Header image
«
»
  • Finové v severském derby dvakrát vedli, body brali až po nájezdech

    22.12.2014 | Antonín Domanický
    Finové v severském derby dvakrát vedli, body brali až po nájezdech

S o c h i - Severské derby začalo vedením Finů, které ale nenechali v klidu Finy, kteří neustále napadali a hráli velmi dobře. Švédové motivováni skvělým výkonem gólmana dvakrát vyrovnali a dotáhli zápas do nájezdů.

Finsko
Ledový palác Bolšoj, Soči
21.12.2014
16:00
3:2 sn
(1:0, 1:2, 0:0 - 0:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 14. Donskoi (Ramstedt, Lepisto), 30. Salminen (Lepistö, Immonen), rozh. náj. Salminen – 24. Moller (Hersley), 38. Ericsson (Hersley). Rozhodčí: Anisimov, Bulanov – Birin, Medvěděv. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: 25:38. Průběh utkání: 1:1, 2:1, 2:2.

Finsko: Koskinen – Salmela, Jalasvaara, Hietanen, Lepistö, Lindell, Kivistö, Kukkonen, Melart – Donskoi, Koskiranta, Enlund – Osala, Immonen, Salminen – Leino, Ramstedt, Petrell – Jormakka, Wirtanen, Wärn.

Švédsko: Karlsson – Kronwall, Gustafsson, Fransson, Hersley, Rahimi, Burström, Janmark-Nylén, Junland – Omark, Ericsson, Möller – Thörnberg, Ryno, Petersson – Rödin, Sjögren, Thuresson – Johnson, Lundqvist, Ridderwall.

V první větší šanci severského derby se zjevil Fin Koskiranta. Z levého křídla najel na brankáře, ale těsně minul. Vzápětí reagovali Švédové Kronwallovo střelou a Sjögrenovo dorážkou, Koskiranta ovšem pokusy odrazil. V polovině třetiny měl po chybě obrany možnost ujíždějící Möller, kterého v úniku vychytal Koskinen. Gólu dosáhl až Joonas Donskoi trefou po několika odrazech od Karlssona.

V úvodu druhé části se Švédové odhodlali k odpovědi. Po kombinaci s Hersleyem se střelou zápěstím prosadil Oscar Möller a zápas byl poprvé vyrovnán. Finové mohli o málo chvil později vést, ale Kukkonenovi se u bližší tyče postavil gólman. Teprve Sakari Salminen se po přesné přihrávce prosadil u tyče a poslal Finy podruhé v utkání do vedení. Odpovědět se pokusil Thornberg, jehož pokus mířil mimo bránu. Teprve Jimmie Ericsson se prosadil z bezprostřední blízkosti.

Finové se ve třetí části snažili získat vedení na svou stranu. Enlund bekhendem neuspěl, Donskoi nepřekonal gólmana z blízkosti. Brankář Karlsson musel posléze vytáhnout zákrok i proti Ramstedově kličce a uspěl. Pět minut před koncem mířil vedle Pettersson. Nerozhodné utkání tak čekalo prodloužení.

V pětiminutovém prodloužení se aktivní Finové neprosadili. Zápas tak dospěl do prodloužení, kde rozhodl pohledným gólem Sakari Salminen.