Header image
«
»
  • Vyrovnaná bitva v Třinci, Češi berou dva body!

    11.02.2016 | Daniel Ježek, foto: Marian Ježowicz
    Vyrovnaná bitva v Třinci, Češi berou dva body!

Euro Hockey Tour pokračovala dalším duelem. Třinecká WERK ARENA viděla souboj reprezentací Česka a Ruska. Češi v divácky velmi atraktivním duelu otevřeli skóre trefou Krenželoka, Rusům se ale povedlo vývoj otočit. Trefa Řepíka skóre opět srovnala, rozhodnout musely až samostatné nájezdy. V nich byli lepší Češi, Kašpar a Vincour proměnili své pokusy, Furch pochytal oba nájezdy Ruska. Češ berou dva body.

Česko
WERK ARENA, Třinec
11.02.2016
18:30
3:2 sn
(1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 4. Krenželok (Gulaš), 48. Řepík (Birner, Kousal), rozh. nájezd Kašpar – 5. Šumakov (TS), 43. Ljubimov. Rozhodčí: Kaukokari, Salonen (oba FIN) – Gebauer, Tošenovjan (oba CZE). Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 5 200 (vyprodáno). Střely na branku: 38:29. Zblokované střely: 12:12. Hity: 20:15. Vhazování: 36:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Česko: Furch – Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář (A), Zámorský, Šimek, Hrbas, Voráček – Gulaš, Kovář (C), Krenželok – Radil, Koukal (A), Vincour – Řepík, Kousal, Birner – Kašpar, Přibyl, Buchtele – Hruška.

Rusko: Sorokin – Ljubuškin, Mironov (A), Těreščenko, Běreglazov, Ignatovič, Pajgin, Ožiganov, Gavrikov – Gusev, Prochorkin, Sjomin (C) – Golyšev, Galuzin (A), Bučněvič – Šumakov, Světlakov, Šalunov – Brjukvin, Ljubimov, Tělegin – Karpo

Utkání mezi českou reprezentací a Ruskem začal ve svižném tempu. Češi ve druhé minutě dostali možnost první početní výhody, tu sice zužitkovat nedokázali, v pokračujícím tlaku už se ale třinecká WERK ARENA radovala. Ruským obráncům se nepovedlo uhlídat dvojici Milan Gulaš - Lukáš Krenželok, druhý jmenovaný doklepával Gulašovu střelu za Sorokinova záda.

Odpověď ruského celku však na sebe nenechala dlouho čekat. Jan Koláč fauloval Sergeje Šumakova, který dostal druhou šanci při trestném střílení. Ruský útočník vymíchal Furcha a zasunul kotouč do odkryté klece.

Česká reprezentace si své vedení mohla vzít zpět v polovině úvodní dvacetiminutovky, početní výhodu po faulu autora vyrovnávající trefy ale využít nedokázala. Nejblíže k brance byli Kundrátek s Krenželokem, dorážku druhého jmenovaného ale zastavil Sorokin. Minutu po konci oslabení mohl vedení na ruskou stranu strhnout Prochorkin, tváří v tvář Furchovi ale neuspěl.

Do prostřední části se tak šlo za vyrovnaného stavu, úvodní minuty druhé dvacetiminutovky však žádnou větší šanci nepřinesly. Třinecká aréna trnula při pokusu Běreglazova z pětadvacáté minuty, kotouč vystřelený z jeho hole trefil horní tyč Furchovy klece.

Tempo dalších minut druhé části hry diktovali hlavně čeští hokejisté. Ti zatlačili Rusy do hluboké defenzívy, Sorokin měl co dělat, aby udržel nerozhodný stav. V dobrých šancích stáli Kolář, Kousal, či Řepík, ani jeden ale nemířil přesně.

Sborná se znovu ke slovu přihlásila pět minut před druhou sirénou. Sjomin se proháčkoval až před Furcha, na českého brankáře ale nevyzrál. Ještě v téže minutě mohl na druhé straně zahrozit Birner, liberecký útočník ale trefil jen ruského gólmana. A když se neprosadili ani Běreglazov s Golyševem, šlo se také podruhé do kabin za nerozhodného stavu.

Úvod poslední periody vyšel mnohem lépe Rusům. Prochorkin sice přečíslení dvou proti jednomu zužitkovat nedokázal, další akce Sborné už znamenala branku. Roman Ljubimov nahazoval od hrazení, kotouč byl před Furchem tečován a skončil v horním růžku české klece.

Další trefu na své konto mohli Rusové přidat po faulu Voráčka, přesilovku ale nevyužili. Radovali se proto Češi. Birner namazal Michalu Řepíkovi, který z pravého kruhu z první propálil Sorokina – 2:2.

Vyprodaná WERK ARENA sledovala atraktivní hokej také v dalších minutách třetí třetiny. Golyšev na Furcha nevyzrál, Sorokin na druhé straně zastavil pronikajícího Krenželoka. Pět minut před koncem šedesáté minuty mohl rozhodnout Radil, v dobré pozici ale netrefil bránu. Rusové si poté zahráli početní výhodu, nebezpeční byli hlavně v jejím závěru. Furch ale zastavil všechny pokusy.

Duel mezi Českem a Ruskem tak ve své základní hrací době vítěze nenabídl, rozhodnout muselo prodloužení. To mohl rozhodnout Galuzin, před prázdnou brankou ale pouze promáchl.

O vítězi duelu tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Na české straně se prosadili oba nájezdníci, jmenovitě Lukáš Kašpar a Tomáš Vincour, Dominik Furch zastavil oba ruské pokusy. Dva body tak do tabulky zapisuje Česko.

Ohlasy po utkání

Vladimír Vůjtek starší (trenér Česka): "Samozřejmě mám radost, vítězství nad Ruskem vždy potěší. Je to třetí vítězství nad nimi, sice tady neměli některé hvězdy, u týmu, jakým Rusko je, to ale nic neznamená. Zápas byl velmi těžký a vyrovnaný. Každý měl chvíli převahu, my především v přesilových hrách, kterých v prvních dvou třetinách bylo dost. Měli jsme v nich určitý tlak, ještě nám ale chybí důraz a sehranost. Už podruhé jsme nad nimi vyhráli na penalty, oni mají technicky skvělé hráče. Nám se povedlo je už podruhé porazit."