Header image
«
»
  • Češi schytali od Rusů těžký debakl, Jágr nedohrál

    03.05.2014 | Ondřej Vlk
    Češi schytali od Rusů těžký debakl, Jágr nedohrál

Češi ve svém druhém představení na Švédských hrách podlehli Rusku vysoko 0:6. Český tým i přes střeleckou převahu nedokázal své šance zužitkovat. Rusové dominovali především v přesilových hrách, když využili tři z pěti početních výhod. Čechy může prohra ještě více mrzet, protože z utkání odstoupil kvůli zranění Jaromír Jágr.

Rusko
Ericsson Globe, Stockholm
03.05.2014
16:00
6:0
(4:0, 1:0, 1:0)
Česko
Branky a nahrávky: 6. Tichonov (Šipačev, Nikulin), 7. Plotnikov (Šipačev, Tichonov), 12. Loktijonov (Kuzněcov), 19. Zubov (Jakovljev), 26. Loktijonov (Kutuzov), 49. Tichonov (Orlov, Ovečkin). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist – Dahmén, Yletyinen. Vyloučení: 5:5. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2358. Střely na branku: 21:28. Průběh utkání: 6:0.

Rusko: Vasiljevskij – Orlov, Nikulin, Jakovljev, Bělov, Kutuzov, Zajcev, Zubarev, Čudinov – Ovečkin, Šipačev, Plotnikov – Tichonov, Loktijonov, Kuzněcov – Širokov, Burmistrov, Kuljomin – Dadonov, Zubov, Kalinin – Glinkin.

Česko: Kovář – Mojžíš, Kolář, Vitásek, Zámorský, Jank, Mozík, Krejčík, Jordán – Rolinek, Hudler, Jágr – Vondrka, Klepiš, Petružálek – Buchtele, Kousal, Radil – Zaťovič, Nosek, Gulaš.

Ve druhém utkání Oddset Hockey Games čekal Čechy vypjatý duel proti Rusku. Zajímavostí tohoto utkání byl také souboj dvou velkých hvězd obou týmů mezi Jaromírem Jágrem a Alexandrem Ovečkinem. Rusové do utkání vstoupili ve velkém stylu, už po třiceti sekundách mohl otevřít gólový účet Šipačev, ale Kovář výborně zasáhl a zachránil své mužstvo před pohromou. Češi se z první chyby nepoučili a český strážce svatyně musel v úvodních minutách hasit další velkou šanci ruské sborné. Češi však nenechali své příznivce dlouho čekat a kdo jiný než nestárnoucí Jágr připravil skvělou přihrávkou šanci pro Mojžíše, ale ten ztroskotal jen na chráničích Vasiljevského. Nejblíže úvodní brance byl český obránce Jordán, když po dobré nabídce nastřelil levou tyč Vasiljevského branky.

Po českém tlaku fauloval Jordán a nabídl sborné výhodu přesilové hry. Rusové se v početní výhodě dostali do přečíslení, kde Šipačev vybídl Viktora Tichonova ke skórování. První střelu ještě Kovář s obtížemi vyrazil, ale ruský forvard svým důrazem přeci jen procpal puk za padajícího českého brankaře. Tým Ruska byl v přesilových hrách efektivní, vyloučení Noska Rusové opět potrestali. Šipačev s Tichonovem dokonale rozebrali českou čtveřici a Sergej Plotnikov měl před Kovářem snadnou úlohu. Svěřenci Vladimíra Růžičky nepředváděli vůbec špatný výkon, ale scházela jim efektivita a přesnost v koncovce. Velký rozruch před Vasiljevským vzbudila čtvrtá formace, Nosek dostal za ruskou brankou hodně prostoru, vybruslil si, ale brankaře sborné nepřekonal.

Svou pohodu ukázali Rusové hned vzápětí, do přečíslení ujela dvojice Kuzněcov – Loktijonov. Kuzněcov na sebe natáhl bránícího hráče a nádhernou přihrávkou mezi bruslemi vybídl ke skórování Andreje Loktijonova, který poslal puk o tyč za přesunujícího se Kováře. Češi často zatápěli Vasiljevskému, ale ruský brankář několikrát i s velkou dávkou štěstí svůj tým podržel. Jenže na efektivitu jasně vedli Rusové, devadesát vteřin před koncem první periody musel Kovář lovit puk ze své sítě už po čtvrté. Zdánlivě slabé nahození Jakovleva jemně tečoval před brankou Ilja Zubov a Kovář měl jen malou šanci zareagovat na změnu směru. O necelých třicet vteřin později mohlo být s Čechy ještě hůře, tentokrát zachránila Kováře po Ovečkinově dělovce tyč.

