Header image
«
»
  • Češi nestačili ani na Finy a podruhé na Karjale prohráli

    07.11.2015 | Daniel Kubelka
    Češi nestačili ani na Finy a podruhé na Karjale prohráli

Česká hokejová reprezentace se ve druhém utkání letošního Karjala Cupu utkala v Helsinkách s domácím výběrem, ale ani nepodruhé se její hráči neradovali z vítězství. Vůjtkovi svěřenci se sice ve druhé třetině ujali vedení zásluhou branky Milana Gulaše, Finové však dokázali góly Huhtala a Kuusely otočit průběh utkání a zvítězit. Poslední duel čeká na český národní tým v neděli, kdy se od 12 hodin utká s Ruskem.

Česko
Hartwall Arena, Helsinky
07.11.2015
16:00
1:2
(0:0, 1:1, 1:2)
Finsko
Branky a nahrávky: 30. Gulaš (Šimek) – 37. Huhtala (Pesonen, Elorinne), 42. Kuusela (Huhtala, Lepistö). Rozhodčí: Linde, Sjöqvist – Pesonen, Saha. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:0. Diváci: 9.879. Střely na branku: 22:23. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Česko: Furch – Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Šimek, Kolář "A", Doudera, Stříteský, Voráček – Řepík, Sobotka "C", Zohorna – Gulaš, Jan Kovář "A", Kubalík – Radil, Filippi, Buchtele – Olesz, Horák, Hruška.

Finsko: Säteri – Laakso, Salmela, Hietanen, Lapiestö "A", Ohtamaa, Kukkonen "C", Elorinne, Kivistö – Hartikainen, Koskiranta, Jormakka – Osala, Kontiola "A", Kiiskinen – Kuusela, Sallinen, Huhtala – Pyörälä, Lajunen, Pesonen – Koivisto.

Česká hokejová reprezentace se ve druhém utkání letošního Karjala Cupu utkala v Helsinkách s domácím výběrem. Oproti úvodnímu duelu se Švédy se však svěřencům trenéra Vladimíra Vůjtka začátek utkání vydařil podstatně lépe. Svého soupeře totiž nepouštěli do výraznějších šancí a naopak hráči v červených dresech mohli sami udeřit, když se na začátku osmé minuty po krásné individuální akci málem prosadil Milan Gulaš, jehož střelu však zastavila tyč Säteriho branky. Češi v průběhu první třetiny i nadále dobře bránili a napadali rozehrávku soupeře, několikrát však zahrozili i domácí hráči, ale ani jim se nepodařilo překonat maskovaného muže v brance protivníka.

I ve druhé dvacetiminutovce pokračovali čeští hokejisté v aktivní a především důrazné hře, která činila domácím hokejistům problémy. První varování vzešlo od hráčů českého národního týmu na začátku 25. minuty, kdy druhá formace ve složení Gulaš – Jan Kovář – Kubalík dlouho držela Finy pod tlakem, k zakončení se však dostat nedokázala. Domácí hokejisté odpověděli v podobném stylu a po velkém obléhání české branky o pár chvil později málem udeřili, v cestě jim však stál pozorný Dominik Furch. Skóre se tak poprvé měnilo krátce před vypršením poloviny hrací doby, kdy Säteri neudržel tvrdou Šimkovu střelu od modré čáry, po níž si puk ve skrumáži před brankou našel Milan Gulaš a dotlačil jej do sítě – 1:0. Suomi hnáni domácím publikem přidali na tempu a výsledkem bylo vůbec první vyloučení v dnešním zápase, kdy na trestnou lavici putoval Milan Doudera. Úvodní oslabení český celek přežil i přes velký tlak domácích zásluhou debutanta v české brance bez úhony, avšak krátce po jeho skončení mohl vyrovnat Petri Kontiola, jehož gólové radosti stála v cestě spojnice české branky. Zaplněná Hartwall Arena se však dočkala jen o pár chvil později, kdy Tommi Huhtala využil volného prostoru při střídání soupeře, vyvezl puk středem hřiště až mezi kruhy, odkud trefil švihem přesně horní růžek Furchovy svatyně – 1:1 – to se psala 37. minuta. Do konce prostřední periody se i přes šance na obou stranách vyrovnané skóre nezměnilo.

Jak Čechům vyšly začátky prvních dvou třetin, tak o té poslední se to bohužel říci nedá. Osmdesát vteřin, přesně tolik uteklo od začátku posledního dějství, než si Finové několikrát vyměnili puk v útočném pásmu a na konci jejich povedené kombinace střílel naprosto přesně Kristian Kuusela po přihrávce zpoza branky – 2:1. Domácí hráči po vstřelené brance ještě přidali na obrátkách. Těžké chvíle pro českou obranu nastaly ve 46. minutě, kdy se český brankář vydal vstříc kotouči daleko ze své branky, avšak při cestě přišel o svou hůl. Hokejisté v bílém však této získané výhody nedokázali využít a další dobře mířenou střelou trefili pouze tyč Furchovy svatyně, dnes již podruhé. V 51. minutě se podařilo červeně oděným hráčům srovnat skóre, bohužel však jen ve statistice trefených tyčí, a když se po následném závěru neprosadil Jan Kovář, domácí stále drželi těsný náskok. Ten ještě mohli navýšit o tři minuty později, kdy Jormakkova střela prošla Furchovi mezi betony, posléze však zamířila těsně vedle pravé tyče. Když dvě minuty před koncem trefil Milan Gulaš znovu tyč finské branky a českému týmu nevyšla ani závěrečná hra bez brankáře, bylo rozhodnuto o tom, že tři body za výhru získá pořádající celek Finska

Ohlasy po utkání

Josef Jandač: Oproti poslednímu zápasu proti Švédsku byl náš výkon zcela odlišný. Hra se nám líbila, ale bohužel, stále máme na kontě nula bodů.

Kari Jalonen: Vyšel nám dobře začátek utkání, ale kolem jeho poloviny jsme začali ztrácet. Do třetí třetiny jsme se pokusili v našé hře něco změnit a na soupeře vlétnout s novou energií a to se nám také podařilo.