Header image
«
»
  • Češi i s posilami z NHL trpělivým výkonem udolali ve Znojmě Finy

    23.04.2015 | LP
    Češi i s posilami z NHL trpělivým výkonem udolali ve Znojmě Finy

Český národní tým v předposledním přípravném střetnutí před mistrovstvím světa porazil Finsko 4:1. Před vyprodaným stadionem ve Znojmě se sice hosté ujali vedení hned v první minutě, Češi ale zápas postupně otočili. Třemi asistencemi měl na vítězství zásadní podíl Jakub Voráček.

Česko
Zimní stadion Znojmo
22.04.2015
17:30
4:1
(1:1, 1:0, 2:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 15. Vondrka (Voráček), 27. Zaťovič (Voráček), 52. Sobotka (Erat), 56. Erat (Voráček, Hertl) - 1. Barkov (T. Ruutu, Aaltonen). Rozhodčí: Kulakov, Sergejev (oba Rus.) - Lhotský, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 5:9, navíc Smoleňák 5 min. a do konce utkání - Osala 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4800 (vyprodáno). Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Česko: Salák – Hejda, Němec, Jordán, Nakládal, Jank, Krejčík, Kempný, Pláněk – Erat, Sobotka, Voráček – Vondrka, Kovář, Hertl – Smoleňák "C", Novotný, Simon – Zaťovič, Koukal, Radil – Birner.

Finsko: Engren – Hietanen, Lepistö, Ristolainen, Jaakola, Lindell, Ohtamaa, Jokipakka, Mäntylä – Aaltonen, Kontiola, Ruutu – Louhivaara, Barkov, Jokinen "C" – Hartikainen, Immonen, Pihlström – Pesonen, Hytönen, Osala – Huhtala.

Vyprodané tribuny zimního stadionu ve Znojmě viděly bleskový úvod duelu. Už po 34 vteřinách hry dostal na pravém kruhu prostor Ruutu, jeho tvrdou ránu vyrazil Salák jen na hokejku Aleksandra Barkova a spoluhráč Jaromíra Jágra z Floridy doklepl do odkryté branky. Z úvodní studené sprchy probudily národní tým přesilovky. Hertl, jeden ze čtveřice čerstvých zámořských posil, ve 14. minutě nejprve orazítkoval tyč, následně jeho dobrého clonění před brankou využil Jakub Voráček a především Michal Vondrka, jenž tečoval letící kotouč do horního růžku a vyrovnal.

Po přestávce Češi pozvolna přebírali otěže duelu a v 27. minutě byli za zvýšenou aktivitu odměněni, když se na brankovišti dostal díky svému důrazu k dorážce další Voráčkovy střely Martin Zaťovič a poslal kotouč do sítě. O chvíli později obkroužil celé finské pásmo Sobotka, jeho pokus ale lapil brankář Engren. Pozorná česká defenziva nepouštěla soupeře do mnoha střeleckých pozic, a když už se tak stalo, byl na místě jistý Salák.

Ve třetí třetině nejprve rozproudili emoce v hale Ruutu a Smoleňák, který se vydal mstít předchozí hit finského tvrďáka na spoluhráče Novotného. Oba kohouti shodili rukavice, krátkou potyčku vyhrál na body český útočník. Byla to však jeho poslední akce v zápase, jelikož rozhodčí Smoleňákův důraz ohodnotili trestem na pět minut a do konce utkání. Ve dlouhém oslabení paradoxně přišel třetí český zásah. Erat ujel se Sobotkou do přečíslení a Vladimír Sobotka se štěstím díky odrazu od brusle dostal puk za natahujícího se Engrena. Regulérnost branky musel potvrdit i videorozhodčí.

Snahu o závěrečný tlak Finům zbrzdila dvojice vyloučených hráčů, následně navíc počtvrté inkasovali, když se k volnému kotouči na brankovišti dostal rozjetý Martin Erat a z ostrého úhlu rozjásal fanoušky počtvrté. Ve vynikající atmosféře pak Češi mohli přidat ještě pátý zásah, Radilovi se ale v samostatném úniku nepodařilo trefit poskakující kotouč podle představ, a tak se skóre utkání už nezměnilo.