Header image
«
»
  • Rusové v utkání s Finskem nadělovali

    19.12.2015 | Martin Stříbrný
    Rusové v utkání s Finskem nadělovali

Ruská Sborná odehrála utkání Channel One Cupu proti Finsku před zaplněným Ledovým palácem v Moskvě. Zápas byl od samého začátku v režii Sborné, která se nakonec radovala z vysokého vítězství 8:1!

Finsko
VTB Ice Palace, Moskva
19.12.2015
12:00
1:8
(0:4, 1:3, 0:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 35. Pihlström (J. Lajunen, Filppula) – 2. Zaripov (Mozjakin), 2. Apalkov (Grigorenko), 7. Radulov (Kiselevič, Šipačjov), 13. Radulov (Šipačjov, Kovalčuk), 30. Čudinov (Antipin, Mozjakin), 37. Kovalčuk (Čudinov, Antipin), 40. Kovalčuk (Višněvskij, Radulov), 56. Zaripov (Jakovlev, Šipačjov). Rozhodčí: Hodek, Šír (CZE) – Šeljanin, Sivov (RUS). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: --:--. Průběh utkání: 0:5, 1:5, 1:8.

Finsko: Rynnas (od 7. min. Säteri) – Kivistö, Hietanen, V. Lajunen, Nutivaara, Mäntylä, Kousa, Melart, Niskala – Enlund, Sallinen, Kuusela – Pihlström, J. Lajunen, Filppula – Lehkonen, Nättinen, Palola – Koivisto, Niemi, Saarinen – Elo.

Rusko: Košečkin (Murygin) – Jakovlev, Bělov, Antipin, Čudinov, Zajcev, Denisov, Višněvskij, Kiselevič – Kovalčuk, Šipačjov, Radulov – Zaripov, Prochorkin, Mozjakin – Averin, Apalkov, Grigorenko – Dadonov, Andronov, Širokov – Gusev.

Sborná vstoupila do utkání s velkým elánem a v prvních třech minutách prakticky nepustila Finy z vlastního pásma. Z tohoto tlaku vzešly dvě rychlé branky, obě do brány Finska. Po minutě a půl hry zavezl Mozjakin kotouč po pravé straně a natlačil se před Rynnase. Ten puk pouze vypíchl hokejkou před sebe, kde stál připravený Danis Zaripov, který pohotově dorazil kotouč za Rynnasova záda.

Druhá branka na sebe nenechala dlouho čekat, konkrétně jednadvacet vteřin! Igor Grigorenko se rychle zbavil obránce v rohu kluziště a poslal kotouč na kruhy volnému Daniilovi Apalkovovi. Ten se zachoval jako zkušený hráč, když si chvíli počkal, vyhlédl si volný prostor v bráně Finů a pěknou technickou střelou poslal kotouč do sítě! V páté minutě měli šanci na zkorigování výsledku Finové. První lajna Suomi vytvořila obrovský závar v Košečkinově brankovišti, jenže obrana Ruska byla neprostupná.

Aby toho neměli v utkání Finové málo, v sedmé minutě kapitulovali potřetí! Alexander Radulov ukázal své ohromné kvality, když si převzal kotouč u mantinelu, zavezl ho na střed a nádhernou střelou tahem vymetl šibenici. Tato branka byla to poslední, co finský brankář Rynnas v utkání zažil. Jeho místo v brankovišti po třetí obdržené brance zaujal Säteri.

Poté měli Finové k mání přesilovou hru, jenže ji nevyužili, za což byli nakonec potrestáni. Chvilku po návratu Apalkova z trestné lavice se Sborná radovala počtvrté, a zlý sen Finska tak pokračoval i nadále. Ilja Kovalčuk předvedl parádní souhru s Alexandrem Radulovem, který po nahrávce svého zkušeného spoluhráče zakončoval do prázdné brány. Rusko pokračovala v tlaku i nadále, jenže Säteri předvedl pár skvělých zákroků, další branka už tedy nepadala, a tak se šlo do kabin za vysokého vedení Ruska 4:0!

Prvních deset minut druhé třetiny se hrál vyrovnaný hokej, trochu aktivnější směrem dopředu byli ale stále hráči Sborné. Zaplněný Ledový palác hnal Rusko za další brankou, která také přišla. Pověstného „bůra“ vstřelil přesně v polovině utkání Maxim Čudinov! Ruský obránce napřáhl na modré čáře a jeho bomba prošla vším, co jí stálo v cestě. Finové tentokrát ale přispěchali s rychlou odpovědí, když v pětatřicáté minutě slavili první branku. Antti Pihlström se dostal v přesilové hře těsně před Košečkina, kterého i s trochou štěstí propálil a snížil na 1:5.

Sbornou ale ani tento okamžik nezaskočil. Během dvou minut si vytvořila dvě dobré šance, z nichž vzešla sedmá branka utkání! Maxim Čudinov vypálil opět od modré, jeho ránu tečoval přesně před Säterim Ilja Kovalčuk, a brankář Finska byl bez jediné šance na zásah. Rusové se i nadále bavili svou hrou, která dostávala fanoušky v Moskvě do varu, Sborná byla prostě nezastavitelná! Säteri vyrazil Višněvského střelu přímo na hokejku Ilji Kovalčuka, který vstřelil svou druhou branku během tří minut!

Hra ve třetí třetině odpovídala skóre. Rusové hráli kreativně, jejich snaha o vstřelení branky nebyla už tak veliká. Finové se snažili hrát i přes nepříznivé skóre, jenže Košečkin byl pro ně nepřekonatelný úkol. Na devátou branku utkání si diváci v zaplněném Ledovém paláci museli počkat až do pětapadesáté minuty. Šipačjov přenechal kotouč Jakovlevovi, který jel spolu s Danisem Zaripovem sám na bránu. Zdálo se, že Jakovlev zakončí sám, jenže v poslední chvíli nechal kotouč za svými zády a Zaripov zakončoval do prázdné brány! Další branka už nepadla, a tak se konečné skóre zastavilo na stavu 8:1 pro Rusko!

Ohlasy po utkání

Kari Jalonen (Finsko): Nejprve musím pogratulovat soupeři k vítězství. V první třetině jsme udělali spoustu hloupých chyb a to rozhodlo. Rusové takto obvykle nechybují. Bylo opravdu těžké s nimi dnes hrát a my jsme na ně zkrátka neměli.

Oleg Znarok (Rusko): Po prvním utkání se Švédskem jsme hodně rozebírali naši hru a trochu jsme promíchali útočné formace. Byly to dobré změny, dneska jsme skutečně hráli výborně a už se pomalu budeme připravovat na zítřejší zápas s Českem.