
Finsko
Branky a nahrávky: 27. Čudinov (Medvěděv), 60. Radulov (Kovalčuk, Těreščenko) – 22. Palola (Jormakka, Koho), 59. Hartikainen (Salmela, Mäenpää), 60. Hytönen (Kemppainen). Rozhodčí: Šír, Fraňo – Sadovnikov, Zacharenko. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8851. Střely na branku: 28:18. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

Rusko: Barulin – Medveděv, Čudinov, Birjukov, Nikulin, Denisov, Zubarev, Kiselevič, Rjasenskij – Kovalčuk, Šipačov, Radulov – Popov, Těreščenko, Pěrežogin – Tichonov, Burmistrov, Panarin – Averin, Kablukov, Kokarev – Prochorkin.

Finsko: Engren – Salmela, Nummelin, Mäenpää, Karalahti, Jalasvaara, Jaakola, Ohtamaa, Hartikainen – Puustinen, Koskiranta, Pesonen – Palola, Koho, Jormakka – Donskoi, Kemppainen, Rajala – J. Sallinen, Hytönen, Huhtala – T. Sallinen.

Rusko začalo zápas aktivně, ale na první velkou šanci si museli diváci počkat do 5. minuty, kdy se ve velké šanci ocitl Pěrežogin, ale byl faulován. V 10. minutě se k dorážce v přesilové hře dostal Pesonen, ale puk skončil pouze na betonu Barulina.

Ve 13. minutě stál v obrovské příležitosti před prázdnou brankou Šipačov, ale puk nezpracoval. V 17. minutě se opět ukázala první lajna Ruska, konkrétně Radulov, ale puk skončil pouze na Engrenovi. Důkazem aktivity domácích byla i šance Kovalčuka, který ale trefil betony Engrena.

Ve 22. minutě se i přesto dostalo hostující Finsko do vedení. Olli Palola doklepl odražený puk u levé tyčky – 0:1. O dvě minuty později mohl vyrovnat Prochorkin, ale brankář Finska vytasil proti střele bleskurychle své pravé rameno. Rusko se vyrovnání dočkalo ve 27. minutě, když dostal puk na modrou čáru Maksim Čudinov a tvrdou střelou se trefil přesně k tyči – 1:1.

Ve 33. minutě se před branku prodral Samela, ale Barulin puk vyrazil. Ve 35. minutě odjel na Barulina osamocený Jaakola, ale trefil pouze lapačku ruského brankáře.

Na začátku třetí periody se dostal Těreščenko do dobré pozice, ale jeho dorážka skončila pouze na betonu Engrena. I o chvíli později Rusko zahrozilo. Kovalčukova střela mezi kruhy, ale minula svůj cíl. V 50. minutě trefil Panarin hruď brankáře Engrena. I když se domácí dostávali do mnoha příležitostí, na výhru to nestačilo.

V 59. minutě využil přesilovou hru Teemu Hartikainen, který dokázal využít velkých zmatků před Barulinem – 1:2. Rusko se rozhodlo odvolat brankáře, což znamenalo definitivní zlom utkání, protože Juha-Pekka Hytönen trefil prázdnou branku – 1:3.

Celek Ruska dokázal už pouze upravit na konečných 2:3, když se v poslední sekundě prosadil Alexander Radulov, opět při hře bez brankáře.