Header image
«
»
  • V přestřelce zvítězilo Rusko nad Švédskem 6:3

    07.11.2015 | Jiří Kosejk
    V přestřelce zvítězilo Rusko nad Švédskem 6:3

Rusko ve svém druhém utkání proti Švédsku napravilo zaváhání z prvního utkání a zvítězilo zaslouženě 6:3.

Rusko
Hartwall Arena, Helsinky
07.11.2015
12:00
6:3
(1:0, 3:2, 2:1)
Švédsko
Branky a nahrávky: 10. Apalkov (Gusev, Kartajev), 29. Mozjakin (Šipačjov), 39. Prochorkin (Zaripov), 40. Šipačjov (Dadonov), 47. Šipačjov (Mozjakin, Dadonov), 59. Kovalčuk (Apalkov) – 22. Omark (Axelsson, Kronwall), 31. Engqvist (Ahnelöv, Omark), 44. Rosén (Fransson, Lundberg). Rozhodčí: Pajula, Rantala – Nieminen, Puolakka . Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0 Diváci: 4377. Střely na branku: 37:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 6:3 .

Rusko: Košečkin – Kiselevič, Zajcev, Antipin, Čudinov, Děnisov, Višněvskij, Pašnin, Jakovlev – Kovalčuk (C), Prochorkin, Andronov – Mozjakin, Šipačjov, Dadonov – Širokov, Cvetkov, Zaripov (A) – Gusev, Kartajev, Apalkov – Burdasov

Švédsko: Karlsson – Nygren, Gustafsson, Ahnelöv, Fransson, Junland, Rahimi, Hersley, Kronwall (C) – Johansson, Lundqvist (A), Axelsson – Sörensen, Ericsson "A", Lundberg – Ullström, Rosén, Gynge – Omark, Engqvist, Danielsson – Norman

Utkání začalo hodně zostra a Ilja Kovalčuk byl po 30 vteřinách vyloučen za vysokou hůl. Jenže Švédům se první minuta přesilové hry vůbec nepovedla a Cvetkov mohl ve vlastním oslabení skórovat, Karlsson jeho nebezpečnou střelu chytil. Vzápětí se v šanci ocitl Omark, brankář Kosečkin bruslí jeho pokus vyrazil. V 5. minutě Axelsson přihrál puk na najíždějícího Johanssona, i jeho pokus skončil na chráničích ruského brankáře. V 8. minutě Omark nahodil puk před branku, kde se ho ujal Danielsson, ale nedokázal se dostat do pořádného zakončení. O minutu později se Rusko zvedlo a začalo obstřelovat švédskou branku, ale ani jedna z nich se nevešla mezi tři tyče.

V 10. minutě šlo Rusko do vedení, když Ullström v souboji ztratil hůl a šel střídat, jenže ho nikdo na ledě nenahradil a tak Švédové hráli ve čtyřech, což sborná využila. Kartajev poslal přihrávku na volného Apalkova, který udělal brankáři kličku a dopravil puk do odkryté branky – 1:0. Vstřelená branka hráče samozřejmě nabudila a hned se snažili o druhou branku, ale Karlsson dělostřeleckému vojsku odolával. Ve 14. minutě mohlo vést Rusko již o dvě branky, když Omark hrubě chyboval a přihrál Dadonovi mezi kruhy, ten byl z toho zřejmě překvapen a svou šanci spálil. O chvilku později se ke střele dostal Anhelöv, Kosečkin jeho střelu vyrazil. V 17. minutě Širokov vyslal do velké šance Zaripova, ale ten namířil puk přímo do brankářovy lapačky. Minutu před koncem mohlo být vyrovnáno, ale Danielsson otřel puk o tyč a následná dorážka Rosena skončila mimo branku.

Diváci ve druhé třetině na gól nemuseli příliš dlouho čekat a již ve 22. minutě Johansson přesnou přihrávkou našel Omarka, který s pomocí teče bránícího hráče vyrovnal na 1:1. Ve 26. minutě se do šance dostal Zaripov, Karlsson se včas přesunul a uhlídal levou tyčku. Tato šance nabudila Kovalčuka, který se sám dostal ke dvěma střelám a připravil několik příležitostí pro svůj tým. Ve 32. minutě se Rusko radovalo podruhé, když Šipačev přihrál Mozjakinovi, jehož nahození na Kovalčuka doklouzalo až do branky – 2:1.

V polovině zápasu bylo opět vyrovnáno. Anhelöv se na modré opřel do puku, který zasáhl Engqvist a změnil jeho směr letu – 2:2. Ve 35. mintě se mohl do samostatné akce dostat Gusev, ale raději zvolil střelu, se kterou si Karlsson věděl rady. O minutu později se nechal vyloučit Hersley a Rusové měli další výhodu přesilové hry. Švédové sice dvě minuty statečně bránili, jenže pak ztratili puk a Zaripov poslal touš na modrou, kde byl připravený Prochorkin a ten svou akci dotáhl až v branku – 3:2. Rusko se po minutě mohlo opět radovat z gólu. Švédové opět na polovině hřiště ztratili puk a Dadonov poslal přihrávku na rozjetého Zaripova, zkušený útočník svou šanci využil – 4:2.

Ani ve třetí třetině se na vstřelenou branku nečekalo dlouho. Ve 44. minutě si Johan Fransson na modré zpracoval puk, následně se prokličkoval mezi kruhy, odkud přihrál volnému Rosenovi a ten s přehledem snížil na – 4:3. Ve 45. minutě se Rusko usadilo v útočném pásmu, kde rozjelo svou přehlídku přihrávek a střel. Celá akce trvala přes dvě minuty, než ji proměnil v gól Šipačjov – 5:3.

V 54. minutě se do brejku dostal Zajcev, ale Karlsson jeho pokus vychytal. V 56. minutě se Rusové opět dostali do velké šance, ale Antonov trefil pouze rameno švédského brankáře, který v 58. minutě zamířil na střídačku a Švédsko to zkoušelo v šesti. V 59. minutě Švédové dostali ruské protihráče pod obrovský tlak, po střele Omarka puk poskakoval po brankové čáře, ale ležící Kosečkin svou branku uhájil. Uběhlo třicet vteřin, Kovalčuk vyvezl puk do bezpečí a střelou do prázdné branky stvrdil vítězství Ruska – 6:3.