Header image
«
»
  • Švédové v odvetě přitvrdili a porazili Česko o jedinou branku

    19.04.2015 | Kryštof Kousal
    Švédové v odvetě přitvrdili a porazili Česko o jedinou branku

T i m r a - Po téměř bezchybném pátečním zápase se Růžičkův výběr vydal do boje se Švédskem podruhé. Hosté začali skvěle, v šesté minutě se totiž prosadil v jednoduché pozici Sobotka. Tre kronor ale zažali hrát výrazně více do těla a dokázali vývoj zápasu otočit na svou stranu brankami Anderssona a Sörensena.

Švédsko
E.ON Arena
19.04.2015
15:00
2:1
(1:1, 1:0, 0:0)
Česko
Branky a nahrávky: 20. Andersson (Petersson, Thuresson), 25. Sörensen (Thuresson, Rahimi) – 6. Sobotka (Mozík, Birner). Rozhodčí: Rantala, Pajula – Ahlström, Käck. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5028. Střely na branku: 21:29. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Švédsko: Petterson-Wentzel (Lassinantti) – Rahimi, Ahnelöv, Motin, Ekbom, Gunnarsson, Andersson – Petersson, Wallmark, Johansson – Sörensen, Ridderwall, Thuresson – Danielsson, Sjögren, Janmark-Nylén – Sandberg, Carlsson, Sandberg – Zaar

Česko: Kovář (Machovský) – Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Mozík, Kempný, Polášek, Jordán – Birner, Sobotka, Simon – Valský, Novotný, Smoleňák – M. Růžička, Zohorna, Zaťovič – Radil, Koukal, Buchtele – Filippi

Od začátku bylo jasné, že si zápas ve své tvrdosti nic nezadá s předešlou bitvou. Švédové začali aktivněji, ale zhruba po čtyřech aktivitách aktivitu převzali hosté. V šesté minutě pak Vladimír Sobotka zavezl puk do pásma, Vojtěch Mozík vystřelil a Petterson-Wentzel ještě zasáhl, ale poté vybojoval Michal Birner před bránou puk pro Vladimíra Sobotku, a ten ho bez problému uklidil do prázdné branky – 0:1.

Domácí se po první brance soupeře nezalekli. Do velké šance se v polovině úvodní části dostal Nicklas Danielsson. Od modré čáty se sám hnal na Kováře, ale v zakončení mu selhala mířidla a českou branku přestřelil.

Utkání pokračovalo ve vysokém tempu a v závěru třetiny se Švédsku naskytla první přesilová hra, která se záhy proměnila na dvojnásobnou. V ní měl velkou příležitost nejprve Andreas Thuresson, ale Kovář se skvěle přemístil a zasáhl betonem. Následující pumelice od modré z hole Calleho Anderssona už si ale cestu do české sítě našla – 1:1.

Zkraje druhé třetiny měli domácí dvě velké šance na to, aby se dostali do vedení. Filip Sandberg vystřelil z hranice hruhu po Kovářově pravici a český gólman zasáhl, ale puk vyletěl vysoko a spadl mu za záda těsně před brankovou čáru, odkud ho vyškrábl jeden z obránců.

Druhou příležitost ale Martsovi svěřenci proměnili. Češi propadli na modré, na brankáře se sám vyřítil Marcus Sörensen a perfektně provedenou kličkou do bekhendu dostal tři korunky do vedení – 2:1.

Těsně po polovině základní hrací doby měl první dvouminutovou početní výhodu Růžičkův výběr, ale modrožlutí své oslabení skvěle odbránili. Na konci 17. minuty pak jeli Češi ve dvou proti jedinému obránci. Jiří Novotný vymyslel efektní přihrávku z otočky, ale pád Calleho Anderssona do dráhy puku byl efektivnější.

V úvodu třetí dvacetiminutovky neskutečně spálil velkou šanci André Petersson. Kovář nejistě zakročil proti nahození a 24letý švédský útočník měl puk přímo před prázdnou branou, ale vystřelil nad břevno české klece.

Po pěti minutách ze třetí třetiny musel za doprovodu kustodů opustit ledovou plochu výrazně otřesený Martin Růžička, který se stal obětí tvrdého ataku domácího kapitána Rahimiho. On dvě minuty později měli Češi možnost zatlačit soupeře při přesilové hře, ale nejnadějnější střela Simona si na domácího gólmana nepřišla.

V pěti proti čtyřem hráli brzy opět domácí, ale Češi bránili svou třetinu dobře a do šance se dokonce po vystižení přihrávky ve středním pásmu dostali Koukal se Zaťovičem, ale Koukalův pas ztroskotal na dobré obranné práci Gunnarssona.

Hosté po dalším ubráněném oslabení ještě čtyři minuty před koncem živili velkou šanci na vyrovnání, ale výběr Pära Martse už dokázal závěr základní hrací doby ubránit a v odvetě tak zvítězil těsně 2:1.