Druhá perioda začala opět náporem Rusů, Plotnikov se dral do šance, ale česká obrana ho s obtížemi zastavila. Čeští hokejisté se snažili s utkáním ještě něco udělat, ale dnes se jim vůbec nic nedařilo. Zmar ještě podtrhlo odstoupení největší české hvězdy Jaromíra Jágra, který ve 24. minutě opustil českou střídačku kvůli drobnému zranění. Sborná dominovala a každou větší šanci zužitkovala. Další nádhernou kombinaci Rusové využili. Kutuzov přihrál Adreji Loktijonovi před prázdnou branku, ruský forvard si ještě dovolil přehodit puk na bekhend a přehodil bezmocného Kováře. Přibližně v polovině utkání měl gól na hokejce Hudler, ale před prázdnou bránou netrefil ideálně skákající puk.

Sedm minut před koncem druhé třetiny zbytečně fauloval v útočném pásmu Gulaš a Rusko mělo k dispozici další přesilovou hru. Sborná opět nebyla daleko k brance. Ovečkin střílenou přihrávkou hledal najíždějícího Šipačeva, který sice dokázal puk tečovat, ale jen do betonu Kováře. Z následných dorážek neuspěl ani Tichonov a Češi se s vypětím sil ubránili. Do první formace se místo Jágra přesunul Petružálek. Litvínovský odchovanec pookřál a s Hudlerem několikrát nebezpečně pálili na Vasiljevského, ten však všechny pokusy s ledovým klidem zlikvidoval. Čeští hokejisté byli v křeči, další přečíslení musel hasit Kovář, když výborně zasáhl proti střele Bělova. V posledních vteřinách vystrašil ruského brankaře Gulaš, ale Vasiljevskij byl opět na svém místě.

Třetí třetina začala v poklidnějším tempu. Rusové měli mírnou převahu, ale hrálo se především po rozích a ve středním pásmu. Češi přidali na agresivitě a tvrdou hrou znepříjemňovali sborné její systém. V dobré příležitosti se objevil Širokov, Kovář však zasahovat nemusel. Češi se aktivním přístupem Rusům vyrovnali, ale sráželi je laciné chyby v obraně, které Rusové trestali. Vitásek nevybíravým zákrokem zasáhl jednoho z ruských hráčů a sborná ukázala, že přesilové hry jsou její dominancí. Akce po ose Ovečkin – Orlov a zakončující Viktor Tichonov, byla další demonstrací ruské pohody. Útočník sborné už měl snadnou situaci, přikopl si puk a našel mezírku mezi tyčí a betonem ležícího Kováře.

V zápětí mohl vstřelil alespoň čestný úspěch Radil, ale Vondrkovu akci nedotáhl do zdárného konce. Rusové opět ukázali, jak jsou jejich protiútoky nebezpečné, Kuzněcov našel rozjetého Burmistrova, který z první vyprášil Kovářovy chrániče. Pět minut před koncem poslal Zubarev ukázkovým hitem Mozíka až do prostoru mezi střídačkami. Pomyslný sedmý hřebíček do české rakve mohl přidat aktivní Ovečkin, ale po pěkné individuální akci trefil jen levou tyč Kovářovy branky. Češi tak prohráli s Ruskem vysoko 0:6 a mohou jen doufat, že zranění Jaromíra Jágra nebude vážné.

Ohlasy po utkání

Olegs Znaroks (Rusko): Zápas byl pro nás velmi těžký, měli jsme štěstí, že se nám dařilo využívat šancí. Rozhodně to nebylo lehké, jak by mohl říkat výsledek. Jelikož Češi se museli snažit vyrovnat, trochu jsme se po první třetině stáhli a spoléhali na brejky. I přes výhru vidím spoustu věcí, které musíme do mistrovství světa zlepšit.

Vladimír Růžička (Česká republika): Náš největší problém byl ve středním pásmu. Rusové byli ve všem lepší a dali z kontrů rychlé góly. Špatně hrajeme i oslabení. Vyrážíme proti hráčům a necháváme prostor před bránou. O změně gólmana jsme neuvažovali, chtěli jsme, aby si odchytal celý zápas a myslím, že nás, i za toho stavu, několikrát podržel.