Header image
«
»
  • Poslední zápas turnaje zvládli lépe Finové a celkově končí na druhém místě

    22.12.2013 | Josef Nudera
    Poslední zápas turnaje zvládli lépe Finové a celkově končí na druhém místě

Poslední utkání Channel One Cupu mezi sebe svedlo dva velké rivaly. Severské derby mezi Švédskem a Finskem, kterému přihlíželo přes tři tisíce diváků, začali lépe Švédové. Hráči Finska dokázali vývoj utkání otočit na 3:1. Hokejisté Tři korunek pak dokázali ve vlastním oslabení vykřesat jiskru naděje, ale tu definitivně spláchnul v poslední minutě střelou do prázdné branky Palola. Hokejisté Švédska skončili na turnaji poslední, Finové druzí za Českou republikou.

Finsko
Bolšoj Ice Dome, Soči
22.12.2013
16:00
4:2
(0:0, 2:1, 2:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 26. Sallinen (Huhtala, Mäenpää), 34. Jormakka (Palola, Koho), 47. Hartikainen (Jalasvaara, Pesonen), 59. Palola (Kamppainen, Hytönen) – 24. Engqvist (Klingberg, Bang), 51. Enqvist. Rozhodčí: Olenin, Anisimov oba (RUS) – Lazarev, Raming oba (RUS). Vyloučení: 1:5 (navíc Mäenpää (FIN) DKU za NSPCH). Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 469. Střely na branku: --:--. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3.2, 4:2.

Finsko: Koskinen – Salmela, Ohtamaa, Mäenpää, Karalahti, Jalasvaara, Jaakola, Rajala – Hartikainen, Hytönen, Pesonen – Palola, Koho, Jormakka – Puustinen, Kemppainen, Donskoi – J. Sallinen, T. Sallinen, Huhtala

Švédsko: H. Karlsson – Andersen, Klingberg, Viklund, Hersley, Burström, Rahimi, Thuresson – Persson, Lundqvist, W. Karlsson – Ericsson, Wandell, Klasen – Paulsson, Sjögren, Johansson – Brodin, Engqvist, Bang

Švédové se v první třetině nechali často vylučovat. Už ve 4. minutě usedl za katr Lundqvist, což Finové za malou chvíli mále využili. Salmela vystřelil na branku, puk ještě tečoval Hytönen, ale pouze do betonů Karlssona.

Ve 12. minutě se nejprve na jedné straně prodral před Karlssona Donskoi, ale brankář Tří korunek jeho pokus vystihnul. Na druhé straně se dostal před prázdnou branku Ericsson, ale trestuhodně svou šanci zahodil.

Ve 23. minutě se hnal Engqvist na brankáře Koskinena, zamířil mu mezi betony, ale brankář Finska dokázal puk udržet ve své výstroji. O minutu později už to švédskému útočníkovi vyšlo. Klingberg poslal velmi přesný pas na protější modrou čáru, kde byl osamocený Andreas Engqvist a svůj samostatný úniku korunoval přesnou střelou nad lapačku – 0:1.

Už ve 26. minutě se podařilo Finům utkání srovnat. Tommi Salinen byl před brankou velmi rychlý a jeho zakončení bylo pohotové. Brankář Karlsson neměl žádnou šanci – 1:1. O minutu později musel řešit Koskinen další nebezpečnou situaci před svým brankovištěm, ale volně ležící puk dokázal zachytit.

Koskinen se vyznamenal i v polovině utkání. Klasen mířil chytře na jeho beton, ale brankář Suomi puk vytěsnil na poslední chvíli mimo tři tyče.

Utkání se zlomilo na stranu Finska ve 34. minutě. Pesonen vystřelil puk do pravého betonu Karlssona, který ho vyrazil přímo na hůl Pekka Jormakky. Diváci pak mohli sledovat perfektní zakončení pod horní tyčku – 2:1. Na konci druhé třetiny se ještě podařilo Salinenovi najít před brankou volného Huhtalu, ale ten o malý kousek minul svůj cíl.

Hned na začátku třetí třetiny se dostal Puustinen po pravém křídle do velké šance, ale trefil pouze připraveného Karlssona. Ve 46. minutě vystřelil štiplavou střelu Rajala. Puustinenovi pak chybělo velmi málo k úspěšné dorážce.

Ve 47. minutě se Finsko opět prosadilo. K vidění byla další pěkná akce. Jalasvaara moc dobře viděl volného Teemu Hartikainena na brankovišti, poslal mu přihrávku a druhý jmenovaný uklidil puk zprvní za záda Karssona – 3:1.

V 50. minutě měl překvapivě velké problémy Koskinen po vysokém obloučku Brodina, jelikož mu puk vypadl a dorážet mohl Karlsson, ale trefil pouze brankáře.

V 51. minutě se Švédsko dostalo ke snížení. Bylo to překvapivě v oslabení, kdy využil Andreas Enqvist chyby brankáře Koskinena a puk pak dostal za jeho záda – 3:2. V 53. minutě nechybělo moc k tomu, aby se Švédsku podařilo vyrovnat. Jimmie Ericsson se obtáčel kolem levé tyčky, ale chybělo potřebné štěstí.

V 56. minutě Švédsko opět zahrozilo. Enqvistovi sice puk nejprve sjel z hole, ale následně se dostal k volnému Andersénovi, který vystřelil hodně nebezpečně, ale Koskinen si tento pokus pohlídal. Dvě minuty před koncem utkání to vyzkoušeli Švédové v šesti bez brankáře. To se jim nevyplatilo, jelikož se na začátku poslední minuty trefil od modré čáry do prázdné branky Olli Palola a uzavřel tak účet tohoto střetnutí – 4:2.