Header image
«
»
  • Finové zatím stoprocentní, zlomili Rusy šesti góly

    08.11.2014 | Tomáš Dolejš
    Finové zatím stoprocentní, zlomili Rusy šesti góly

Helsinki - Druhým zápasem v sobotním programu bylo utkání mezi domácími Finy a silným výběrem Ruska. Ačkoliv sborná dvakrát vedla, houževnatý tým Suomi dokázal díky povedené druhé třetině obrátit na 6:2 a zůstává zatím na letošní Karjale bez ztráty bodu.

Rusko
Hartwall Arena, Helsinky
08.11.2014
15:00
2:6
(1:1, 1:4, 0:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 11. Panarin (Averin, Kovalčuk), 21. Kokarev (Medveděv, Radulov) – 20. Immonen (Pesonen, Koistinen), 24. Pesonen (Immonen), 29. Lindell (Petrell), 31. Näkyvä (Hartikainen), 32. Osala (Kivistö), 52. Hartikainen (Hytönen, Ohtamaa). Rozhodčí: Björk, Öhlund – Hägerström, Kiilunen. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 781. Střely na branku: --:--. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:6.

Rusko: Košečkin – Medveděv, Čudinov, Kutuzov, Antipin, Pivcakin, Mironov, Višněvskij, Rukavišnikov – Radulov "A", Zubov, Kokarev – Panarin, Averin, Kovalčuk "C" – Kugryšev, Kalinin, Slepyšev – Andronov, Kameněv, Kosov – Petrov

Finsko: Engren – Koistinen, Hietanen, Näkyvä, Ohtamaa, Lindell, Kivistö, Mäntylä, Kousa – Pihlström "A", Immonen "C", Pesonen – Hartikainen, Hytönen "A", Kiiskinen – Petrell, Wirtanen, Pesonen – Osala, Filppula, Palola

Před téměř vyprodanou Hartwall arénou diváci na první gól čekali do jedenácté minuty. Po dobré spolupráci ruského útoku se prosadil Arťonm Panarin a poslal sbornou do vedení – 1:0. O pár minut později mohl zvyšovat Kovalčuk, ale tentokrát puk zastavila tyčka. Finové si však nenechali nic líbit a v dalším průběhu třetiny přidali na aktivitě, která vyústila v branku do šatny. Jarkko Immonen prokázal dobrou orientaci ve hře a srovnal před závěrem první dvacetiminutovky na 1:1.

Ovšem hned v úvodu druhé periody si ruský celek vzal své vedení zpět, když Denis Kokarev přesně protečoval kotouč za záda Engrena – 2:1. Finská odpověď přišla ve čtyřiadvacáté minutě, Janne Pesonen vstřelil druhý gól modrobílých a stav byl opět nerozhodný – 2:2. Poprvé se Suomi dostalo do vedení minutu před polovinou utkání, Esa Lindell rozvášnil domácí publikum a dokonal obrat – 2:3.

A nebylo všem gólům konec, Finové byli rozjetí a vzápětí čtvrtý gól přidal Kristian Näkyvä a severský tým rázem vedl o dvě branky. Že to není náhoda chvíli nato potvrdil Oskar Osala, jenž Rusům dal pověstého „bůra“ a sborná už prohrávala 2:5. Hráči v červeném sice na gólovou smršť odpověděli tlakem, ale neměli moc štěstí v koncovce. Višněvskij trefil tyčku, Andronovu tutovku zlikvidoval finský gólman.

Dalo se čekat, že v závěrečné části hry ještě ruský tým zabere a bude se snažit o srovnání, hra však byla poněkud klidná. Finové si drželi svůj dostačující náskok, který v 52. minutě ještě zvýšili. Teemu Hartikainen po svém sólu ze středního pásma přidal branku na 6:2 pro Suomi a víceméně potvrzoval zisk třech bodů. Rusové už se totiž k další změně skóre neodhodlali a odcházejí jako poražení. Domácí si připisují další tři body za druhou výhru na jejich turnaji.

Ohlasy po utkání

Kari Jalonen (trenér Finska): Rusové byli v prvních deseti minutách velmi silným týmem a začátek zápasu se jim povedl. Jsem ale velmi rád, že jsme ve druhé třetině předvedli skutečně vynikající výkon a dokázali tak otočit. Byli jsme dobří v útoku i v obraně, a určitě se budeme chtít porvat o prvenství v zítřejším duelu proti Švédsku.