Header image
«
»
  • Češi ovládli Channel One Cup, pomohla jim výhra Švédska nad Finskem po nájezdech

    20.12.2015 | Michal Šandor
    Češi ovládli Channel One Cup, pomohla jim výhra Švédska nad Finskem po nájezdech

Před vzájemným utkáním Finska se Švédskem byly karty rozdány jasně. Pokud by Finové porazili svého odvěkého rivala v základní hrací době, slavili by triumf v celém turnaji. Jinak by prvenství připadlo českému týmu. Vyrovnaný souboj nakonec dospěl až k samostatným nájezdům, po nichž se radovali Švédové z dvoubodového vítězství a také Češi, kteří poprvé od roku 2013 triumfovali v turnaji o Pohár prvního programu.

Finsko
Ledový palác, Moskva
20.12.2015
16:00
1:2 sn
(0:0, 0:1, 1:0 – 0:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 46. Enlund (Lajunen, Kuusela) – 40. Wallmark (Engqvist, Kronwall), rozhodující nájezd Petersson. Rozhodčí: Gofman, Olenin – Lazarov, Otmachov (všichni Rusko). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: --:--. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Finsko: Säteri (Rynnäs) – Kivistö, Hietanen, V. Lajunen, Nutivaara, Mäntylä, Melart, Niskala, Kousa – Enlund, Sallinen, Kuusela – Philström, J. Lajunen, Filppula – Koivisto, Nättinen, Lehkonen – Saarinen, Niemi, Elo.

Švédsko: Fasth (Svensson) – Hersley, Kronwall, Junland, Gustafsson, Rahimi, Nilsson, Rosén, Enggvist – Petersson, Wallmark, Omark – Möller, Sjögren, Lindström – Johnson, Sundström, Tedenby – Thuresson, Zackrisson, Norman

Oba celky udělaly oproti předchozímu zápasu změnu na brankářském postu. Trenér Finska Kari Jalonen poslal od začátku místo Rynnäse mezi tři tyče Harriho Säteriho a jeho švédský protějšek Pär Mårts dal přednost Viktoru Fasthovi.

Po úvodním oťukávání vyslal první střelecký pokus Gustafsson, jehož střelu Säteri vyrazil. Ještě větší šanci si vypracoval na opačné straně Pihlström, který vypálil z kruhu, puk sice prošel Fasthovi výstrojí, ale nakonec skončil mimo. Své střelecké štěstí posléze zkusil Sjögren, ke smůle Švédů však rozvlnil jen boční síť.

S blížícím se koncem první třetiny podnikl útočný výpad před finskou branku obránce Kronwall, touš za Säteriho záda ovšem propasírovat nedokázal. Finové během úvodní části nevyužili dvě přesilovky, Švédové jednu, a tak odcházeli oba soupeři do šaten za bezbrankového stavu.

Hned zkraje prostřední dvacetiminutovky se mohli hokejisté Tre kronor ujmout vedení. Omark přenechal kotouč Rahimimu, jehož ale skvělým zákrokem vychytal Säteri. Ve 23. minutě vznikl velký závar před švédskou brankou, nejaktivnější byl v brankovišti Niemi, leč ani nadvakrát černou pryž za Fasthova záda nedostal.

V době, kdy se duel přehoupl do své druhé poloviny, měl gól na hokejce Norman, ale Säteri vytáhl ukázkový semafor a puk uzmul do lapačky. V čase 37:30 fauloval Hietanen a jeho prohřešek proti pravidlům přišel Finy draho. Kotouče se ujal Lucas Wallmark, který přesným zakončením z kruhu využil početní převahu.

Po změně stran měl dobrou příležitost Omark, na něhož zívala poloprázdná branka, ale v rozhodující chvíli mu střela nesedla. Na druhé straně dotírali na Fastha Filppula s Enlundem, avšak jejich snaha kýžený efekt nepřinesla. Ten se dostavil až ve 46. minutě, kdy Jani Lajunen nesobecky přihrál Jonasu Enlundovi, jenž usměrnil puk za Fastha.

Do konce řádné hrací doby už nebyla k vidění žádná loženka, a tak duel dospěl do prodloužení. To s povděkem kvitovali čeští hokejisté, kteří se díky tomu stali vítězi Channel One Cupu. V nastaveném čase byli blíže ke gólu Švédové. Nejprve Petersson nastřelil tyč a po něm neuspěl ani Norman, jehož první pokus zneškodnil Säteri a podruhé mířil křídelník čtvrtého švédského útoku mimo.

Vzhledem k tomu, že ani prodloužení vítěze neurčilo, servírovaly se v Ledovém paláci v Moskvě jako dezert samostatné nájezdy. Hned první nájezd proměnil přesnou střelou Petersson a Švédové se ujali vedení. Poté neuspěli Filppula, Möller a Elo. Definitivně tak mohl rozhodnout Linus Omark, který předvedl kulišárnu, kdy si Säteriho vytáhl na jednu stranu a puk poslal do protipohybu finského gólmana.

Švédsko tak porazilo Finsko 2:1 po samostatných nájezdech a hráči Tre kronor obsadili v turnaji o Pohár prvního programu druhé místo. Třetí skončili hokejisté Suomi a poslední domácí sborná.