Header image
«
»
  • Češi si před plnou O2 arenou poradili s Rusy i podruhé

    07.02.2015 | Karolína Antošová
    Češi si před plnou O2 arenou poradili s Rusy i podruhé

Stejně jako ve čtvrtek si i v sobotním utkání připisují čeští hokejisté do tabulky EHT tři body, mladý ruský výběr tentokrát porazili 4:3. Růžičkův výběr se sice dostal v první třetině rychle do vedení 2:0, nakonec ale musel rozhodnout až v dramatickém závěru. Vítězství domácímu týmu vystřelil úspěšným nájezdem v 56. minutě Vladimír Svačina.

Česko
O2 Arena, Praha
07.02.2015
13:00
4:3
(2:2, 1:0, 1:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 8. Vondrka (Zohorna, Koukal), 10. Zohorna (Roman, Zaťovič), 30. Vondrka (Ševc, Kempný), 56. Svačina z trestného střílení - 11. Slepyšev (Grigorjev), 12. Lazarev (Loktjonov), 46. Andrej Popov (Alexander Popov, Glinkin). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist (oba SWE) - Gebaurer, Lederer. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 16 452. Střely na branku: 31:20. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Česko: Salák - Nakládal, Klesla, Krejčík, Čáslava, Polášek, Kolář, Ševc, Kempný - Gulaš, Sobotka, Ručinský - Simon, Novotný,Smoleňák - Svačina, Roman, Zaťovič - T. Zohorna, Koukal, Vondrka

Rusko: Šaryčenkov - Kiselevič, D.Višněvskij, Ožiganov, Jakovlev, Grigorjev, Gavrikov, Barancev, Koledov - Andrej Popov, Alexander Popov, Glinkin - Slepyšev, Andronov, Kugryšev - Sošnikov, Loktionov, Lazarev - Timkin, Tkačev, Kraskovskij - Fiščenko

Oproti prvnímu duelu únorové reprezentační pauzy v Karlových Varech, kde si Češi s Rusy poradili hladce 3:0, to tentokrát taková hračka nebyla. Mladý Znarokův výběr zaostával jen na začátku zápasu.

Rusové si totiž nepohlídali vstup do zápasu a už v desáté minutě prohrávali o dvě branky. A stejně jako během zápasu v Karlových Varech i v pražské O2 areně otevřela skóre čtvrtá lajna. Michal Vondrka si po levém křídle sjel až před Šaryčenkova, kterého překonal přesnou střelou nad vyrážečku.

A čtvrtá lajna se prosadila i během dalšího střídání. Tentokrát si pro Romanovu přihrávku z levého křídla sjel do prostoru před brankou Tomáš Zohorna.

Jenomže Rusům stačilo pouhých 84 vteřin na to, aby srovnali. Nejprve využil vyraženého puku od Saláka Anton Slepyšev, který s trochou štěstí srazil puk až do české branky. Gól nakonec museli rozhodčí konzultovat i s kolegy u videa. Druhý bleskový zásah přidal backhandem pod Salákův beton Anton Lazarev.

Vyrovnaný stav trval až do poloviny druhé části. Poté se k Ševcově parádnímu pasu přes půl hřiště dostal Michal Vondrka, který svižnou střelou poslal český tým opět do vedení. Šaryčenkov na jeho ránu vůbec nestihl zareagovat. Vondrka měl o pár střídání později na holi i hattrick, puk ale tentokrát jen těsně minul tyč ruské branky.

A v tu chvíli jakoby zafungovalo staré pravidlo – nedáš, dostaneš. Češi si totiž ve svém obranném pásmu špatně pokryli jednotlivé hráče, čehož využil v mezikruží zcela osamocený Andrej Popov. Jeho ránu navíc Salák neměl šanci vůbec vidět, jelikož mu před brankou nešťastně clonil Nakládal.

Duel tak musel rozhodnout až v 56. minutě zápasu Vladimír Svačina. Ten byl v jasné pozici faulován, a švédští rozhodčí ho tak poslali na trestné střílení. Vítkovický forvard si Šaryčenkova šikovně položil na ledovou plochu, potáhl puk a nakonec úhlu zavěsil pod horní tyč.

I přes ruský nápor na závěr utkání Češi těsné vedení ubránili a v sezoně získali druhou výhru. Další zápasy budou na programu na začátku dubna.

Ohlasy po utkání

Vladimír Růžička (Česká republika): „První třetinu jsme odehráli velice slušně, vedli jsme, bohužel soupeř srovnal. Pak byl ten zápas hodně vyrovnaný. Rusové nás předčili rychlostí, přehrávali nás. V určitých momentech bylo znát, že si naši zkušenější hráči přidrželi puk, zklidnili to. To nám dřív chybělo. Na závěr zápasu jsme dali tyčku a pak se další lajna dostala do velké šance, Svačina proměnil trestné střílení.“

Oleg Znarok (Rusko): „Zápasy byly hodně prospěšné. Mladí hráči na ledě vypadali dost dobře, bojovali od první do poslední minuty, ukázali charakter. Sice jsme během posledních dvou zápasů nedosáhli na dobré výsledky, ale na druhou stranu jsme získali mnoho cenných informací.“